Haber7-Özel

Türkiye 2023 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimine hazırlanıyor. Seçimin 14 Mayıs'ta yapılacağı açıklanırken, bu seçimin birçok açıdan diğer seçimlerden daha farklı yönü var. Seçim, özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için fevkalade derecede önem arz ediyor. Öyle ki bu seçim Kılıçdaroğlu'nu zirveye de taşıyabilir, siyaset sahnesinden silinmesine de neden olabilir. 

ADAY BELİRLEME KARMAŞASI

2023 seçimlerine hazırlanırken, muhalefet partileri CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu öncülüğünde birleşerek Millet İttifakı’nı oluşturdu. Yapılan bu ittifakta bugüne kadar sürekli ortak aday belirleneceği yönünde açıklamalar yapıldı. Ancak seçime birkaç ay kalmışken bile altılı masada henüz isim belli değil ve aday karmaşası yaşanıyor. Bu açıdan 26 Ocak'ta İYİ Parti ev sahipliğinde yapılacak altılı masa toplantısı büyük önem arz ediyor. 

Özellikle CHP ve İYİ Parti arasında aday isim belirleme konusunda anlaşma sağlanamazken, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu adaylığını ilan ediyor, İYİ Parti ise ‘Kazanacak aday’ argümanıyla Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş gibi isimler üzerinde uzlaşılmasını istiyor. Ancak gelinen noktada 26 Ocak'ta yapılacak ve cumhurbaşkanı adayının resmen konuşulacağının açıklandığı 11. altılı masa toplantısı öncesi ibre Kılıçdaroğlu'na dönmüş durumda. 

3 İSİM BÜTÜN SENARYOLAR

Yapılan değerlendirmelerde, Kılıçdaroğlu özelinde öne çıkan 5 senaryo dikkat çekiyor. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylık ve seçim ihtimalleri üzerinden olumlu veya olumsuz bütün ihtimallerde Kılıçdaroğlu için tek yol kaldığına işaret eden senaryolar şöyle sıralanıyor:

• Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İYİ Parti'nin istediğinin olması ve İBB Başkanı İmamoğlu veya ABB Başkanı Yavaş’ın altılı masanın ortak adayı ilan edilmesi ile, CHP lideri Kılıçdaroğlu için tehlike çanlarının çalacağı belirtiliyor. İlk ihtimalde, İmamoğlu veya Yavaş’ın görece yüksek bir oy oranı ile seçimi kaybetmesinin Kılıçdaroğlu’nun yerine genel başkan olarak isminin öne çıkacağı ifade ediliyor.

• İmamoğlu veya Yavaş’ın olası seçim galibiyeti durumunda ise CHP’de Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığının sorgulanmaya açılacağı öngörülüyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nun 13 yıldır Erdoğan'ı yenemediği, ancak İmamoğlu/Yavaş’ın ona karşı galip gelebildiği teziyle “CHP genel başkanlığını da hak ettiği” yönünde bir fikir ortaya çıkacak. Halihazırda Kılıçdaroğlu'yla 'savaş' halinde olan İmamoğlu'nun CHP Genel Başkanı da olması istenecek.

• İmamoğlu kaybederse de, bu kez Kılıçdaroğlu'nun yine Erdoğan'ı yenemediği, Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığında Erdoğan'ın yenilemeyeceği düşünülecek. Bu durumda Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı tehlikeye girecek. 

KILIÇDAROĞLU ADAY OLURSA...

• CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisinin ortak aday olması durumunda tehlike yine geçmiş sayılmayacak. Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanamaması halinde, defalarca kaybettiği yarışta bir kez daha hüsrana uğrayacak. 6 partinin birleşip Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yine yenememesi durumunda muhalefette büyük çatlağa neden olacağı işaret ediliyor. 

Aynı masadaki 6 partinin bu senaryoda, birbirini suçlamaya başlayacağı, 13 senedir türlü yollarla Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarını deviremeyen Kılıçdaroğlu'nun artık genel başkanlığına son verilmesi konusunun gündeme geleceği vurgulanıyor. 

• Şu anda 75 yaşında olan Kılıçdaroğlu, bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminde 80 yaşında olacağı için siyaseten yaş haddine girmiş sayılacak. Bugüne kadar türlü söylemlerle genel başkanlık görevini bırakmayan Kılıçdaroğlu’nun bu kez genel başkanlığı bırakmaya mecbur bırakılacağı öngörülüyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN TEK YOLU ADAY OLUP KAZANMASI

İhtimaller değerlendirildiğinde Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatına devam etmesi için tek yolun kendisinin aday olup seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı kazanması olarak öne çıkıyor. Bunun dışındaki tüm ihtimallerde; İmamoğlu'nun aday olması durumunda, Yavaş'ın aday olması durumunda ve kendisinin aday olup kaybetmesi durumunda siyasi hayatı büyük tehlikeye girecek. 

Kılıçdaroğlu bu senaryoda, 13 yıl CHP genel başkanlığı koltuğunda oturmuş, ancak girdiği hiçbir seçimi kazanamamış bir isim olarak hafızalara kazınacak. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • abdulbaki 24.01.2023 23:54
    bu seçimi kaybederler ise chp diye bir parti kalmaz ortada. bütün yalan ve dolanları ve ihanetlerinden hesap soracaktır millet. her önüne gelene hırsız diyen, fakat aslında Türk milletinin geleceğini çalan bu parti artık kapatılmalı ve yaptıkları her ihanet tarih tarih sorgulanmalıdır. buna atatürkün öldürülmesi de dahil.