Arz-talep dengesizliği sonucu kiralık ve satılık evlerin fiyatları aşırı derecede yükselirken bir de ortaya çıkan fırsatçılarla fiyatlar akılalmaz seviyelere ulaştı. Yüksek kira fiyatlarına çözüm için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı da harekete geçti.

Başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye'nin tüm bölgelerinde kira fiyatları fırsatçıların da devreye girmesiyle beraber 2-3 kat zamlandı.

Kiradaki fahiş fiyatlarla ilgili şikayetler üzerine hükümette harekete geçti. 

Kira artışlarıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katılacağı bir toplantı yapılacak. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığından üst düzeyde temsilciler de iştirak edecek.

KİRA ARTIŞINA SINIRLAMA GÜNDEMDE

Kira fiyatlarında aşırı yükselişe karşı masadaki konulardan biri de kira zamlarına sınırlama getirilmesi. Konu ile ilgili Haber7'ye açıklamalarda bulunan  Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Tüketici Konfederasyonu Başkanvekili Av. İbrahim Güllü'den kira zammı için raiç bedelin yüzde 6'sı önerisi geldi.

İşte o açıklamalardan detaylar;

Aydın Ağaoğlu, "9 Mayıs tarihinde konut satışlarının canlanması, kiralık ve satılık ev arayanların düze çıkması, çözüm olması için Cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptı. Bu açıklamada 0.99 oranından 10 yıl vadeli kredi verileceğini ifade etti. Büyük bir avantajdı. Birtakım fırsatçılar aniden fiyatları yükselttiler. Yüzde 75’e varan artışlar oldu. Bu noktada bunlar tespit edilsin çağrısında bulunduk. Akabinde Hazine ve Maliye Bakanlığı 64 bin fırsatçının tespit edildiğini açıkladı. Herhangi bir gerekçe olmadan birbirlerini referans alarak fiyat yükselttiler. Barınma ihtiyacı vatandaşların temel ihtiyacıdır" ifadelerini kullandı. 

İbrahim Güllü ise, "Barınma hakkı evrensel tüketici hakkının en temel 8 hakkından biri. Aynı zamanda 1948 yılında kabul edilen BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine göre herkes barıma hakkına sahiptir ve bu yaşam standardının bir parçası olarak kabul edilir. Anayasanın 35. Maddesini göz önüne aldığımız zaman mülkiyet hakkı kamu yararına aykırı olarak kullanılamaz. Yine anayasamızın 172. Maddesinde sosyal devlet ülkesi gereği devlet tüketicilerini koruyucu her türlü tedbiri alabileceği belirtilmiş durumda. Bu çerçevede değerlendirildiğinde kira fiyatlarına tavan uygulaması yapılmasının son derece yerinde olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Muhabir: Gamze Türk

Kurgu: Mustafa Şeker

Yorumlar 120 Yorum Var
  • Dadaş 25.05.2022 12:12
    Fiyatları bizzat devlet artırıyor.
  • gökhan demir 25.05.2022 10:21
    Kira fiyatlarına değil , mütehahitlerin yüksek ev fiyatlarına dur denmesi gerekiyor
  • Reisx 25.05.2022 08:15
    Site içinde 3+1 dairede 1850 TL ye kirada oturup kendine 2+1 daire alıp 5500 TL ye kiraya veren kiracı ne olacak? Peki 1 yılda yaklaşık 20 TL kira ödeyip evi boşalttığında 25-30 TL masraf bırakan kiracıyı nereye koyacaksın? Her iki tarafta da suistimal edenler var kimse kimseyi suçlamasın. Bekara karı boşamak kolay.
  • Vatandaş 25.05.2022 07:38
    Para var esnafda önceden aldığı malı pahalı satdı aldığınıda beş misli satıyor herkesin iki dudağı arasında fiyat
  • Cemalettin temur 25.05.2022 07:30
    İlk önce örnek olacaksin sonra karşıtarafdan isdegeceksin ...toplanmamamış filizi dahi olmamiş çay .5.6 ay sonra ödeyeceğin caya parasıni zam yapılıyor para yok cay yok ortada ama birtarafa maliyeti eski olan devletin kurumu çay kur caya ertesi gunü %48 zam ve hemen gecerli diyecek ondan sonrada markete firsatci diyeceksin Bu kira fiyatlarida ayni bu sekiled toki 1..2milyonluk dairr yapsin 1000tl 2000tl ye kiraya versin ozamanda halkindanda yapmasini istesin ortadaki celişki kalkar ozanan kendini yapmadiğini baskasinda isteme
Daha fazla yorum görüntüle