ABD yönetimi, Yunanistan'ın F-35 savaş uçaklarını alma sürecini hızlandırdı. Türkiye'ye verilmeyen F-35'ler Atina'ya verilerek; 2023'teki seçimlerde Miçotakis'in eli güçlendirilecek.

Türkiye ile ABD arasında büyük krize sebep olan S-400 süreci sonrasında Washington yönetimi, Türkiye'yi hem üreticisi hem de alıcısı olduğu F-35 programından çıkarmış, Ankara'ya F-35 satılmamasına karar vermişti.

SÜREÇ YUNANİSTAN İÇİN HIZLANDIRILDI

F-35 satın alamayan Türkiye farklı alternatiflere yönelirken, dikkat çekici bir iddia Yunan medyasından geldi. Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini, ABD'nin Yunanistan'a 20 adet F-35 satmayı gündemine aldığını ve süreci hızlandırdığını aktardı. İlk partinin ardından; Atina'ya 20 adet F-35 daha satma opsiyonunun da masada olduğu belirtildi.

MİÇOTAKİS'İN SEÇİMDE ELİ GÜÇLENECEK

Gelecek yıl seçimlere gitmeye hazırlanan Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in elinin bu hamle ile kuvvetleneceği de öne sürüldü.

SÜREÇ HIZLANDIRILDI

Yunanistan'ın milyarlarca dolar ödemeyi göze alacağı belirtilirken, haberde; "Pentagon'un bu prosedürü hızlandırmaya çalışması olağandışı ve Miçotakis'in ABD Kongresi'nde yaptığı bir konuşmadan sonra geldi. O konuşmada Miçotakis, ABD Başkanı Joe Biden'a Türkiye'ye F-16 satılmaması çağrısını yapmıştı" denildi.

YUNAN VE ABD YETKİLİLER SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDE

Yunan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos'un da Washington'da Pentagon ve jetleri üreten Lockheed Martin'den yetkililerle görüştüğü belirtildi. Anlaşmanın tamamlanması için Yunanistan'ın altyapı hazırlığı yapması gerektiği kaydedildi.

BAZI ABD F-35'LERİ GİRİT'TE

ABD Hava Kuvvetleri'nden ve Lockheed Martin'den bazı yetkililerin Girit'teki askeri üslerle birlikte başka askeri üslerde tespit çalışmaları yapacağı kaydedildi. Yunan medyası, "Türkiye ile yaşanan gerilimden dolayı Yunan Hava Kuvvetleri, bu uçakları Ege'den uzak tutmak istedi" yorumunu yaptı.

Yorumlar 0 Yorum Var