IDEF’23 Savunma Sanayii Fuarı’nda herkesin gözü kulağı tanklar, SİHA’lar, füzeler gibi projelerin üstünde olsa da aslında arka planda harp sahası için son derece kritik teknolojiler geliştiren firmaların varlığı da dikkat çekiciydi…

Fuarın katılımcılarından HC Ar-Ge'nin geliştirdiği Ebabil teknolojisi de bunlardan biri… Genel Müdür Cengiz Durmuş, söz konusu kabiliyetin sadece Türkiye için değil dünyada da bir ilk olduğu iddiasında. Durmuş’a göre Ebabil, Türk savunma sanayiinde yakın zaman sonra en çok konuşacağımız gelişmelerden biri olacak…

BÜTÜN MERMİLERİN ÇAPLARINA UYGULANABİLİYOR

Cengiz Durmuş, Ebabil’i daha net anlayabilmemiz için önce kısa bir bilgi paylaşıyor. Bir merminin içinde kapsül, kovan, barut ve mermi çekirdeği olduğuna dikkat çekiyor. Ebabil, mermi çekirdeğine uygulanan bir teknoloji olarak öne çıkıyor.

Ebabil teknolojisi uygulanan mermilerin orijinallerine oranla çok daha hızlı ve daha yüksek kinetik enerjiye sahip olduğunu anlatıyor Durmuş ve “Bu teknoloji bilinen tüm mermi çaplarına kullanılabiliyor. 6,35’ten tutun da 175 mm obüs mermisine kadar hepsine Ebabil uygulamak mümkün” ifadesini kullanıyor.

EN ÇOK KULLANILAN ZIRHLARI DELEBİLİYOR!

Sahip olduğu yüksek hız ve kinetik enerji haliyle çok kritik kabiliyetleri beraberinde getiriyor. Durmuş’a göre merminin menzilinin artması ya da vurduğu yerdeki etkinin kat be kat fazla olması bunlardan biri.

Cengiz Durmuş, HC Ar-Ge olarak 10 yılı aşkın bir süredir söz konusu teknolojiyi geliştirmek için çok yoğun bir şekilde çalıştıklarından bahsediyor ve ulaştıkları kabiliyetin sadece Türkiye için de dünyada da tek olduğunu iddia ediyor.

Ebabil’i denedikleri 50X50 ebatlarında zırh çeliği önünde sistemi anlatıyor Durmuş ve sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Genelde personel taşıyıcı araçların zırhında bu malzeme kullanılıyor. Biz bu malzemeye tüfekten çelik uçlu mermiyle, 44 Magnum’la hatta dünyanın en büyük seri üretilmiş tabancası olan Smith Wesson 500 ile atışlar yaptık. Herhangi bir penetrasyon yani atış yapılan yerde delinme olmadı.

Fakat tüfekle dahi delinmeyen zırha ebabil teknolojisiyle üretilmiş mermi çekirdeğini tabancayla ateşlediğimizde delinme çok net şekilde görülüyor. Bunu merminin Ebabil teknolojisi sayesinde ulaştığı hızla yapıyoruz. Tahribatı yüksek olan bu çekirdeğin zırh çeliğini bir karton gibi deldiğini görüyoruz.

Bu ürünün tasarımı tamamen bize ait. Bizim ürettiğimiz ve geliştirdiğimiz bir teknoloji. Sahada dengeleri doğrudan etkileyebilecek olan Ebabil’i yakın gelecekte envanterde göreceğimize inanıyoruz.”

 

KAYNAK: TRT HABER | SERTAÇ AKSAN

Yorumlar 73 Yorum Var
  • Murat 20.09.2023 11:35
    çok titiz ve hassas şekilde gizliliği ve teknolojik sırrı korunmalıdır
  • Feride 01.09.2023 05:28
    Ebabil ismini çok özel bir siha'ya çok küçültülmüş ama etkili silah kullanan siha ya saklamanızı beklerdim.
  • misafir 18.08.2023 10:31
    Gizli tutun. düşman aynısını üretirse vay halimize. ne çelik yelek ne zırhlı aracın bi manası kalır.
  • sami 11.08.2023 09:11
    obüs ve keskin nişan tüfeklerde kullanılması elzem çünkü yaralı değil ölü terörüs iyi
  • BİR Kul 01.08.2023 00:39
    Yaparsa EN iyisini TÜRK yapar
Daha fazla yorum görüntüle