Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa'nın sömürgecilik siyasetini eleştirerek, "Fransa, sömürgecilik politikaları ve yaptığı soykırımlar nedeniyle ilgili ülkelerden özür dilemelidir." çağrısında bulundu.
- "Cezayir kökenli 17 yaşındaki gencin polis tarafından vahşice katledilmesi, bu ülkedeki ırkçılık ve İslam karşıtlığının göstergesidir"
- "Fransa, Korsika dilini yasaklıyor fakat kendisini Azerbaycan'daki Ermeni azınlığın savunucusu gibi gösteriyor. Bu ikiyüzlülüktür"
Aliyev, başkent Bakü'de düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantısı'nın açılışında konuştu.
Bağlantısızlar Hareketi'nin dünya meselelerinde daha ön planda olması gerektiğini söyleyen Aliyev, uluslararası kuruluşların, özellikle de Birleşmiş Milletlerin (BM) beklentileri karşılamadığını ifade etti.
"AFRİKA BİRLİĞİNİN DÖNEM BAŞKANI ÜLKELER BMGK'NIN VETO HUKUKUNA SAHİP ÜYE KISMINDA YER ALMALIDIR"
Aliyev, "BM'de ciddi ıslahatların yapılması kaçınılmazdır. BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçmişin kalıntısıdır ve mevcut realiteyi yansıtmıyor. Biz, BMGK'de daha fazla ülkenin yer almasından ve coğrafi olarak adil olması için kapsamının genişlemesinden yanayız. BMGK'de Bağlantısızlar Hareketi'ne bir daimi yer verilmelidir. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliğinin dönem başkanı ülkeler BMGK'nin veto hukukuna sahip üye kısmında yer almalıdır." dedi.
Azerbaycan olarak neokolonyalizm eğilimlerinin artmasından rahatsız olduklarını belirten Aliyev, Bağlantısızlar Hareketi'nin, geçmişin bu utanç verici mirasına karşı kararlılıkla mücadele etmesi ve tamamen ortadan kaldırılması için katkı sunması gerektiğini vurguladı.
"FRANSIZ SÖMÜRGECİLİĞİNİN İĞRENÇ KALINTILARI"
Aliyev, "Neokolonyalizmi hala sürdüren ülkelerden biri Fransa'dır. Fransa'nın Avrupa dışında yönettiği araziler, Fransız sömürgeciliğinin iğrenç kalıntılarıdır. Fransa, Komorlar Birliğinin Mayotte Adası üzerindeki egemenliğine ve Yeni Kaledonya halkının hukuklarına saygı göstermelidir." diye konuştu.
Fransa'nın soykırımlar da yaptığını hatırlatan Aliyev, "Kendini insan hakları savunucusu olarak takdim eden Fransa, hala diğer ülkelerin iç işlerine karışmaktadır. Fransa ordularının Mali ve Burkino Faso'dan çıkarılması neokolonyalizm politikasının başarısız olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Fransa, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Ermeni ayrılıkçılığını destekleyerek, Güney Kafkasya'da da aynı çirkin tecrübeyi uygulamaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.