Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, bu hafta Başkent Kulisi'nde konuğu Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'di. 

Bakan Özer'in açıklamalarından satır başları:

2022-2023 eğitim dönemine hazırlıklı bir şekilde devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıla baktığımızda ne kadar doğru kararlar verdiğimizi görüyoruz. Olağanüstü koşullarda eğitim ilk fedakarlık yapılacak yerler değil. Okulun sunmuş olduğu diğer imkanları da düşünmek lazım. Eğitimde fırsat eşitliği tüm dünyanın gündeminde. Akademik başarı sadece okulun katmış olduğu başarılar değil. Okul dışı etkenlerde çok etkiliyor. 

Okullar açık kalması bir eğitim problemi meselesi olmaktan ziyada bir milli güvenlik problemidir. Her eğitim dönemi başında öğretmenlerimiz geçmişin değerlendirmesini yapar. Öğrencilerimizi desteklemek için kurslara devam ettik. Yardımcı kaynaklar ile çok ciddi bir destek sağladık. 

İlk defa yaz okullarını açmaya karar verdik, tam ders formatında değil de etkinlikle zaman geçirebilecekleri mekanizmaları geliştirdik. Yaz okulları açıldı. Matematik seferberliği başlattık, matematiği tüm öğrencilerimizin bilmesi gereken bir ders haline getirmek için çalışıyoruz. İngilizce ile de aynı şekilde yaz okulları açtık. Yaz okullarına yaklaşık 1 milyon öğrencimiz başvurmuş. 

LGS SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ

1.3 milyon öğrencimizin yüzde 90'ı tercihsiz okullara yerleşecekler. Yüzde 10'u ise fen liseleri gibi tercihleri yapacaklar. Bu sene ayırt edici özellikler daha çok ortaya çıktı. Çok birinci olmadı, 193 tane birinci var, aslında önceki senelerde daha çok vardı. Birincilere odaklanmanın bir sınav için önemi yok. Liselere geçiş sistemi gerçekten oturdu. Sınavsız yerleştirmelerde öğrencilerin memnuniyetini artırmak istiyoruz. 

Geçen sene öğrencilerin yüzde 92'si istedikleri okullara yerleşmiş. 

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA BRANŞ DAĞILIMI

Son 20 yılda öğretmen sayımızda çok ciddi bir artış oldu. Başarıdaki

ana etkenlerden biri bu. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum, öğretmenlerin sisteme kazandırılması için çok büyük fedakarlıklar yaptı. 1,2 milyon öğretmen olan bir eğitim sistemimiz var. Yaklaşık yüzde 75'i son 19 yılda atandı. 500 bin öğretmen varken bunların yüzde 40'ı kadındı. Şimdi 1,2 milyon öğretmenin yüzde 59'u kadın. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesinden branş dağılımını paylaşacağız. Atamalarda en büyük ağırlığı okul öncesine vereceğiz, orada seferberlik başlattık. 3 bin yeni anaokulu süreci devam ediyor.

Bu kapsamda en fazla atama yapılacak ilk 5 branş sırasıyla 7 bin 503 kontenjanla okul öncesi öğretmenliği, 2 bin 223 kontenjanla sınıf öğretmenliği, 1.250 kontenjanla özel eğitim öğretmenliği, 1.218 kontenjanla din kültürü ve ahlâk bilgisi ve 1.004 kontenjanla ilköğretim matematik öğretmenliği oldu.

ANAOKULU SEFERBERLİĞİ

İstanbul gerçekten öğrenci sayısının en fazla olduğu çok kapsamlı bir eğitim verildiği şehrimiz. Ana okullara çok önem veriyoruz, atamalarda çok önem veriyoruz. İstanbul'un çok daha güçlü olmasını istiyoruz. Okul öncesi eğitim çok kritik bir eğitim. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için okul öncesi eğitimi güçlendireceğiz. 3 bin tane yeni anaokulu yapılacak. 40 bin tane yeni ana sınıfı açalım istedik. Bir şeye odaklandığımız zaman çok hızlı şekilde bürokraside ilerliyoruz. Planlamamızın çok önünde gidiyoruz. 

Okul öncesi eğitim genelde 3 ila 5 yaş arasıdır. Okul öncesi eğitim çoğu şeyin oturduğu dönem, öğrenmenin, kişilik gelişiminin. Okul öncesi eğitime devam eden öğrencinin suça eğilimiyle okul öncesi eğitime gitmeyen öğrencinin arasında çok fark var. 

KAYIT DÖNEMİNDEKİ BAĞIŞ PARASI, KAYIT PARASI

1 Temmuz'da kayıtlar başladı, şimdi eğitim sistemimizde velilerimizin iki şikayetçi olduğu konu vardı. Biri bağış ve kayıt paralarıydı diğeri yardımcı kaynaklardı. Okullarımızın ihtiyacı olan 1 milyar lirayı sağlıyoruz. Dolayısıyla velilerden para istenilecek durum kalmıyor. İlk kez bu yaz itibarıyla okullara bütçe gönderiyoruz. Kayıt parası isteyen okulların takibinde olacağız. 

Yorumlar 0 Yorum Var