Duygulandıran görüntüler! 100 yıl önce Osmanlı'da gündelik hayat

100 yıl önce Osmanlı Devleti döneminde İstanbul'da çekilen görüntüler izleyenleri adeta geçmişe yolculuk yaptırıyor. İşte o duygulandıran görüntüler...

OSMANLI TOPLUMUNDA GÜNDELİK HAYAT NASILDI?

Gündelik hayat, bir toplumun zaman ve mekâna bağlı olarak sosyal, dini, ekonomik ve kültürel faaliyetlerinin somutlaşmış bir biçimidir. Osmanlı şehirlerinde gündelik hayat mahallelerde şekillenmiştir. Bu hayat tarzı İslâm geleneğinin bir uzantısıdır. Osmanlı devletinde gün sabah ezanıyla başlar, akşam ezanıyla biter. Esnaf için çalışma saati sınırlaması yoktu. Esnafın çalışma saatleri gün ışığına göre ayarlanmıştır. Bu yüzden yılın değişik zamanlarında günlük çalışma süreleri değişik gösteriyordu. Öğle ve ikindi ezanları da hem zamanın tayini ve hem de camiye veya en yakın mescide gidiş, geliş ve cemaatle görüşme nedeniyle doğal bir dinlenme arası olmaktaydı. Mahalle sistemi farklı din, mezhep ve inançlara mensup insanların ayrı ayrı mahallelerde yaşamasına dayanıyordu. 19. yüzyıldaki değişikliklere kadar bu düzen devam etmiştir.

Osmanlı’da gündelik hayatın geçtiği alan olan mahallelerde, ibâdethâne, çarşı ve evler bulunuyordu. Müslümanlar için sabah ezanı ile başlayan günlük hayat, yatsı namazının bitişine kadar sürüyordu. Gündüzleri şehir halkının en önemli kısmını oluşturan esnaf ve zanaatkârlar iş yerlerinde çalışıp müşterilerine hizmet ederlerdi. Medresesi olan şehirlerde eğitim öğretim faaliyeti, medrese hocaları ve öğrencilerinin gündelik yaşantısının büyük kısmını alıyordu. Asayiş ve güvenlikten, pazaryerinin denetlenmesinden sorumlu kişiler görevlerini yerine getirirler ve kent hayatında aktif bir rol oynarlardı. Kadınlar, çarşaf ve ferace giyerek sokağa çıkarlardı. Ekmeğin yanı sıra pirinç, koyun eti, sebze ve süt ürünleri en çok tüketilen besin maddeleriydi. Yemeklerde tatlandırıcı olarak pekmez kullanılırdı. İçecek olarak boza, şerbet, şıra vb. içilirdi.

Yorumlar 9 Yorum Var
  • yolcu 04.02.2022 22:40
    ya dimi neydik ne olduk ne olucaz.Lakin inanıyorum. o güzel günlerdende güzeli gelicek. lakin herşey bedel ister. o bedele hazır olmak lazım.
  • VEDAT ÖZDEMİR 04.02.2022 10:37
    Asimile olmuş bir Türk Milleti olduk maalesef. Ne Müslüman gibi ne de kafir gibiyiz. Sanırım İngiliz kefereleri istediklerini aldı 1923 te.
  • ökkeş 03.02.2022 16:15
    insanların yüzündeki temizliği gördünüz demi. şimdi etrafımızdaki bir çok kişinin yüzüne bakılacağı yok. ne günler geldik be
  • yunus 03.02.2022 14:17
    Nere gitti bunca insanlar, biz milyonlarca insan nere gidiyoruz.. Daldık dünyaya hiç ölmüyecek gibi...
  • ihsan 03.02.2022 12:02
    ömer faruk tekbilek 'Hasret'
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek