Türk Bilim insanı Mert Gür'ün üzerinde çalıştığı nanoteknoloji alanını temelden değiştirebilecek Kurye proteinler projesi sinirsel hastalıklara ve belki de kansere çözüm bulabilmeye yardımcı olacak.

Türk Bilim insanı Mert Gür, tıp alanında umut vadeden bir proje üzerinde çalışıyor. Bu proje, tıpkı kurye gibi gerekli kargoları taşıyarak hücrelerin düzgün çalışmasını sağlıyor. Sinirsel hastalıklar ve kanser tedavisi açısından büyük önem taşıyor.

TÜBİTAK ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje, vücutta kuryelik görevi gören proteinleri anlamaya yönelik.

HÜCRELERİN İHTİYAÇLARI, TIPKI GERÇEK HAYATTA OLDUĞU GİBİ VASITALARLA TAŞINIYOR

Bu taşıyıcılar üzerine çalışan İTÜ Öğretim Üyesi Doçent Doktor Mert Gür, projesi için şunları söylüyor:

“Hücrenin içinde bizim otoyollara benzeyen, nasıl ki şehirleri birbirine bağlayan yollar varsa hücrenin her tarafını birbirine bağlayan aslında otoyollar var. Bunlara da mikrotübül deniyor. Bunların üstünde yürüyebilen proteinler var. Bunların ismi motor proteinler”

Bu proteinler, tıpkı birer kurye gibi gerekli kargoları taşıyarak hücrelerin düzgün çalışmasını sağlıyor.

SINIRSEL HASTALIKLAR AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Taşıyıcıda ortaya çıkan sorunlar, ALS, Alzheimer ve Şizofreni gibi sinirsel hastalıkların sebebi olabilir. Mert Gür'ün motor proteinlerin nasıl kontrol edilebileceğini dair araştırması, bu yüzden büyük önem taşıyor.

NANOTEKNOLOJİ ALANINI TEMELDEN DEĞİŞTİREBİLECEK BİR TEKNOLOJİ

Projenin nanoteknoloji alanını temelden değiştirebilecek bir teknoloji olduğunu söyleyen Gür, yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip olduğunu ve bu teknolojinin ancak elde edildikten sonra gerçek anlamda hangi alanlarda uygulanabileceğinin ortaya çıkacağını söylüyor.

SORUNLU HÜCREYE İLAÇ İLETİMİNDE KULLANILABİLECEK

Taşıyıcı proteinleri anlamak, nanoteknoloji ile muadillerinin yapılmasını sağlayabileceğini söyleyen Gür, “Böylece dünyada ilk kez nano ölçekte bir makine ile yapay kurye protein üretilmiş olacak. Bu, sadece hücrelerin görevini yerine getirmesini sağlamayacak. Sorunlu hücreye ilaç iletiminde de kullanılabilecek” ifadelerini kullanıyor.

Mert Gür araştırmasıyla, motor proteinlerin genel anlamda burada rolleri olduğu için, kanser ilacı olarak tedavisinde bunları biz hedef olarak alabilir miyiz? Hedef alırsak hücre bölünmesini önleyebilir miyiz? gibi soruların da yanıtlarını arıyor.

Ayrıca Gür’ün projesine dünyanın saygın bilim dergileri de, yer verdi.

(KAYNAK: TRTR HABER)

Yorumlar 12 Yorum Var
  • Mustafa 21.04.2022 22:02
    Mevlâm yar ve yardımcınız olsun
  • Mustafa 21.04.2022 22:00
    Hadi insallh kardeşim yeterki iste mevlâm yolunu açık etsin
  • Vahim 21.04.2022 08:30
    Ne bulunmuş anlaşılmıyor...Acaba sedece reklam mı..İnşallah bir buluş olur.
  • Enes 21.04.2022 02:56
    Allahuekber
  • Dede 21.04.2022 00:11
    Insanlara yararlı insan olmak yararlı
Daha fazla yorum görüntüle