Türkiye ilk milli savaş uçağı KAAN ile 5. Nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri oldu. Peki Türkiye'nin de üretiminde ortak olduğu ancak s-400 krizi sonucu programdan çıkartılan 5. nesil F-35 tipi savaş uçakları ile KAAN arasındaki farklar ve birbirine üstünlükleri neler?

Emekli Tuğgeneral Dr. Özgür Tör, Haber Global'de katılığı bir programda KAAN ve F35 arasındaki farkları anlattı.

Emekli Tuğgeneral, KAAN ve F-35'in konseptlerinin tam olarak aynı olmadığına değinirken, ABD tarafından üretilen F-35'in görünmez bir uçak olarak tasarlanmak istenirken bunun tam olarak başarılamadığını belirtti. Sözlerine devam eden Tör, bunun nedeninin tek motorlu olan F-35'in sürekli performans göstererek arkasından 2 bin dereceye kadar ısının çıkması olarak belirtirken, uçaktan çıkan sıcaklığın termal iz bıraktığı için F-35'in görünmezlik özelliğini etkilediğini vurguladı. Daha yapılmaya başlandığı ilk zamanlardan itibaren F-35'in sıkıntılara maruz kaldığına değinen Tör, uçağın F-117'lerden daha iyi ancak F-22'lerden daha iyi olmadığını belirtti. Ayrıca F-35'lerde çok yüksek performans gösterebilmesi için parça kopmalarının olduğunu belirterek, uçaktaki motor sorununun var olduğunu hatırlattı. Tör bu durumu "Kendine göre iyi bir uçak ama bazı sıkıntılar mevcut ve menzili de düşük" diyerek açıkladı.

KAAN VE F-35'İN BİR TUTULMAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

KAAN ve F-35'in karşılaştırmasında, ABD yapımı uçağın daha ilk analizlerde geride kaldığı görülüyor. Tör, bu analizi yaparken F-35'i kötülemek için yapmadığını, bazı sıkıntıları belirtmek için bu duruma değindiğini sözlerine ekledi.

Emekli Tuğgeneral Özgür Tör, KAAN'ın özelliklerine değinirken, uçağımızın F-35 ile bir tutulmasının yanlış olduğuna değindi. Yunan medyasının KAAN'ı F-22'ye benzettiğini de ayrıca vurguladı. KAAN'ın iki tane motorunun olduğunu söyleyen Tör, ABD uçağında bulunan radarın 20 sene öncesine ait özellikleri barındırdığı, KAAN'ın ise radar özelliklerinin daha da gelişmiş olacağını belirtti. Tuğgeneral Tör'ün açıklamalarında KAAN'în iki motorlu bir uçak olmasına rağmen arkadan çıkardığı ısının 1.500 dereceden aşağıda olduğunu belirtti. F-35'te ise bu ısının 2 bin derecenin üzerinde olduğu tekrar hatırlattı. Bu da KAAN'ın termal ısı açısından görünmezlik özelliğinde ABD yapımı F-35'ten daha başarılı olduğunu gösteriyor.

 

Yorumlar 45 Yorum Var
  • yahya 05.05.2023 18:05
    maşallah.
  • HIDIR BUDUR 05.05.2023 17:28
    Karakuş Paşa neden gülüyor? F-35 alımında 100 birimlik maliyeti gözardı edip, 5 birimlik "parça üretiminden para kazanacağızı" ön plana çıkaran , F-35 için birsürü mühendis aldık, F-35 daha yeni düşerde şaşarda, F-35 almassak uçak teknolojisini yakalayamayız " diyen F-35 sevdalısı Karakuş Paşa "MİLLİ karacı bir generali gülerek seyretmesi manidardır..
  • Bayraktar TB-3 05.05.2023 16:57
    Yunan istihbaratı Yunan spikerin kulağını çekti sürekli Türk savunma sanayi ürünlerini övüyorsun diye, bu sebeple Yunan spiker son 2 senedir yaptığı videolarda sürekli Türk savunma sanayi ürünlerini isteyerek küçümsüyor ve kötülüyor, çünkü Türkiye'den izlendiğini artık biliyor. Türk savunma sanayini övmesi hem Yunan halkının moralini bozuyor hemde Yunan sevici malum zihniyete oy kaybettiriyor.
  • Turk 05.05.2023 16:42
    Diğer taraf da bütün dünyanın yaptığı uçak diğer taraf da zorluk ile yaptığımız uçak zaman ile daha iyi olur
  • Misak-ı Milli 05.05.2023 16:25
    Yunan istihbaratı Yunan spikerin kulağını çekti sürekli Türk savunma sanayi ürünlerini övüyorsun diye, bu sebeple Yunan spiker son 2 senedir yaptığı videolarda sürekli Türk savunma sanayi ürünlerini isteyerek küçümsüyor ve kötülüyor, çünkü Türkiye'den izlendiğini artık biliyor.
Daha fazla yorum görüntüle