Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası savaş sonrası muhtemel tehditlere karşı tedbirlerin alındığını ve Rusya'nın kararının 'Kabul edilemez' olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Senegal'e giderken uçakta, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de aralarında olduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

RUSYA'NIN KARARI SONRASI İLK AÇIKLAMA

SORU: Ukrayna ile ilgili soracağım. Şimdiye kadar uluslararası diplomaside bir başarı kazanılamadı. Kriz yumuşatılamadı, giderek de geriliyor. Amerika’dan gelen açıklamalarda da sanki “yarın sabah ya da öbür gün saldıracak” tarzında provokatif ifadeler var. Avrupalı liderlerin girişimlerinden de bir sonuç çıkmadı. Türkiye’nin, sizin başlattığınız bir süreç var. O ne aşamada? Buradan diplomasinin hala bir şansı var mı?

Şu an itibarıyla Amerika’nın açıklamaları ve özellikle bu Münih Konferansındaki gariplikler, hepsi nereye çalıştı, nereye çalışıyor belli değil. Bana göre Münih Konferansı da zaten sadece bir NATO Zirvesi olmaktan öteye geçmedi. Biz bu krizde en başından beri tansiyonun düşürülmesi için samimi bir gayret sergiledik. Krizin çözümüne ilişkin mesajlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Son gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamada da Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararının Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu belirtildi. Bu kararın Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz.

OLASI SAVAŞ SONRASI TEDBİR PAKETİ HAZIR

SORU: Ukrayna’da bir savaş çıkarsa bunu bir şekilde Karadeniz’in istikrarsızlaşması olarak görebiliriz. Doğu Akdeniz gibi… Batı daha çok Karadeniz’e yoğunlaşacak. Türkiye için yeni tür tehditler endişesi taşıyor muyuz? Karadeniz’e bu kadar krizin yoğunlaşması bizim için ne tür yeni tehditler oluşturur?

Biz aynı zamanda Karadeniz ülkesiyiz. Karadeniz ülkesi olmamız nedeniyle birçok tedbir paketinin oluşturulması şart. Biz de bu tedbirlerimizi zaten alıyoruz, aldık. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Karadeniz ülkesi olmanın bize yüklediği sorumlulukları bir kenara bırakamayız. Bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Seyit Onbaşı 22.02.2022 17:13
    Dik Dur Eğilme! Rabbim Ülkemizi Seni ve Teb'anı Korusun İnşaallah cc Amin. Bu Aziz Milletimiz Daima Seninle Birlikte!.. Ülkemiz İçin güzel Kararlar Alacağınız dan hiç kuşkumuz yoktur. Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun İnşaallah cc Amin.Fert olarak Dua Halindeyiz. Rabbim Devletimizi Payidar Eyleyip Devletimize Zeval Vermesin İnşaallah cc amin.