Twitter'da PYDN hesabı Ekşi'nin sosyal medyadaki çetesini ve çalışma düzenlerini ortaya çıkardı.

200 KİŞİLİK TROL AĞI

İşte PYDN'nin kirli ağı gün yüzüne çıkardığı twit dizisi;

Bugün size Ekşi Sözlük'te sosyal medya algısının nasıl yapıldığını anlatacağım. Birkaç gün önce bir takipçimin gönderdiği 200 kişilik troll listesini ve yaptıkları sosyal medya algı operasyonlarını birlikte inceleyelim. Bize Aktroll diyenlerin neler yaptığına birlikte bakalım.

Liste muhtemelen bir siyasi parti ya da ajans tarafından kullanılan yazar hesaplarının listesi. En üstte (rt) çalışması (13) ibareleri var. Site içinde yazar isimleri üzerinden bir araştırma yapınca (rt)'nin Recep Tayyip Erdoğan olduğu anlaşılıyor. (13) ise 13. çalışma olmalı.

EKŞİ SÖZLÜK FORMATI VE SAHİPLERİ BAŞAK PURUT İLE SEDAT KAPANOĞLU KİM VE NE YAPMAK İSTİYOR

Birazdan liste incelemesine geri döneceğim ama önce size Ekşi Sözlük formatı ve sahipleri Başak Purut ile Sedat Kapanoğlu hakkında bazı bilgiler vermeliyim ki konu daha iyi anlaşılabilsin. Bu şahıslar kim ve ne yapmak istiyorlar?

 

Sedat Kapanoğlu Ekşi Sözlük'ün kurucusu. Bir kaç sene önce Ekşi Sözlük'e açılan bir davadan hapis cezası aldı, cezası ertelenince Abd'ye kaçtı ve oraya yerleşti. Resmiyette Ekşi Sözlük'ü bir avukatlar ordusunun ve hukuk şirketinin sahibi olan Başak Purut'a devretmiş gözüküyor.

MİLLET İTTİKAFIYLA EKŞİ'NİN ANLAŞMASI

Başak Purut'un kendisi de bir avukat. Bu iki isim de Hdp ve ayrılıkçı Kürt hareketinin kurduğu partilerle sıkı ilişkiler içerisinde oldu. Millet İttifakı'nın kurulması ile birlikte Chp ve özellikle Ekrem İmamoğlu ile de reklam ve tanıtım işleri yapmaya başladılar.

EKŞİ'DE EKREM İMAMOĞLU AYRICALIĞI

Mesela sözlükte Ekrem İmamoğlu başlığını açtığınızda diğer siyasetçilerde olmayan bir tanıtım ve reklam videosu ile karşılaşıyorsunuz. Sözlükte Ekrem İmamoğlu'na özel bir kuralla yalnızca " Ekrem" ismini kullanarak başlık açmanıza izin verilmiyor, tam ismini yazmalısınız.

İBB seçimleri döneminde bazı yazarlar bu sebepten uçurulmuştu. Ancak Recep Tayyip Erdoğan hakkında istediğiniz kısaltma ile başlık açabiliyorsunuz. Tayyipler, Tayyolar, Tayyörler havada uçuşuyor.

Ekşi Sözlük ile Chp arasında bir reklam ve tanıtım anlaşması olduğu biliniyor ancak bunun kapsamı bilinmiyor. Bu troll listesi bu ilişkinin kapsamı hakkında bize ipuçları veriyor. Şimdi hep birlikte listeyi incelemeye devam edelim ama önce şu küçük bilgi kenarda dursun.

KURALLAR AK PARTİLİYSENİZ GEÇERLİ

Ekşi Sözlük kurallarına göre bir yazar bir başlığa birden fazla entry giremez. Bu kural aslında şu an pek kullanılmıyor tabi Ak Parti'li değilseniz. Örneğin İbb'ye İett otobüsleri ile ilgili bir eleştiri getirir ve aynı başlığa ikinci entry girerseniz moderatör sizi uçuruyor.

Peki Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirirseniz hatta eleştirmek değil ona küfürler ve hakaretler savurursanız Ekşi Sözlük ne tepki veriyor? Haydi birlikte troll listesindeki yazarların neler yaptığına ve Ekşi Sözlük'ün nasıl tavır aldığına bakalım.

ERDOĞAN'A HAKARET SERBEST

Troll listesindeki " sagliginiz için" isimli trolü site içi arama motoru vasıtası ile arattığımızda karşımıza korkunç bir istatistik çıkıyor. Troll, toplamda 28900 entry girmiş bunların 990 tanesi Recep Tayyip Erdoğan başlığına girilmiş. Entrylerin %99'u Ak Parti aleyhine.

Yani İmamoğlu'nu eleştiren iki entry girildiğinde ceza veren Ekşi Sözlük Recep Tayyip Erdoğan'a küfür ve hakaretler içeren üstelik tanım, forum tandansı, flood gibi başka kuralları da ihlal eden trole yıllardır göz yummuş hatta desteklemiş.

Bu troll hesap 10 sene önce açılmış ve ortalama her gün yaklaşık 8 siyasi entry girmiş. Bazen başlıkları gündemde tutmak adına arka arkaya onlarca entry girmiş. Profesyonel bir ajans tarafından kullanılan bir algı oluşturma hesabı. Düşünün bunlar bize troll diyor.

Yaklaşık 10 senedir Ekşi Sözlük'te yazıyorum, Bugüne kadar tek küfür ve hakaret cümlesi kurmamış olmama rağmen 1000 entry yazabildiğim bir hesabım olamadı. en az on yazarlık hesabım çeşitli sebeplerden kapatıldı. Listeyi incelemeye devam edelim.

LİSTEDEKİ İSİMLERE DİKKAT

listedeki "ebolaks" isimli yazar 136,"jambonluyumurta" 132, "a for axi" 111, "macenas" 95, "selann" 99... listedeki troll hesaplar yalnızca Recep tayyip Erdoğan'a küfür ve hakaret etmek için açılmış. Listedeki bütün yazarlar gece gündüz sosyal medya algısı çalışması yapmış.

Yani Ekşi Sözlük'teki Recep Tayyip Erdoğan başlığı bu 200 troll tarafından doldurulmuş. Başlığın altında yazılanlar profesyonel bir ajans tarafından sistematik bir şekilde ve bir amaç doğrultusunda hazırlanmış. Ekşi Sözlük'ü aslında 200 troll yönetmiş ve yönlendirmiş.

Şimdi sizinle başka bir listeyi paylaşıyorum. üzerinde (ei) çalışması yazan bir liste. Önce bunu Ekrem İmamoğlu çalışma listesi sandım ama sözlük içi rakamlarla uyuşmadığını gördüm. Bir süre sonra listenin " Erdoğan İstifa" başlığına yönelik bir çalışma olduğunu fark ettim.

listenin yanında bir de tarih yazılmış. (23.11) site içi arama yaptığınızda listedeki isimlerin "Erdoğan istifa" başlığına ikişer entry girdiği ortaya çıkıyor. Bazı isimlerin yanına + 3, +5 gibi notlar alınmış. Bunlar da fazladan girilen entry sayıları ile örtüşüyor.

Listedeki ilginç detay bu çalışmayı yapan hesapların çoğunun reklam hesabı olması. Yani bunlar marka ve firmalar için gizli reklam yapan hesaplar. Ajans bunlara girdikleri entry kadar ödeme yapmış olmalı ve bu liste de muhtemelen bir ödeme listesi. Bütün rakamlar bunu gösteriyor.

Listedeki isimleri site içinde arattığımızda Fahrettin Altun, Hilal Kaplan, Berat Albayrak, Bilal Erdoğan, Süleyman Soylu, Selçuk Bayraktar gibi daha pek çok isim hakkında çalışma yani operasyon yapıldığı görülüyor. Kendiniz de bu yolla durumu görebilirsiniz. Devam edecek...

Devam edelim. Peki Ekşi Sözlük başka neler yapıyor ona bakalım. Şimdi size Ekşi Sözlük'ün hakaretten ne anladığını göstereyim. İki farklı başlık altında üç farklı entry. Birisinin yazarı hakaret ettiği gerekçesi ile ceza almış diğeri yazmaya devam ediyor.

Recep Tayyip Erdoğan'a küfürler eden troll yazmaya devam ederken, Kemal Klıçdaroğlu'na " siyasi etkisi meclis bahçesindeki bir sincap kadar" benzetmesini yapan yazar hakaret ettiği gerekçesi ile cezalandırılıp susturulmuş.

Bu eleme mantığı sonucunda bir süre sonra Ekşi Sözlük Recep Tayyip Erdoğan'a rahat rahat küfür edilen ama Kılıçdaroğlu aleyhinde benzetme dahi yapılamayan bir platforma dönüşüyor. Bunun kasıtlı oluşturulmuş bir ortam olmama ihtimali var mı sizce?

Bu arada Başak Purut sözlüğünde herkesin özel hayatını en ince detayına kadar konuşturup linç ettirirken kendisi hakkındaki cinsel saldırı iddiaları ile ilgili başlıkları da yok ettirmiş. Site içi arama motorunda ilgili başlıklarla ilgili hiç iz yok.

Ekşi Sözlük'te "rte'ye alınan 140 metrelik yat" ismiyle tamamen yalandan ibaret olan başlık yine bu listedeki troller tarafından doldurulmuş. Hiç yaşanmamış bir olayı belirli aralıklarla organize şekilde entryler girerek gündemde tutmuşlar. Başlık ise hala duruyor.

 

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Mücahit Çetiner 06.12.2021 21:20
    ekşi, ekşi kokular geliyor.
  • birisi 06.12.2021 20:33
    eee kim bunlar
  • trakya 06.12.2021 19:07
    Yunan tohumu vatan hainleri