1915 Çanakkale Köprüsü 18 Mart 2022'de hizmete giriyor. Mega Projeler serimizin ilk bölümünde dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün bilinmeyen detaylarını inceliyoruz...

Son yıllarda teknolojide ve mühendislikte yaşanan hızlı gelişim yıllar önce imkansız görünen hayallerin önünü açtı. Üzerinde yaşadığımız bu Mavi kürenin en önemli jeopolitik konumlarından birinde yer alan Türkiye’de, bu gelişime paralel olarak son 20 yılda ülkeye çağ atlatan mega projeleri bir bir hayata geçirmeye devam ediyor.
Haber7 olarak yeni video serimizde Türkiye’nin mega projelerine sizlerle beraber daha yakından bakacağız…
Yeni serimize mühendisliğin geldiği son noktayı temsil eden ‘Simgelerin Köprüsü’ 1915 Çanakkale köprüsü ile başlıyoruz.
Marmara Bölgesi ile Kuzey Ege'yi birbirine bağlayacak olan Çanakkale köprüsünün temeli 8 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı ve rekor sürede tamamlandı.
İlk temelin atılmasından bu yana yaklaşık 1800 gündür 7/24 esasına göre bir saniye bile fire verilmeden çalışmalar aralıksız sürüyor. 
Simgeler köprüsünde bine yakın iş makinası kullanılırken bu eşişiz mega proje için 5 binden fazla personel ter döküyor.
1915 Çanakkale Köprüsü Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü ünvanına sahip ve gemiyle 35 dakika süren boğazı 6 dakikada… evet… sadece 6 dakika gibi kısa bir sürede geçmek mümkün olacak. 
Videomuzun başında Çanakkale köprüsü için Simgelerin köprüsü demiştik çünkü sadece bir köprü sadece bir mega proje olmanın ötesinde… Projede estetik tasarım, teknoloji ve mühendisliğin sınırları sonuna kadar kullanıldı. 
Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılıyla anlamlandırılarak 2023 metre olarak tasarlandı.  
Köprünün kule bağlantıları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde planlandı. Burada kullanılan kırmızının tonu ise dünyanın hiçbir yerinde olmayan tamamen Çanakkale köprüsüne özel olarak hazırlanan bir renk. 
Ayrıca her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde tasarlandı.
Köprünün yapımında kullanılan ileri teknoloji ve mühendislik sayesinde, Çanakkale köprüsü 'büyük bakım' olmaksızın 100 yıl sorunsuz kullanılabilecek.
2x3 şeritle hizmet verecek 1915 Çanakkale köprüsünün İki ayak aralığına ilaveten 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle toplam uzunluğu 4 bin 608 metre.
Peki bu rakamlar ne ifade ediyor diyorsanız sizlere şöyle açıklayalım;

1915 Çanakkale Köprüsü inşa edilirken 177 bin ton çelik kullanıldı, Bu kadar çelik ile 128 bin otomobil üretebilirsiniz…
-Köprünün yapımı için 277 bin ton beton döküldü ve bu 277 bin tonla 100 metrekare büyüklüğünde tam tamına 5.900 daire inşa edebilirsiniz.
- Her iki ana kablodaki teller uç uca eklenirse 168 bin kilometre ediyor. Bu uzunlukta bir telle dünyanın etrafını 4 kez dönebilirsiniz.
- Kulelerde yer alan üst bağ kirişinin yerleştirilmesi sırasında 155 ton ağırlığında parça 318 metreye kaldırıldı. Bu ağırlık ve yükseklik dikkate alındığında dünyada yapılan en ağır kaldırma operasyonu Çanakkale köprüsünde gerçekleştirildi.

- Her bir keson temelin tabanı bir futbol sahası büyüklüğüne denk geliyor.
- Köprü projesi 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü oluyor.
Bu kadar mı hayır…
Genelde haberlerde televizyonlarda sadece köprüden bahsediliyor ama aslında proje sadece köprüden ibaret değil…. Köprü projenin en büyük ve ihtişamlı parçası olsa da arka yüzlerce irili ufaklı proje var…
Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında yer alan ve Çanakkale 1915 Köprüsünün de içinde bulunduğu bu mega proje toplamda 89 km Otoyol ve 12 km Bağlantı Yolu olmak üzere toplam 101 km uzunluğunda.
Proje kapsamında; 1 adet Asma Köprü, 2 adet Yaklaşım Viyadüğü, 2 adet Betonarme Viyadük, 6 adet Alt Geçit Köprüsü, 6 adet Hidrolik Köprü, 43 adet Üst Geçit ki, bunlardan biri yaban hayat düşünülerek Ekolojik olarak tasarlandı, 40 adet Alt Geçit, 236 adet çeşitli ebatlarda Menfez, 12 adet Kavşak, 4 adet Otoyol Hizmet Tesisi, 2 adet Bakım İşletme Merkezi, 5 adet Ücret Toplama İstasyonu inşa edildi.

Son olarak en çok merak edilen konu tabi ki geçiş ücretleri… İlk önce şunu söyleyelim, Köprü 'yapım dahil' toplam süresi 16 yıl 2.5 ay, daha sonra tamamen devlete devredilecek. Köprüden geçiş garantisi ise günlük 45 bin araç. Açılıştan itibaren 'garanti' işlemeye başlayacak. Günlük geçiş bu rakamı aştığında devlet ek ödeme yapmayacak… Ve fiyatlar…. 1915 Çanakkale köprüsü için ilk açıklanan rakam 15 Euro + KDV’ydi ancak kurdaki yükseliş sonrası Ulaştırma Bakanlığı tarafından bu rakamın aşağı revize edilmesi bekleniyor…

 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • sevim duran 17.03.2022 09:29
    Allah yaptırandanda yapandan da bin defa razi olsun ömrü uzun yolu açık olsun inşallah