ABD'ye kaçırılan Kilia idolünün Türkiye'ye iade edilemeyeceğine karar verildi. Mahkeme, Türkiye'nin, eserin götürüldüğünden 1990'lı yıllarda haberdar olabileceğini belirterek, Türkiye'nin dava açma haklarını değerlendirmediğini kaydetti.

ABD'deki temyiz mahkemesi, Türkiye'nin, antik "Yıldız Avcısı" idolünü geri alamayacağı yönünde karar aldı.

ABD'de mahkeme, Türkiye'nin 6 bin yıllık Kilia idolünün çalındığını beyan etmek için fazla uzun süre beklediğini, bu yüzden müzayede evi Christie ile eserin sahibi olan koruma fonu sahibi Michael Steinhardt'tan eseri geri alamayacağını kararlaştırdı.

Yaklaşık 22.9 santimetre boyutundaki Kilia idolü, başı göğe doğru hafif kalkık olduğu için "Guennol Yıldız Avcısı" olarak da biliniyor.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre, New York'taki temyiz mahkemesi Türkiye'nin, eserin götürüldüğünden 1990'lı yıllarda "haberdar olabileceğini" belirtti. Mahkeme bu sebeple eserin müzayedeye çıktığı Nisan 2017'ye kadar Türkiye'nin, müzayede evi Christie ile Steinhardt'a dava açma "haklarını değerlendirmediğini" ifade etti.

Üç hakimden oluşan heyete sunduğu açıklamada Hakim Rosemary Pooler, "Türkiye Kültür Bakanlığı'nın, Yıldız Avcısı'nın New York şehrinde olduğuna dair işaretler vermesine rağmen Türkiye, hiçbir şey yapmadı. Türkiye'nin şikayetini 2017'e kadar bildirmemesi (hatta incelememesi) mantık dışı" ifadelerini kullandı.

Christie's ile Steinhardt'ın avukatı sorulara yanıt vermedi.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Göktürk 12.12.2023 14:38
    amerika ve ingiltere hırsızlıkta çağ atlamış
  • Sert adam 28.07.2023 05:43
    Aşşağılık ABD her konuda HIRSIZ ..
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek