Muhalif siyasetçi ve medya kuruluşları depremden rant elde etmek için adeta felaket tellallığı yaparken, bilim adamları ve bilim kadınlarının değerlendirmeleri, Maraş depreminin boyut olarak korkunç etkisini gözler önüne seriyor.

HABER7

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta ilki gece saat 4:17’de 7.7 şiddetinde, ikincisi saat 13.24’te 7.6 şiddetindeki deprem güney bölgesinde korkunç tahribata neden oldu. İkili depremde Kahramamaraş, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa’da binlerce bina yıkıldı. Can kaybı 10 bini, yaralı sayısı 60 bini aştı. Deprem bölgesinde yaşayan 15 buçuk milyon vatandaş afetten etkilendi. Bu durumu fırsata çevirmek için yerli ve yabancı medya kuruluşları AK Parti iktidarı aleyhine kara propaganda yürütmeye başladı.

100 kilometrelik alanı etkileyen 6 Şubat depremi, Hollanda yüzölçümünün 2 buçuk katı, Portekiz'den daha büyük, İngiltere'nin yüzölçümüne denk bir sahada yıkıma sebep oldu.

Başta CHP olmak üzere muhalif siyasetçiler ise depremzedeleri kışkırtmak için türlü yalan ve çarpıtmaya başvurdu. “Rutin bir deprem olayında devletin aciz durumda olduğu” tezviratını yayarak algı operasyonu yapan fırsatçılar, depremin ciddiyetini gözlerden kaçırıyor. Bu yöndeki bilim adamları ve bilim kadınlarının açıklamalarını adeta perdeleyen fırsatçılar, devletin seferber olduğu hakikatini yok saydıkları gibi, depremin asrın en büyük sarsıntısını oluşturduğuna ilişkin analizleri görmezden geliyor.

ABD, Japonya, İtalya, Yunanistan, Suudi Arabistan’dan dünyaca ünlü 12 uzmanın Anadolu Ajansı ve çeşitli yayın kuruluşlarına yönelik beyanatları, Türkiye’nin tarihte eşine ender rastlanan bir afetle karşı karşıya olduğuna işaret ediyor.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Hoca Nasrettin 09.02.2023 21:02
    Bu bir deprem diyerek özetlenecek afet değil. Bu dünya kabuğunda büyük bir hareketlenme. 2 depremin 2000'e yakın artçısı olduğunu düşünmek doğru bir yaklaşım değil. Kaldıki bazı bölgelerde özellikle fay kırklarının bir biriyle çakıştığı göksun nurhak gibi yerlerde deprem etraflıca bir döngü oluşturuyor. Enerjisini boşaltamıyor. Deprem yoğunluğunun adıyaman nurdağ malatya doğanbey hattında yoğunlaşması bu hat üzerinden enerjinin atımlarla boşaldığını gösteriyor. Bu atımlar geçen yıllardaki deprem hattına stres yüklüyor gibi. Depremlerin ölçeğinin 3 ile 4 arasında olması fay hattındaki enerjinin boşaldığı yönünde ümitlendiriyor.