Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Portekiz ile ticaret hacmimiz 3 milyar dolara yaklaştı. Ciddi bir potansiyel var. Şirketlerimizin de Portekiz'de ciddi yatırımları olmaya başladı. 1,6 euroluk bir yatırım miktarı var. Portekizli şirketlerin ülkemizdeki yatırımları da 764 milyona ulaştı, bugün firmalarımızı teşvik etme konusunda mutabık kaldık. 

Denizcilik alanında önemli olan Portekiz ile bu alanda daha geniş alanda çalışmak istiyoruz. BAYKAR ile Portekiz arasında görüşmelerin başlamış olduğunu da öğrendim. Portekiz ile eğitim alanında da iş birliğimiz güçlü. 2014'ten bu yana 800'den fazla öğrenci Türkiye'ye geldi. Ülkemizin en köklü üniversiteleri arasında yer alan Ankara Üniversitesi, Boğaziçi ve Yaşar Üniversitelerinde Portekizce eğitim veriliyor. Turist sayısı da arttı, Kovid öncesi dönemini yakalamış bulunmaktayız. 

İSVEÇ VE FİNLANDİYA

Dün sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama aslında sürecin başından beri yaptığımız açıklamaların bir teyididir. İki ülkenin başvuru süreci başladığından beri Finlandiya ile daha az sorunumuz olduğunu söylüyorduk. Ancak iki ülkenin üyelik sürecinin birlikte yürütülmesi istendi. Bu nedenle 3'lü ahitname imzalandı. O günden beri Finlandiya bazı adımlar attı ancak İsveç'te olduğu gibi provokasyonlar yapılmadı. Finlandiya'da da NATO karşıtı isimler var.

Biz Türkiye olarak NATO'nun genişlemesine karşı değiliz. Bizim Finlandiya ve İsveç'le kategorik problemlerimiz yok, onların güvenlik endişelerini anlıyoruz. Türkiye'nin endişelerinin de sadece anlaşılması yetmez karşılanması gerekiyor.

Cravinho'nun açıklamalarından satır başları:

Siyasi alanda, ekonomik alanda ve aynı zamanda kültürel, eğitim alanlarında iş birliği gerçekleştiriyoruz. Bugün çok somut bir şekilde ekonomik alanda daha ne gibi iş birliklerinde bulunabiliriz bunu konuşacağız. Portekiz her zaman Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yakın ilişkileri desteklemiş durumda. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Soner 30.01.2023 11:55
    Isvec rusya ile siniri zaten yok , finlandiyayi aldinmi onlarda otomatik giriyor ayrica gercekten Nato da bizim isimiz ne acaba ? Nato bize ne faydasi olmus ?