Alman firması Deutsche Telekom, aileleri çocukların resimlerini sosyal medyada paylaşmamalarını belirten çarpıcı bir reklam hazırladı: Reklamda 9 yaşındaki bir kız çocuğunun görüntüleri Deepfake kullanılarak yetişkin bir bireye dönüştürüldü

Deutsche Telekom ve üretici ajans adam&eveBERLIN tarafından hazırlanan yeni bir kampanya, verilerin kötüye kullanımı ve yapay zekanın (AI) yükselişi sayesinde ebeveynlerin karşı karşıya kaldığı artan riskleri ortaya koyuyor.

Hızla gelişen Deepfake teknolojisinin çocukların resimleri üzerinde nasıl bir etki bırakacağına dikkat çekmek isteyen firma, çok konuşulacak bir reklam filmi hazırladı.

Firma özellikle de sosyal medya hesapları üzerinden çocukların görüntülerinin paylaşılmaması gerektiğine vurgu yaparak ebeveynleri söz konusu teknoloji için hazırladığı reklam filmiyle uyardı.

EBEVEYNLER EN BÜYÜK KORKULARIYLA YÜZLEŞTİ

Film, aynı biçimde gerçekleşebilecek bir sosyal deneyi sahneliyor. 'Ella' adı verilen dokuz yaşındaki bir çocuğun görüntüsü filmin kahramanı olarak görev yapıyor.

En son yapay zeka teknolojisinin yardımıyla kısa bir süre içerisinde küçük kızın bir deepfake'i oluşturuldu. Videoda, küçük kızın paylaşılan resimleri kullanılarak 9 yaşındaki kızın yetişkin çağına eriştiğinde nasıl görüneceği vurgulanarak bir kadına dönüştürülüyor.

Ebeveynleri en çok korkutan detay ise çocuklarının küçüklük resimlerinin kullanılarak yapay zeka tarafından yetişkin bir birey olduklarında sahip olacakları yüz hatlarının gerçeğe yakın bir biçimde tasarlanması oldu.

Bu durum ise çocukların yıllar sonraki yetişkinlik dönemine ulaştıklarında hiç işlemeyecekleri suçlardan dolayı kimliklerinin zorbalığa maruz kalacağını gösteriyor.

"LÜTFEN BENİ PAYLAŞMAYIN"

Deepfake yapay zeka ile oluşturulan yetişkin Ella, gerçekleştirmiş olduğu ilk konuşmasında ailesini sosyal medyadaki paylaşımlar hakkında uyardı. Ella sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlar sonucunda ortaya çıkabilecek bütün sorunları acı gerçekliğiyle birlikte "Lütfen beni paylaşmayın" mesajını vererek ebeveynlerine aktardı.

Dokuz yaşındaki küçük kız çocuğunun görüntüleri kullanılarak oluşturulan yetişkin kadının ebeveynlerine yapmış olduğu açıklama şu şekilde;

"Biliyorum bu fotoğraflar anılarınız. Ama başkaları için birer veri"

"Selam anne, selam baba, benim, Ella. Benden biraz daha büyük, dijital bir versiyonum. Teknolojinini günümüzde nelere kadir olduğunu görmek şaşırtıyor değil mi? Tek ihtiyacın birkaç fotoğraf. Sosyal medyada sizin paylaştıklarınız gibi. Bu fotoğraflar herkes tarafından kullanılabiliyor. Biliyorum, bu fotoğraflar sizin anılarınız. Ama başkaları için birer veri.

"Kimliğimin çalındığı, işlemediğim bir suçtan hapse girdiğim bir gelecek"

Benim içinse korkunç bir geleceğin başlangıcı olabilir. Kimliğimin çalındığı, hiç işlemediğim bir suçtan hapse girdiğim bir gelecek. Kredi notumun yok edildiğini düşün baba... Ya da sesimin kopyalanmasıyla size gönderilen bir mesajla dolandırıldığınızı düşün anne...Okulda herkesin güldüğü komik bir kare haline gelmek istemiyorum. Hele hele bunu hiç istemiyorum.

Yorumlar 32 Yorum Var
  • ppm 02.08.2023 19:41
    Bu sosyal medya tamda şeytanın işine yarayan bir ortamdır,gençleri toyları yoldan çıkarmak için uygun bir zemindir ve herkim bu konuda faaliyet gösteririyorsa dilerim ki Allah o kişiliksizleri cehennemin en derinliklerinde azaba uğratır,zalimler bitmedi bu dünyada o ucubeler sadece konumlarını değiştirdiler,örneğin yahudiler..uyanık olalım özellikle ebeveynlere duyurulur !!
  • Rüzgar 13.07.2023 10:56
    Allah sonumuzu hayır eylesin yaşadıkca daha neler görücez sosyal medyada resim paylaşmak hiç doğru dil
  • ..... 09.07.2023 12:13
    Allah'ım bizi kötülerin şerrinden muhafaza et.Şerlilerin tuzağına düşürecek işler yapmaktan sana sığınırız.Allah'ım basiret,feraset isteriz senden.Amiin
  • servis şöförü 09.07.2023 08:49
    sosyal medyada toplum formatlandı. doğrularını bize kabul ettirdiler. bu sadece bir yönü. sosyologların psikologların, doktorların .... hukukçuların eliyle cinayet işlediler. gerçek hayatı sanallaştırdılar.
  • Salih 08.07.2023 23:20
    Sosyal medya kullanmıyorum. Yediğimi içtiğimi Allah'a şükür görgüsüz gibi orada burada paylaşmıyorum. Değil çocuklarınızı kendinizi bile paylaşmayın. Zaten insanların birbirine kin kustuğu bir ortam şu sosyal medya. Şu internetle erişilebilen bilgiyi insanoğlu daha faydalı şeyler için kullansa dünyada ne gıda ne enerji sıkıntısı kalırdı. Milletin işi gücü gösteriş.
Daha fazla yorum görüntüle