NATO ülkelerine ait 5 uçak gemisinin de içinde bulunduğu çok sayıda savaş gemisi, Atlantik bölgesi ve Akdeniz'de tatbikatlar düzenliyor. Tatbikatlara, dünyanın en yeni ve en büyük USS Gerald R. Ford uçak gemisi de katılıyor.

NATO'dan yapılan açıklamaya göre, kasım boyunca yapılan tatbikatlarda ABD, İngiltere, İtalya ve Fransa'ya ait uçak gemilerine çok sayıda savaş gemisi ve savaş uçağı eşlik ediyor.

Binlerce askerin yer aldığı tatbikatlarda ABD'ye ait dünyanın en yeni ve en büyük savaş gemisi sayılan USS Gerald R. Ford uçak gemisi de katılıyor. Diğer uçak gemileri yine ABD'ye ait USS George H.W.Bush, İngiliz HMS Queen Elizabeth, Fransız Charles De Gaulle ve İtalyan Cavour'dan oluşuyor.

Bu uçak gemilerine Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya ve ABD'den diğer savaş gemilerinin eşlik ettiği bildirildi.

Tatbikatlarda denizaltılarla mücadele ve hava muharebe manevralarının yanı sıra deniz ikmal çalışmaları yapıldı. Ayrıca savaş uçakları bir uçak gemisinden kalkarak diğer uçak gemilerine inme çalışmaları gerçekleştirdi.

ABD UÇAK GEMİSİ İNGİLTERE'DE, İNGİLİZ UÇAK GEMİSİ ATLAS OKYANUSU'NDA

USS Gerald R. Ford uçak gemisinin tatbikatlardan sonra İngiltere'ye gittiği, F-35 uçaklarını taşıyan HMS Queen Elizabeth gemisinin ise Portsmouth limanından ayrılarak Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde tatbikatlar yaptığı belirtildi.

Fransa'nın Charles De Gaulle gemisinin Akdeniz'de devriye görevi ve Orta Doğu'da terörle mücadele operasyonları yürüttüğü, İtalyan Cavour ve ABD'ye ait USS George H.W. Bush uçak gemilerinin de Akdeniz'de bulunduğu kaydedildi.

George H.W.Bush gemisinden kalkan uçakların son haftalarda Litvanya ve Polonya'da devriye uçuşları yaptığı bildirildi.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, bu görev ve intikallerin NATO'nun müttefikleri hızla takviye etme ve NATO sınırları içinde güç sevk etme kabiliyetini gösterdiğini belirtti.

Lungescu, uçak gemilerinin caydırıcılık gösterdiğini ve denizde iletişim hatlarının açık olduğunu ifade etti.

RUS UÇAKLARI 75 METRE YAKLAŞMIŞ

Öte yandan NATO, iki Rus savaş uçağının Baltık Denizi'nde rutin operasyonlar yürüten NATO Daimi Deniz Görev Grubu 1 gemilerine emniyetsiz şekilde yaklaştığını bildirdi.

17 Kasım'daki olayda Rus savaş uçaklarının müttefik güçlerinin iletişimine karşılık vermediği ve yaklaşık 100 metre yükseklikte gemilerin 75 metre yakınından geçtiği belirtildi.

Rus uçaklarının NATO güçleriyle etkileşiminin yanlış hesaplara, hatalara ve kazalara neden olabilecek bir davranış olduğu vurgulandı.

DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ UÇAK GEMİSİ: USS GERALD R. FORD

13 milyar dolarlık USS Gerald R. Ford uçak gemisinin özellikleri şöyle:

USS Gerald R. Ford, Ford sınıfı uçak gemilerinin en iyisi konumunda. Ford sınıfı, ABD’nin nükleer enerji ile çalışan önceki Nimitz sınıfındaki bazı gemilerin yerini almaya hazırlanıyor. Her iki sınıfta genelde benzer ancak Ford sınıfı daha teknolojik yenilikler sunması ile biliniyor.

USS Gerald R. Ford, iki adet Bechtel A1B nükleer reaktöründen güç alıyor. Reaktörler toplamda 600MW enerji üretiyor. Bu rakam Nimitz sınıfındakilerden 3 katı daha fazla. Böylece sürekli izleme ve bakım gereksinimleri yüzde 30 oranında azalıyor. Elde edilen verimliliği ölçmek gerekirse, gemi üretilen gücün sadece yarısıyla tüm sistemlerini çalıştırabiliyor.

4500 civarında personel alabilen geminin ağırlığı 90000 ton. 75 adet her an uçuşa hazır uçağın yanı sıra ağır makineli silahlar ve toplar mevcut. Hali hazırda gemide 2600 personel çalışacak ve bu yeterli bir sayı. Bu sayının, ömrü boyunca gemiye 4 milyar dolarlık tasarruf yaptırması bekleniyor.

Gemide dikkat çeken yenilikler, EMALS adı verilen elektromanyetik uçak kalkış pistleri. Önceki buharlı versiyonların aksine, elektromanyetik güç ile itiş yapan EMALS sistemi, yüzde 25 daha hızlı ve her 45 saniyede bir uçak kaldırabiliyor. Ayrıca bu sistem, drone tipi ve diğer insansız hava araçlarının kalkışı için de ideal bir hale geliyor.

Geminin kontrol kulesinin olduğu kısım daha modern bir tasarıma bürünmüş. Ayrıca 3 adet taşıma asansörü, çok daha hızlı ve çok daha güçlü. Nimitz sınıfında 4 adet asansör olmasına rağmen, verimlilik olarak Ford sınıfının asansörleri daha fazla uçak transfer edebiliyor. Tüm bu gelişmeler, yapılan sortilerin sayısını arttıracak ve bu gerçekten hayati önem taşıyor.

AESA radar sistemi, hareketli parçası olmadığı için bakım maliyetlerini azaltıyor. Ayrıca en güçlü sinyalleri fark edilmeyecek şekilde gemi ve uçaklar arasında iletebiliyor. ESSM savunma sistemi, çok hızlı bir şekilde anti-gemi füzelerine karşı manevra yapabiliyor.

Geminin diğer bir önemli özelliği lazer silahı. Yakıcı ve elektronik sistemleri tahrip edici lazer silahlar, tek atışta 10MW enerji harcıyor ve sadece bir kaç dolara mal oluyor. Bu açıdan USS Gerald R. Ford, hücum gücü ve kapasitesi çok yüksek bir uçak gemisi olarak öne çıkıyor.

Yorumlar 0 Yorum Var