Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) açıklanan ‘Sıfır Emisyonlu Araçlar için Glasgow Mutabakatı’ Türkiye dahil 30’u aşkın ülke ve aralarında dünya devlerinin de olduğu 11 otomotiv üreticisi tarafından imzalandı.  Milyonları ilgilendiren mutabakatı imzalayan ülkeler dizel ve benzinli araçların satışı için 2040’ı son tarih olarak kabul etti. Üreticiler ise en geç 2035’e kadar özellikle ABD ve Avrupa gibi büyük pazarlarda içten yanmalı araçların satışını bitireceklerinin sözünü verdi.

İngiltere, Türkiye, Hollanda, Avusturya, Kanada ve Hindistan gibi ülkeler sözleşmeyi imzalarken, ABD, Çin, Almanya ve Fransa masada yer almadı. Öte yandan Ford, General Motors ve Mercedes gibi büyük üreticiler hedef tarihleri kabul ederken BMW, Honda, Renault-Nissan-Mitsubishi, Toyota ve Volkswagen bu taahhüde katılmadı. İmzalayan ülkeler dikkate alındığında 11.5 milyon araç ve küresel otomotiv pazarının yüzde 15’ini kapsadığı görülüyor.

Mutabakatın en çok tartışılan konuları enerji ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı, yetersiz şarj altyapısı ve batarya atıkları oldu. Dünya devlerinin çekimser kalması ise tartışmalara neden oldu.

BUNUN BİR HAYAL OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Dönüşümün 2005 yılında başladığına ve 2018 itibariyle hız kazandığına dikkat çeken E-Garaj kurucu ortağı Ahmet Faruk Usta, “Günümüzde elektrikli otomotivlerin fiyatları da düşmeye başladı. Daha fazla kullanıcıya hitap eder hale geldiğini düşünüyoruz. En son geçen hafta Glasgow deklarasyonu imzalanmıştı. Türkiye’nin de dahil olduğu bir deklarasyondu. Biz sektörün içerisinden insanlar olarak bunun bir hayal olmadığını düşünüyoruz. Çevreye duyarlı otomobiller kullanmanın herkese ne kadar keyif verdiğini görüyoruz. Eğer hükümetler ve üreticiler tarafından destek görürse bu hareketin vatandaşlarda karşılığı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin özellikle elektrikli otomotiv üreterek otomobil sektörüne girmesini çok değerli buluyoruz. TOGG Projesini çok değerli buluyoruz. Zaten artık tükenmekte olan içten yanmalı otomobil teknolojisinin çok fazla ömrü kalmadı. Türkiye’nin bu dönüşüme çok müsait bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Hem güneş hem rüzgar kaynakları olarak Türkiye elektrik cenneti. Avrupa’da güneşin senede 20-30 gün görüldüğü ülkelere kıyasla yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ülkemiz oldukça zengin. Evlerin, binaların elektrik üretimi yaptığı ve herkesin elektrikli otomobil kullandığı bir gelecek artık hayal değil gerçek” ifadelerini kullandı.

Yorumlar 0 Yorum Var