CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması toplantısında açıkladığı ekonomi danışmanları tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Toplantı birçok yönüyle değerlendirmeye konu olurken uzman isimler Haber7’ye kritik açıklamalarda bulundu.

HAKAN BAYRAKÇI: BU, YETERSİZLİK GÖSTERGESİ GİBİ ALGILANIR

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, yaptığı açıklamayla CHP’ye eleştirilerde bulundu. Sunumun iyi olduğunu ancak 3 noktada eleştiride bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de bu tür ekonomik açıklamaları liderler yapar. Bu 50 yıldır böyledir. Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan hep kendisi açıklamıştır. Tüm liderler ekonomik açıklamaları topluma kendisi yaparlar. İlk defa, bir muhalefet liderinin başka uzman seviyesinde ekonomik açıklamalar dinledik. Bu seçmen kitlesinde olumlu algı oluşturmaz. Şunu düşünürler, ‘kendisi bilmiyor mu ki başkalarına açıklatıyor.’ Bir yetersizlik göstergesi gibi algılanır.”

“İKTİDARIN  “DIŞ GÜÇLER” İDDİASINI DÜŞÜNDÜRÜR”

Yurt dışı ağırlıklı bir danışman grubu oluşturmasının AK Parti’nin ‘dış güçler’ ve ‘muhalefet yurt dışı bağlantılı’ eleştirilerinin pekiştireceğini vurgulayan Hakan Bayrakçı, “Yurt dışında yaşayan insanları konuşturursanız,  iktidarın size yönelttiği ‘CHP’nin yurt dışı kaynaklı bağlantısı var’, ‘Yurt dışı sizi yönlendiriyor’, ‘dış güçler’ iddiası da toplum nezdinde düşündürür. İkinci problem algı olarak, ‘Türkiye’de bu işin uzmanları bitti mi ki, bu kadar yurt dışından insanlarla çözümler aranıyor’ diye düşünülür. Toplumda böyle bir algı oluşur, konuşulur, masaya yatırılır. İktidar der ki; ‘Siz yurt dışı kaynaklı adamlarla mı bu ülkeyi kurtaracaksınız.’ Onun için ‘Kemal Derviş’ hatırlatmaları falan yapılıyor.” diye konuştu.

“SOMUT BİR ÇÖZÜM YOK”

Üçüncü görüşünü de aktaran Bayrakçı, CHP’nin toplantıda çözüm sunamadığını kaydetti ve “Bunu biraz ben söylüyorum. Ama toplumda böyle bir algı oluşturur mu bilmiyorum. Konuşma içeriklerinin yüzde 90’ı şöyle yapıldığı için şu sonuç çıktı şeklindeydi. Ağırlık eleştiriydi, oysaki toplum çözüm bekliyor. Çözümlerini söylemek zorundalar mı? Demirel’in dediği gibi ‘Söyleyelim de kopya mı çeksinler’ diye söyleyecek olursa muhalefet, o zaman da şu düşünülür; siz çözümlerinizi anlatmak zorunda değilsiniz, çözümlerinizin olduğuna dair işaretler vermek zorundasınız. Bir takım çözüm göstergesi ve işaretleri yok değildi, vardı. Fakat elle tutulur somut bir çözüm yoktu.” diye konuştu.

“CHP’NİN VİZYON TOPLANTISI, EMPERYALİZMİN KAYBETTİĞİ MEVZİLERİ GERİ ALMA HAMLESİDİR”

Uğur Mumcu’nun ağabeyi Avukat Ceyhan Mumcu, CHP’nin açıklanan ekonomi danışmanlarının izleyicilere saygı duymadığını belirterek, “Vitrin süsü gibi, klasik panellerden farklı olarak teknolojiyi kullanarak göstermelik bir olay. Oysa ki her şeyin bir geleneği vardır. O geleneğe göre, kişilerin bir araya gelerek izleyiciye saygı gereği orada bulunmak zorundaydılar. Aslı Baykal’ın paylaştığı Atatürk’ün ‘Hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!’ sözünü paylaşmış. Ona çok katılıyorum. Kurucu genel başkan M. Kemal Atatürk olsaydı, böyle bir vizyon toplantısı yapmazdı. Hem “M. Kemal’in askerleriyiz diyorsun” hem de M. Kemal’in gösterdiği yoldan 180 derece zıt işler yapıyorsun. Bu da başka bir samimiyetsizlik. “ açıklamasında bulundu. 

“İKNA KABİLİYETİ BAŞARISIZ”

Küresel ısınma ve kuraklık ile ilgili konuşan Jeremy Rifkin’in ikna başarısının olmadığına dikkat çeken Mumcu, “Jeremy Rifkin, herkesin bildiği şeyleri anlattı” dedi.

“İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız” diyen CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın açıklamasına da değinen Mumcu, “İstanbul Sözleşmesi’ni neden çok istiyorlar? Türkiye’yi denetleme imkanı veriyor.” tepkisini gösterdi.

“CHP’NİN VİZYON TOPLANTISI, EMPERYALİZMİN KAYBETTİĞİ MEVZİLERİ GERİ ALMA HAMLESİDİR”

IMF’den alınan paranın sanki ödenmeyecekmiş gibi bir algı oluşturulduğunu kaydeden Mumcu, alınan kredilerin ödenmek zorunda olduğunu ve IMF müfettişlerinin Türkiye’nin tepesine çörekleneceğini belirtti. CHP’nin toplantısının 'emperyalizmin kaybettiği mevziyi geri alma hamlesi' olduğunu söyleyen Mumcu, sözlerine şunları ekledi:

“IMF’ye gelince, ‘IMF’den kaynak bulduk, kredi aldık.’ diyorlar. O tarafı güzel. Daha sonra o krediler ödenecek. İstanbul Sözleşmesi’nde olduğu gibi IMF’nin müfettişleri de tepemize çöreklenip Türk milletini ve devletini teftiş edecekler. CHP’nin vizyon toplantısı, emperyalizmin kaybettiği mevzileri geri alma hamlesidir.”

ABD’Lİ DANIŞMANI, BÜYÜKELÇİ TAVSİYE ETMİŞ

Öte yandan CHP’nin ‘vizyon’ toplantısı hakkında Haber7’ye çarpıcı açıklamalarda bulunan CHP’li eski milletvekili Mehmet Sevigen ise Jeremy Rifkin’in ABD’li Büyükelçi tarafından tavsiye edildiğini aktarmıştı.

Mehmet Sevigen, çarpıcı bir açıklamada bulunarak, Biden’ın muhalefete destek olacağını belirtmesinin ardından Jeremy Rifkin’in tavsiye edildiğine dikkat çekmiş ve ABD’li danışman ile yapılan sözleşmenin açıklanması çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar 0 Yorum Var