İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetinin çeşitli bakanlıklarından oluşturulan profesyonel bir çalışma grubuna, İsrail'in mevcut doğalgaz ihracatı için alternatifler üzerinde çalışmaya başlaması talimatını verdi.

Gözden geçirilen seçeneklerden birinin, İsrail'in en büyük açık deniz doğalgaz sahası olan Leviathan'dan Türkiye'ye deniz altından bir boru hattının uzatılması olduğu ifade edildi.

HEDEF; RUSYA GAZINA BAĞLILIĞI AZALTMAK

Plana göre, İsrail, Leviathan sahasından çıkan doğalgazı Türkiye'ye, ardından da Rus boru hattına bağımlılığın azaltılması amacıyla güney Avrupa ülkelerine yönlendirilecek.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre, önerilen boru hattı, Türkiye-Avrupa ana boru hattını, İsrail'deki ve Mısır ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi komşu bölgelerdeki bol doğalgaz rezervlerine bağlamayı amaçlıyor.

Girişim, bölgenin Rus gazına olan bağımlılığı azaltmayı amaçladığı bir dönemde Avrupa için uygulanabilir alternatif doğalgaz kaynakları oluşturmaya çalışıyor.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Tel Aviv'deki kaynaklar, ekip kurma kararının Binyamin Netanyahu'nun başkanlık ettiği bir toplantıda alındığını söyledi. Toplantıya İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve doğalgaz ihracatlarını iki katına çıkarmalarına müsaade edilmesi için ısrarla çaba gösteren doğalgaz kuyusunun sahibi şirketlerin temsilcileri katıldı.

Geçtiğimiz hafta İsrail Enerji Bakanı Katz, Tamar sahasından Mısır'a doğalgaz ihracatını artırmayı kabul etmişti.

ERDOĞAN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ YAKINDA: PLAN MASAYA YATIRILACAK

Ankara son yıllarda, İsrail'e boru hattını Türkiye üzerinden geçirmesi için çağrıda bulunmuş ancak İsrail böyle bir projenin, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'la olan ilişkilerine zarar vereceğinden endişe ediyordu.

Netanyahu'nun, iki ülke arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan sıcaklığın etkisiyle önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmesi bekleniyor. Netanyahu, geçen ay kalp pili taktırma ameliyatı olmak zorunda kaldığı için 28 Temmuz'da yapılması planlanan görüşmenin ertelenmesini talep etmişti.

Tel Aviv'deki gözlemciler, bu ziyaret ile Netanyahu'nun çalışma grubunun kurulduğunu duyurmasını birbiriyle ilişkilendiriyorlar. Siyasi kaynaklara göre Netanyahu, Erdoğan'ın bu hattın Avrupa'ya ulaşması için Türkiye'nin önemli bir görev üstlenmek istediğini biliyor. Ancak İsrail'in geçmişte birkaç kez konuyu incelediğini açıklaması ve daha sonra meselenin gündemden düşmesi göz önüne alınırsa, şu anda konuşulanlar sadece "konunun incelenmesi"yle sınırlı. Kaynaklara göre Netanyahu, Türkiye'den bir takım fiili adımların atılması yönünde bir talep gelmesini beklemek zorunda.

Yorumlar 0 Yorum Var