Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 27'nci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

08.01 Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereshchuk, Rus güçlerinin ablukaya aldığı Mariupol'den bugüne kadar en az 45 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

YANLIŞLIKLA KAÇ RUS ASKERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADILAR

06.43 Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Komsomolskaya Pravda gazetesi, internet sayfasında Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Rus gazetesi 9 bin 861 askerin öldüğünü, 16 bin 153 askerin yaralandığı duyurdu. Ancak söz konusu haber kısa süre içinde siteden kaldırıldı. Bu paylaşımın yanlışlıkla yapıldığı belirtiliyor. Ukrayna tarafı ise savaşta 6 generalini kaybeden Rus ordusunun asker kaybının 14 binin üzerinde olduğunu iddia ediyor.

ZELENSKİY: CHUHUİV KENTİNDE BİR DÜŞMAN UÇAĞI DAHA DÜŞÜRÜLDÜ

02.30 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Bugün, Rus birlikleri Jitomir bölgesine saldırı yapıldı. Makul bir cevap aldılar. Harkov bölgesinde Chuhuiv kentinde bir düşman uçağı daha düşürüldü. Rus ordusu özgürlüğün ne olduğunu bile bilmiyor. Dürüst olmak gerekirse, mahkummuş gibi buraya sürüldüler. Zaporijya bölgesinde bir sivil koridora ateş açıldı. Birçok çocuk vardı. Dört çocuk hastaneye kaldırıldı. İkisinin durumu ağır. Gün boyunca 8 bin 57 kişi kurtarıldı" ifadelerini kullandı.

BİDEN: RUSYA KÖŞEYE SIKIŞTI

02.00 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da hipersonik füze kullandığını, bunun nedeninin ise Rusya'nın köşeye sıkışması olduğunu açıkladı. Ukrayna ordusunun Rusların tankları ve helikopterini vurduğunu ve orduyu "mahvettiğini" belirten Biden, şunları kaydetti: "Fark ettiyseniz Rusya Ukrayna'da hipersonik füze kullandı. Bu yapabilecekleri tek şeydi. Bu bir dolaylı silah. Bunun tek farkı ise durdurulmasının neredeyse imkansız olması. Rus ordusunun bunu kullanmasının bir nedeni vardı. Şu anda köşeye sıkıştılar. Putin bu derece güç ve birliği öngöremedi."

PENTAGON: RUS GÜÇLERİNİN SAVAŞ SUÇU İŞLEDİĞİNE DAİE AÇIK KANITLAR GÖRÜYORUZ

00.40 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçları işlediğini gördüklerini ve bununla ilgili kanıtları toplama çabalarına yardım ettiklerini söyledi. Bombardımanların büyük yıkımlara ve sivil kayıplarına neden olduğunu belirten Kirby, "Elbette Rus güçlerinin savaş suçu işlediğine dair açık kanıtlar görüyoruz ve bunun kanıtlarının toplanmasına yardım ediyoruz ancak bu, bir soruşturma sürecidir ve devam ediyor" diye konuştu.

Yorumlar 0 Yorum Var