Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaycuma-1'de 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfedildiğini duyurdu. Bugüne kadar keşfedilen gazın toplam değeri 1 trilyon dolara ulaştı. Bu yeni gaz keşfi uluslararası basında geniş yankı uyandırdı.

Reuters, enerjide kendi kaynaklarını elde etmeye başlayan Türkiye'nin çalışmalarıyla ilgili bir habere imza attı. Haberde, "Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gazın toplam hacmi şu anda 710 milyar metreküp. Önceki bulgu revize edildi" denildi.

Türkiye'nin Sakarya sahasında 13 kuyu açtığı belirtilen haberde, Erdoğan'ın "Çaycuma-1'deki yeni keşfimizle Karadeniz'deki gaz rezervimiz 170 milyar metreküp artarak 710 milyar metreküp oldu" şeklindeki açıklamasına yer verildi. Sakarya doğal gaz sahasının 2023'te devreye alınacağı ve ulusal şebekeye bağlanacağı kaydedildi.

Öte yandan Türkiye'nin, Akdeniz'de de hidrokarbon kaynakları araştırdığı, ihtilaflı sulardaki faaliyetlerinin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi gerilimi artırdığı ifade edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'de gaz merkezi kurma fikrine de işaret edildi.

BLOOMBERG: ÜÇTE BİR ORANINDA ARTIRDI

Bloomberg, "Türkiye, Karadeniz doğal gaz rezervlerindeki devasa artışı açıkladı" başlığıyla gelişmeyi okurlarıyla paylaştı.

Konuya ilişkin haberde, "Türkiye, ayrı bir keşif sayesinde Karadeniz'deki doğal gaz rezerv tahminini yaklaşık üçte bir oranında artırdı" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yeni rezervlerin 710 milyar metreküpe ulaştığına dair açıklaması hatırlatıldı.

WORD OİL: REZERVLER, TAHMİN EDİLENDEN ÇOK DAHA BÜYÜK

Word Oil adlı internet sitesi de "Türkiye, yeni keşif ve mevcut açık deniz çalışmaları ile Karadeniz'deki doğal gaz rezervlerini artırdı" diye yazdı. Erdoğan'ın, keşif duyurusunu yaparken, "Bu yeni keşif, yenilerine kapı aralayacaktır. En kısa zamanda yeni kuyular açmaya başlayacağız" dediği kaydedildi.

Halihazırda Karadeniz'deki en büyük rezerv olan Sakarya'daki rezervlerin, başlangıçta varsayılandan çok daha büyük göründüğüne dikkat çekildi.

Sakarya sahasının, 2023'ün ilk çeyreğinden itibaren Türkiye şebekesine gaz aktarmaya başlayacağı notuna yer verildi.

YUNAN BASINI MANŞETLERE TAŞIDI

Yunan basını da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarınaa geniş yer verdi.

CNN International'ın Yunanca edisyonu "CNN Yunanistan", Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yer verdiği haberinde, Karadeniz'deki doğal gaz rezervinin toplam 710 milyar metreküp olduğunu ve ticari değerininse 1 trilyon olduğuna dikkat çekti.

TA NEA'DAN KÖPRÜ VURGUSU

Ta Nea gazetesi ise, haberde rezervin büyüklüğünden daha çok Türkiye'nin amacına odaklandı. Gazete, Türkiye'nin amacının kendi enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu vurguladığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Doğu ile Batı'yı sadece İstanbul ve Çanakkale'deki köprülerimizle değil, enerji köprülerimizle de birbirine bağlayacağız" sözünü ön plana çıkardı.

Ethnos gazetesi Türkiye'nin Karadeniz'deki sondaj çalışmalarının meyvelerini verdiğini yazarken, Yunanistan'ın en popüler internet sitelerinden in.gr tıpkı Ta Nea gibi Türkiye'nin "enerji köprüsü" konumuna dikkat çekti.

Yunanistan'ın en büyük gazetelerinden Kathimerini, Türkiye'nin günlük petrol üretiminin 80 bin varile ulaştığını, hedefin önümüzdeki yıl günde 100 bin varile ulaşmak olduğunu vurguladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yer verdi:

"Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gaz, uluslararası piyasalarda bugünün oranlarıyla 1 trilyon Dolar değerinde. Yeni keşfimiz benzer keşiflere de kapı aralayacak. En kısa sürede yeni sondajlara başlayacağız."

Yunan devlet televizyonu ERT, Türkiye'nin keşfini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri ile duyurdu ve "Erdoğan: 58 milyar metreküp yeni doğal gaz rezervi bulduk" başlığını kullandı.

Skai televizyonu ise, Türkiye'nin yakın zamanda yeni sondajlara başlayacağını vurguladı. 

Yorumlar 0 Yorum Var