Ülke TV’de Mustafa Yıldız ile 5. Gün programına Gazeteci Murat Özer, Hukukçu Mustafa Kemal Çiçek, Güvenlik Uzmanı Eray Güçlüer ve Akademisyen Dr. Taceddin Kutay konuk oldu.

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Eray Güçlüer, Türkiye’nin savunma sanayisiyle ilgili önemli bilgiler paylaşırken TSK’nın komuta kademesinin de değişebileceğini kaydetti.

Mustafa Kemal Çiçek’in “Türkiye Cumhuriyeti, denizaşırı operasyonlar düzenleyebilecek mi?” şeklindeki sorusuna cevap veren Eray Güçlüer, KIZILELMA ile böyle bir operasyonun yapılacağını belirterek “Kontrol yarıçapı 1000 kilometre. Siz tutar kontrol noktasını uçak gemisine koyarsınız, dünyanın her yerinden uydu üzerinden operasyon yapabilirsiniz.” dedi.

Türk savunma sanayiinin gelişimiyle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de yapısının değişeceğini kaydeden Güçlüer, şunları söyledi:

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapılanması bile yeniden şekillenmeye başlayacak. ABD gibi… Belki Ortadoğu Komutanlığı, Ege Komutanlığı… Bu klasik ordu sistemi gelecekte de muhtemelen TSK’da farklı boyutlara doğru evrilecek. Çünkü çok önemli adımlar atıldı. Profesyonel askerliğe geçilmesi, ordudaki teknolojinin artırılması… Yeni yeni sınıflar ortaya çıktı. Bu da bizim eski konvansiyonel, soğuk savaş dönemi yapılanmasının yerine artık daha küçük ve etkili, etki alanı daha büyük bir ordu sistemi. TSK’nın gelişimini de yakında göreceğiz.”  

Yorumlar 0 Yorum Var