Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-II'nin tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Karahan, yılın 2. Enflasyon Raporu'nun sunumunun ardından basının sorularını yanıtladı.
Karahan, 500 ve 1.000 liralık banknotların basılacağının öngörülüp öngörülmediği şeklindeki "Önümüzdeki dönemde 500 ve 1.000 TL'lik banknotlar basılacağı iddia ediliyor. Bununla ilgili de hatta yeni para sayma makinelerinin satışa çıkacağı ile ilgili bir görseller piyasaya çıktı. Sosyal medyada da gündem oldu. Bu konuyla ilgili banknot çalışması özellikle Merkez Bankası'nda var mı? Sizin böyle bir gündemimiz var mı? " sorusuna şu yanıtı verdi:
"İHTİYAÇ GÖRÜLÜRSE GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ"
Paranın kendisi ortada yokken, bunlar ortada yokken bununla uyumlu banknot makinası nasıl oluyor onu bilmiyorum ama genel olarak bu soru tabii önemli bir soru. Üst banknota ihtiyacı olup olmadığı tabii birçok faktöre bağlı. Makroekonomik ve finansal analizlere. Teknik olarak yapılan değerlendirmelere göre biz buna karar veriyoruz, buna göre belirliyoruz. Bu kapsamda tedavüldeki kupür kompozisyonunu, değişimlerini de dikkate alıyoruz. Bunu dikkatle takip ediyoruz. Bu yaptığımız analizler sonucunda ihtiyaç görülürse gerekli adımları atacağız.
ASGARİ ÜCRET AÇIKLMASI
"Asgari ücrete ara zam yapılacak mı", "Asgari ücret ne kadar olacak" soruları kamuyounun gündeminde yer alırken TCMB Başkanı Karahan'a asgari ücret zammıyla ilgili soru yöneltildi. Karahan, şu ifadeleri kullandı:
"Asgari ücret TCMB uhdesinde bir konu değil. Tavsiye verilmesi de söz konusu değil. Biz enflasyon tahminlerimizi yaparken, birtakım varsayımlarda bulunmak durumundayız. Belirlediğimiz hedefler var. Hizmet enflasyonunda emek yoğun bir sektör olduğumuz için hizmet enflasyonu üzerinde asgari ücretin etkisi söz konusu. Tek asgari ücret artışı olacağı dillendirildiği için biz bunu varsaydık, bunun iletişimini yaptık. Ücret konusunda şu anda ücretlilerin yüksek enflasyondan dolayı erimesi söz konusu. Bizim birinci yapmamız gereken şey kalıcı şekilde fiyat istikrarını sağlamak. Enflasyonu düşürürsek zaten kalıcı refah artışı olacaktır. Ücretler enflasyonist olmayacak şekilde, sağlıklı bir şekilde artmaya devam edecektir."
TCMB Başkanı Fatih Karahan, "Kredi kartı faizlerinde ilave sıkılaşma olabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Kredi kartı konusunda, sadece azami faizleri düzenleme yetkimiz alanında. Faiz konusunda yakın dönemde bir ayarlama yaptık. Gelen veriler, bunun epey bir makulleştirdiğini söylüyor. Her türlü kredi gelişmelerini yakından takibe diyoruz. Şu aşamada ben ek bir önleme ihtiyaç duyulacağını düşünmüyorum. Talep konusunda biz ek sıkılaşmayı mart ayı sonunda yaptık. Bizim elimizdeki veriler, kredi kartı ile yapılan harcamalar zayıflamayı işaret ediyor. Saha gözlemlerimiz var. Kapsamlı bir ekibimiz var. Epey nabız tutuyoruz. Gelen işaretler talepte dengelenmenin başladığını gösteriyor."
YILIN İKİNCİ ENFLASYON RAPORUNUN TAHMİNLERİ
2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncellendi. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde korundu. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedeflendi.