Ukrayna-Rusya arasında yaşanan krize Moskova penceresinden bakan Harran Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi ve TESPAM Hazar Coğrafyası Uzmanı Dr. Hasan Bardakçı, doğalgazın yüzde 40'ını Avrupa'ya ihraç eden Rusya'nın, gazı kesmesi durumunda satacak başka ülke bulamayacağı görüşünde.

"SADECE AVRUPA DEĞİL, RUSYA DA ÇOK CİDDİ ZARAR GÖRECEK"

Hasan Bardakçı'ya göre Rusya'nın olası işgali sadece Avrupa'ya değil, Moskova'ya da zarar verecek.

Bu işte zarar görecek taraf sadece Avrupa'ymış gibi lanse edildiğini aktaran Bardakçı, doğalgazın önemli bir bölümünü Avrupa'ya ihraç eden Rusya'nın da ciddi zarara uğrayacağını ifade etti.

Rusya'nın neredeyse 175 milyar metreküp oranında bir doğalgazı sadece Avrupa'ya sattığını söyleyen Bardakçı, "Bunu sadece krizi kendi lehine çevirmek için kullanırsa bu gazı satacak başka ülkeler bulması lazım" dedi.

"RUSYA DA ÇOK İYİ DURUMDA DEĞİL"

"Burada alternatif olarak yöneleceği ülke Çin olacaktır" diyen Bardakçı, şöyle devam etti:

"Ama şöyle bir şey var biz buradan anlatırken aslında bu işten en çok zarar görecek taraf Avrupa'ymış gibi lanse edilmesi çok doğru olmaz. Rusya da çok ciddi zarar görecek. Diğer Avrupa ülkelerinin kriz durumunda alacağı tedbirlere istinaden kendisi de bazı tedbirler alacaktır. Ama dediğimiz gibi pandemi her ülkeyi etkiledi ve Rusya da çok iyi durumda değil. Doğalgazı kesmek kendi gelir kaynaklarını kesmek anlamına geliyor. 175 milyar metreküp doğalgazı Avrupa'ya satmaktan vazgeçerseniz başka ülke bulmanız lazım. Şu anda Avrupa dışında da başka ülke yok. 100 milyar metreküplük bir doğalgaz elinde kalacak. Bu da ciddi bir gelir kaybı demek. Rusya'nın da böyle bir riske girip girmeyeceğini göreceğiz. Tabi bu tarz krizlerde ülkeler tedbirler alabiliyor. Rusya'nın da bunu koz olarak kullanabileceğini düşünüyorum"

Yorumlar 0 Yorum Var