Haber7'ye açıklamalarda bulunan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Kur korumalı TL mevduat hesabı, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması ve konut kredileri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Haber7 / Gamze Türk- Fuat Öner
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan Türkiye’de kadın girişimci ekosistemini desteklemek amacıyla başlattıkları 'Üreten Kadınlar Yarışması’nın basın toplantısında Haber7'ye özel açıklamalarda bulundu.
"VATANDAŞIN HİÇ BİR ŞEKİLDE KAYBI OLMAYACAK"
20 Aralıktan önce döviz kurlarında ekonomik temellerle uyumlu olmayan suni bir yükseliş yaşandığını belirten Arslan "Biz buna köpük diyoruz. Olmayacak bir köpük oluştu. Bunu gören yönetimimiz finansal bir çözüm getirmiş oldu. Bu çözüm Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle, vizyonuyla ve güven veren tarzıyla birleşince vatandaşlarımızda bir güven oluştu. Bizim milletimiz çok ferasetli neyin ne olduğunu bilen millettir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan gelen açıklama üzerine daha o akşam internet üzerinden vatandaşlarımız dövizlerini bozup TL’ye dönemeye başladı. Bu önemli bir etkiydi. Ertesi gün de piyasalar açılınca insanımıza yansıdığını gördük.
"94 MİLYAR TL'Yİ BULDU"
Aradan geçen zaman içinde başta kamu bankaları olmak üzere özel bankalarımızda devreye girerek 94 Milyar TL rakamlarını geçen bir eğilim var buraya. Bu hesaplar 3 ay vade ile açılabiliyor. Bu bir süreç. Bazı müşterilerimiz biraz daha düşünmek ister. Hesabını yapar. Dövizin Türk Lirasına dönmesiyle oluşan kaynak bu ülkenin geleceğine yapılan bir yatırımdır. İnsanımıza bu anlayışı anlattığımız zaman hemen işlemi yapıyor.
VATANDAŞA ÇAĞRI: GELİN SİZE ANLATALIM
Bu ülke bizim. Ülkenin geleceği önemlidir. Türkiye altyapısı güçlü bir ülke. Niye suni dalgalanmalarla ülkemiz kaybetsin ki? Kaybedecek bir kuruşumuzun olmaması gerekir. Bu yönüyle biz halkımızı Türk Lirasına sahip çıkmaya ve bu yeni üründen kullanmaya davet ediyoruz. Hiçbir şekilde bir değer kaybı olamayacaktır ama kazancı hem ülkeye hem de kendilerine olacaktır. Gelin şubelerimize bu ürünü size anlatalım, değerlendirmeyi siz yapın. Kazanan hepimiz olacağız." dedi.
"YÜZDE 10'U BİLE NELER KAZANDIRIR SİZ DÜŞÜNÜN"
Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili önemli bir çağrıda bulunan Arslan "Ekonomiye dahil olmamış yastık altı diye tabir ettiğimiz 300 Milyar Dolar bir altın stokumuz olduğu söyleniyor. Ciddi bir rakam. Yani bunun yüzde 10 bile finans sistemine kazandırıldığında, kazanacaklarımızı siz düşünün. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Biz de şubelerimizde yastık altındaki fiziki altınların kuyumcular üzerinden bize kaydi altın döndürülmesi noktasında bir çalışmamız var. Yine hali hazırda yatırımlarını hesaplarında altın olarak tutan müşterilerimizin TL’ye dönme durumu var. O da döviz mevduatına çok benziyor.
Vatandaşımız altınını bozdurursa üç ay sonraki altın artışını garanti ediyoruz. Bu yönüyle endişe etmeye gerek yok. Ama altınların da ekonomiye kazandırılması bizim ekonomik aktivitemizi arttıracak. Biz yerli tasarruflarımızla büyümek istiyoruz. Türkiye artık cari açık vermeyen bir ülke oluyor. Yeni ekonomi yaklaşımının temel nedeni cari açık vermeyen ama döviz ihtiyacını ihracat yaparak, turizm gelirleriyle, üreterek, dış dünyaya satarak ve yerli üretimi teşvik edip üretim modelindeki girdilerimizi ithal etmek yerine içeriden üreterek canlandırmak üzerine kurulu bir ekonomi yaklaşımı. Hem içeride üreteceğiz ama ürettiklerimizin belirli bir kısmını dışarıya satacağız. Mal üretip satarak dışarıdan kalıcı dövizi getireceğiz. Bu modeli biz de banka olarak destekliyoruz. Finansman politikalarımızı bu modele hizmet edecek şekilde yapmaya çalışıyoruz." dedi.