TOGG’un ilk aracı geçen ay yapılan törenle üretim bandından indi. Gelecek yıl ilk çeyrekte yollarda olması bekleniyor. Togg süreciyle birlikte elektrikli otomobillerin şarjına yönelik çalışmalar da diğer yandan devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bir süredir üzerinde çalıştığı yeni bir uygulama ile elektrikli araçlar için yol güzergâhında şarj yapılabilecek istasyonlar görülebilecek.

YENİ UYGULAMA DEVREYE GİRECEK

Cep telefonlarına indirilecek uygulama ile vatandaşın seyahat ettiği güzergahta bulunduğu konuma en yakın şarj istasyonunun nerede olduğu, uzaklığı, dolu mu boş mu olduğu öğrenilebilecek.

Uygulamada yavaş ve hızlı şarj seçenekleri de bulunacak. Vatandaşın güzergâhı üzerinde bir elektrikli şarj istasyonunda 15 şarj ünitesi varsa uygulamada bunların hangisinin hızlı şarj istasyonu (DC), hangisinin yavaş şarj (AC) istasyonu olduğu ve boş doluluk oranları gösterilecek. Hızlı şarj, yavaş şarja göre daha pahalı olabilecek.

ŞarjetTR PATENTİ ALINDI

EPDK’nın ŞarjetTR ismini verdiği uygulamayla istasyonlardan anlık bilgi gelecek. Bir süredir uygulamaya yönelik pilot çalışmanın da yapıldığı belirtildi. Uygulama için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan isim hakkının patenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da telif hakkının alındığı öğrenildi.

Şarj istasyonlarında kredi kartı ve nakit ödeme seçenekleri olacak. Tarifesi daha sonra açıklanacak. Şarj için ücret tarifesinin serbest piyasaya dayalı olarak belirleneceği belirtildi. Büyük şarj istasyonlarının sabit müşterilerini koruyabilmeleri için fiyatlarda indirim uygulayabilmelerine imkan tanınacak.

EN FAZLA YÜZDE 25 İNDİRİM

Yetkililer, her zaman aynı şarj istasyonu ağını kullanan bir vatandaşa ya da Taşıt Tanıma Sistemi ile elektrik alan bir vatandaşa söz konusu istasyon normal vatandaşa uyguladığı fiyat tarifesinden en fazla yüzde 25 indirimli elektrik satabileceğini ifade ettiler. Rekabet şartlarını ortadan kaldıran bir fiyat politikasına izin verilmeyeceği dile getiriliyor. Öte yandan vatandaş aracını evde şarj etmek isterse, meskenler için elektrik tarifesi ne ise faturasına onun karşılığında yansıtılacağı kaydedildi.

Yasada yapılan düzenleme ile şarj istasyonlarının faaliyetlerine ilişkin ikincil düzenleme yetkisi EPDK’ya verildi. EPDK, elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının kurulması, şarj altyapısının gelişmesi ve tüm ülkeyi kapsayacak bütüncül bir şarj ağının oluşması amacıyla “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” hazırladı. Şirketler EPDK’dan aldığı şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında şarj ağı işletebilecek.

18 Nisan 2022 tarihinden itibaren lisans başvuruları alınmaya başlandı. Eylül ayı itibarıyla 43 adet şirkete şarj ağı işletmesi lisansı verildi. Türkiye’de 2022 ağustos ayı verilerine göre yaklaşık 9 bin 650 adet elektrikli araç bulunurken, 3 bin 640 adette halka açık şarj noktası bulunuyor. 

TOGG’un yollara çıkmasıyla birlikte şarj istasyonlarının sayısında hızlı bir artış yaşanması bekleniyor. EPDK, araçtan şebekeye elektrik teknolojisi, akıllı şebekeye destek olacak diğer ileri teknolojik uygulamalar, batarya değiştirme istasyonları, mobil şarj istasyonları, kablosuz şarj, yol üstü şarj üniteleri, elektrikli yollar gibi konularda çalışmalarını sürdürüyor.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Çiçek 19.11.2022 11:16
    Çoook HEY CANLA BEKLİYORUZ ALLAH IN İZNİYLE TÜM KARDEŞLERİME HAYIRLI OLSUN BİZİM OLANA SAHİP ÇIKALIM ALLAH IN İZNİYLE HAİN KISKANÇ AHLAKSIZ ÇOK ama bunlara ragmen önemli olan ALLAH IN her şeyi görmesi bilmesi vakti gelince hepsinin canını alacak işte bu en güzel haber kötüülere kalmaz şükür