CNNTürk'te Başak Şengül'ün sunduğu programa katılanlardan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun büyükelçilerle peş peşe yaptığı görüşmeyi değerlendirdi. 

Mete Yarar, bir ülkeye gönderilecek elçinin elçiyi gönderen ülkenin o ülke ile ilgili planlarının ne olduğunu ortaya koyması açısından önemli bir gösterge olduğunu belirterek " Eğer ikili anlaşmalar yapılmak isteniyorsa Dışişleri konusunda daha deneyimli bir elçi tercih edilir, eğer siyasal anlamda bir kurgu yapmaya çalışıyorlarsa da siyaset kökenli birisi gelir." dedi. 

"BÜYÜKELÇİ'NİN KABUL MEKTUBU SONRASINDA İMAMOĞLU İLE GÖRÜŞMESİ TAMAMEN MESAJDIR"

ABD'nin Türkiye'ye gönderdiği son büyükelçi Jeffry Flake'in siyaset kökenli olduğunu dile getirerek " Joe Biden'in ABD'deki seçim öncesi Türkiye'ye yönelik yaklaşımına baktığımızda Türkiye'de ne yapmak istediklerini açıkça söylemişlerdi. Daha önceki görev aldığı dönemde Türkiye'ye yönelik neler yaptığını da herkes bilir.  Büyükelçi'nin Cumhurbaşkanı'na kabul mektubunu vermesinden hemen sonra İstanbul'a gelmesi de tamamen bir mesaj amaçlıdır.  Başkanın gizlemediğini büyükelçi neden gizlesin ki! " dedi. 

"ABD'NİN TÜRKİYE'DE DONDURMADIĞI TEK ŞEY VAR SİYASETİ DİZAYN"

"Şu anda ortamın sütliman olmasının Türkiye'den ziyade, yukarıda  Ukrayna, aşağıda Suriye, Avrasya'da bir Çin krizi gibi olaylar varken şu anda Türkiye ile ABD ilişkileri gerilim yaratmayacak şekilde donduruldu" diyen Yarar, " Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler kopuşa doğru gidiyordu, ama bu kopuş Amerikanın bölgedeki bütün çıkarlarını riske atma haline dönmüştü. Ama dondurmadıkları birşey var o da Türkiye'deki siyaseti dizayn etme planlarından asla vazgeçmiş değiller. Bunu da gizlemiyorlar. Biz bunu da Türkiye'ye gönderdikleri paralardan, fonladıkları fondaşlardan ve Türkiye'de ilişki kurdukları kişilerden alıyoruz. " dedi. 

"ABD, TÜRKİYE PLANINI ELÇİSİNİN YAPTIĞI ZİYARETLERLE HERKESE GÖSTERİYOR"

"Türkiye'ye gelmeden önce Senato'da Türkiye hakkında bu kadar sert konuşan bir kişinin Türkiye'ye elçi olarak geldiğini hatırlamıyorum" diyen Yarar "Türkiye'ye gelenler içinde Türkiye'ye ders verir tavrında olan biri Türkiye'ye gelmezdi. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler  Kıbrıs Barış Harekatı sırasında çok sertti. 80 darbesi öncesinde çok daha sertti. Ama bu dönemde, söylemler, yapılanlar, irtibatlar, geleceğe yönelik vaatlere baktığımızda Türkiye'nin siyasetini dizayn etmekten vazgeçmediğini göstermektedir. ABD'nin bir niyeti var bu niyetini de dolaşarak, görüşerek herkese gösterecek" dedi. 

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Misafir 01.02.2022 23:02
    ABD büyükelçisinin ilk ziyaretini İBB'ye yapması normal değil.Olaylara asla politik bakmam.Ama Mete YARAR'dan önce ben de bu aceleciliği ve önceliği net mesaj olarak görüyorum...
  • Misafir 01.02.2022 22:52
    Yani ekrem ve çevresindekiler onu destekleyenler alayı hain oğlu haindir diyor adam daha ne desin