Haber7

ABD'nin küresel rezerv para birimi doları bir silah olarak kullanması sonrası ülkelerden peş peşe hamleler geliyor. Doların küresel gücünü sarsacak her gelişmenin sonucu ise ABD'ye ağır bedellerle dönebilir.

Bankacılık kriziyle sarsılan ABD ekonomisi için bir tehlike daha bulunuyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, rezerv para birimi olan doları uzun süredir açıkça bir silah olarak kullanıyor. ABD'nin bu tutumu ise birçok ülkenin açıkça tepkisini çekiyor. Ülkeler son yıllarda ABD'nin bu silahına karşı farklı arayışlar içine girerken "yerel para ile ticaret" ise ön plana çıkıyor. 

RUSYA VE ÇİN'DEN HAMLE GELDİ

Son olarak ABD'nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya'ya karşı uyguladığı ambargolar sonrası Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in uluslararası ticarette Yuan'ı kullanacağını açıkladı. Öte yandan, Suudi Arabistan ise Çin’e petrol ihracatını yine Yuan'la yapacağını duyurdu.

Uzmanlara göre ABD'nin elinde kalan son süper gücü olan dolar da artık tehlike altında. Ve doların rezerv para birimini statüsünü sarsacak her adımın ABD için ağır bedelleri olacak.

"ABD AĞIR BEDELLER ÖDER"

Ünlü Washington Post yazarı Fareed Zakaria ise ABD'nin dolar tutumunu ve Rusya'nın aldığı kararı "ABD dolarının egemenliği sona ererse ABD çok ağır bir bedel öder." yorumunda bulanarak özetledi.

ABD'nin elindeki son süper gücün de tehlike altında olduğunu belirten Zakaria, Vladimir Putin ve Xi Jinping arasındaki zirveye işaret ederek analizini şöyle sürdürdü;

Putin "Rusya ve Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki işlemlerde Çin Yuan'nın kullanılmasını destekliyoruz" dedi. Böylece dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük enerji ihracatçısı, uluslararası finansal sistemin çekirdeği olarak doların egemenliğine aktif olarak müdahale etmeye çalışacak."

"DOLAR ABD'NİN RAKİPSİZ GÜCÜ"

Dolar, Amerika'nın süper gücü ve Washington'a rakipsiz ekonomik ve siyasi güç veriyor. Ukrayna'yı işgal etmekle suçlanan Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, Washington'ın Çin'e karşı giderek daha da düşmanca bir yaklaşımı ile birleştiğinde, Rusya ve Çin'in doların egemenliğinden kaçınmak için çaba gösterdiği mükemmel bir fırtına yarattı.

Merkez bankaları rezervlerinin bir kısmını dolarlarda tutmuyor ve aralarındaki çoğu ticaret yuan üzerinden gerçekleştiriliyor. Putin'in belirttiği gibi, diğer ülkelerin de benzer şekilde hareket etmesi için çaba gösteriyorlar.

ABD'ye en büyük acıyı yaşatmak istiyorlarsa, finansal sektörünü liberalleştirir ve yuan'ı gerçek bir dolar rakibi haline getirir, ancak bu, kendi iç politika hedeflerinin tam tersi olan piyasalara ve açıklığa doğru ilerlemesini gerektirir.

MERKEZ BANKALARI DOLARDAN VAZGEÇİYOR

Tüm bunlara rağmen, Washington'ın son on yılda doları silahlaştırması, birçok önemli ülkenin Rusya gibi olmamak için yollar aramasına neden oldu. Küresel merkez bankalarının rezervlerinde dolar payı 20 yıl önce yaklaşık %70'lerden bugün daha az ve giderek de düşmeye devam ediyor. Avrupalılar ve Çinliler, doların hakim olduğu SWIFT sistemine alternatif uluslararası ödeme sistemleri oluşturmayı deniyorlar. 

SUUDİ ARABİSTAN'TAN PETROL İÇİN YUAN ADIMI GELDİ

Suudi Arabistan'ın petrolünü yuan cinsinden fiyatlandırma fikirleri var. Hindistan, Rusya'dan aldığı petrolün çoğunu dolar dışı para birimleriyle ödüyor. Çoğu ülke tarafından araştırılan dijital para birimleri başka bir alternatif olabilir ve bazı ülkeler çoktan bunu yaptı. 

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek