Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinlikteki alandan YPG/PKK'nın çekileceğini vadeden ABD ve Rusya'nın aradan 2,5 yıl geçmesine rağmen verdikleri sözlerini yerine getirmemesinin ardından Başkan Erdoğan'ın son açıklamasıyla yeni bir operasyon sinyali verildi.

Sınırımızda 18 kilometre mesafedeki Halep'in Tel Rıfat ilçesi, 30 kilometre uzaklıktaki Münbiç ile sınırdaki Aynularab (Kobani) terör örgütünün saldırılarda üs olarak kullandığı bölgelerde arasında ön plana çıkıyor.

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Terör ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş olası operasyona ilişkin hedef ve stratejileri Haber7'ye değerlendirdi.

İSMAİL HAKKI PEKİN

Suriye’ye operasyon tekrar tekrar düşünülmesi gereken bir konu. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın planı Suriye ve Irak sınırı boyunca güvenli bölge oluşturmak. Böylece terör örgütlerinin hem DEAŞ hem de PKK/YPG’nin Türkiye’ye bir tehdit teşkil etmesini önlemeye çalışıyor. Ukrayna-Rusya savaşından dolayı Rusya’nın, PKK’nın ve ABD güçlerin yoğun olarak bulunduğu yerlerden güçlerini çektiği söyleniyor. Harekat yapılması gereken 1500 km’lik alanda boşluklar var. Irak’ta bulunan boşluk Pençe Harekatlarıyla kapatılmaya çalışılıyor. Suriye’de boşluk bulunan Tel Rıfat, Aynel Arab, Münbiç ve Kamışlı’ya Türkiye giremedi. Türkiye bu noktalara operasyon yapabilir mi? Operasyon birtakım düzeltmelerle birlikte yapılabilir. Ama tüm bu noktaları kapsayacak şekilde operasyon yapılması zor diye değerlendiriyorum. Çünkü bu operasyonların Türkiye’yi Rusya, ABD, İran ve batı ülkeleriyle karşı karşıya getireceğini düşünüyorum. Hazır İsveç ve Finlandiya'nın NATO’ya alınması konusu açılmışken PKK ve PYD’nin yurtdışı desteği kesilebilir. Bu konu üzerinde durmamız gerekir.   

"DENGELERİ BOZACAK BİR OPERASYON YAPMAMAMIZ LAZIM"

Operasyon yapıldıktan sonra Suriye’de kamu düzenini kurmak zorundasınız. Ekonomisinden işine, işinden okuluna birçok konuyu halletmek durumundasınız. Bu da zaman içerisinde ABD’nin ekmeğine yağ sürebilir. Yani Suriye’nin bölünmezliği, toprak bütünlüğünün sağlanması konusunda sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin İdlip konusu var. İdlip’in dış tarafında bizim askerlerimiz ve 60 bin civarında Suriye Milli Ordusu var. Suriye’nin toprak bütünlüğü parçalanırsa bu Amerika’nın işine gelir. Bu konuda çok dikkatli olmak zorundayız. Dengeleri bozacak bir operasyon yapmamamız lazım. Eğer dengeleri bozarsak Türkiye-İran arasında bir savaş çıkabilir. Konuların hepsine baktığımız zaman bu işin en kolay yöntemi görüşmedir.   

"RUSYA’YA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’Yİ ÇEŞİTLİ YAPTIRIMLAR İLE ZORA SOKMAYA MI ÇALIŞIYORLAR?’ DİYE BAKMAK LAZIM"

Son dönemlerde terör örgütleri sızma yapıyor, karakollarımıza uzaktan havan ile ateş ediyorlar, askerlerimizi pusuya düşürmeye çalışıyorlar. Bu durumlarda artış yaşanıyor. ‘Türkiye’yi operasyon yapmaya mı zorluyorlar?’ diye düşünüyorum. ‘Rusya’ya olduğu gibi Türkiye’yi çeşitli yaptırımlar ile zora sokmaya mı çalışıyorlar?’ diye bakmak lazım. İyi bir analiz yapmamız gerekiyor.   

Yorumlar 0 Yorum Var