Türk savaş gemilerinin analiz, tedarik, sistem ve taktik geliştirme yeteneğine güç katacak, Gemi Muharebe ve Etkinlik Değerlendirme Modeli (GEMED) Projesi'nin kabul testleri tamamlandı.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'den yapılan açıklamaya göre şirket, platform inşasının yanı sıra yazılım alanında da Türk ordusunu milli ve yenilikçi sistemlerle donatmaya devam ediyor.

KABUL TESTLERİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI!

TÜBİTAK SAVTAG 1007 programı kapsamında STM ve paydaş kurumlar tarafından geliştirilen Gemi Muharebe ve Etkinlik Değerlendirme (GEMED) Modeli Projesi'nin kabul testleri başarıyla tamamlandı.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, STM'nin simülasyon ve karar destek çözümleri konusunda önemli tecrübesi bulunduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bir taraftan Donanmamıza modern ve milli platformlarla güç verirken, diğer taraftan platformlarımıza ve karargahlarımıza akıl katacak yazılımları da STM olarak geliştiriyoruz. Simülasyon tabanlı bir karar destek çözümü olarak geliştirdiğimiz GEMED, Deniz Kuvvetlerimizin muharip platformlarının muharebe etkinliklerini değerlendirebileceği gibi taktik geliştirme, tasarım ve tedarik kararlarında kuvvetimize bilimsel karar desteği sağlayacak.

GEMED Projesi kapsamında 100'e yakın muharip unsur ve alt sistemlerine ait modeller geliştirdik. GEMED'in platform, sensör, silah ve karşı tedbir modelleri sayesinde su üstü, su altı ve hava operasyonlarına yönelik etkinlik analizleri gerçekleştirilebilecek. Böylece muharebe senaryolarının analizi, sahadan önce simülasyon ortamında defalarca tekrarlanarak yapılabilecek. GEMED sayesinde Deniz Kuvvetlerimiz, harbe hazırlık seviyesini en yukarıya çıkaracak."

GEMED ORTAMINDA 40'I AŞKIN GÖREV DENENDİ

STM mühendisleri tarafından geliştirilen GEMED, muharebe etkinliği değerlendirme, gemi tasarımı/modernizasyonu/tedariği için karar destek ve taktik geliştirme amacıyla kullanılıyor.

Oluşturulan simülasyon ortamında deniz, hava ve su altı operasyonlarına yönelik 40'tan fazla görev uygulaması gerçekleştirildi. Kullanıcının ilgili platform modellerine farklı görevleri atayabilme ve görevler arası koşullu geçişler aracılığıyla görev planı oluşturma kabiliyeti bulunuyor.

Kullanıcı, oluşturduğu senaryolarda, farklı platform sistem konfigürasyonları, karar mekanizmaları ve davranışlar için farklı ortam şartlarında deney tasarımı ile çoklu koşum yapabilirken, simülasyon sonuçları, çok kriterli karar verme teknikleri ile analiz edebiliyor.

Yorumlar 13 Yorum Var
  • Hüseyin- 12.10.2023 23:24
    ABD cöküyor,AB aynen.ABD ic borcu 33 Billion Doller ! AB enerji,ham madde krizinde,indüstri kayboluyor.Bunlarin tek caresi Cine saldirmak !ve onun pesindeler.Güneyden Tayvan üzerinden,batidan Iran,Afganistan,Azerbaycan,Ermenistan(Ukraine,Rusya) Dogudan Japonya.Bakin haritaya biraz düsünün.Biz simdi iyi bir pragmatik politik gerceklestirmemiz lazim,hicde kolay olmayacak bir is
  • Vatandaş 12.10.2023 21:28
    Bu sistemler acil uygulanmalı. Düşman çevremizi sarmış durumda . Ukrayna Ermenistan Gazze Yunanistan'a yığınak Suriye ırak ta ki olaylar, çevremiz ateş çemberi
  • Beka için 12.10.2023 21:26
    Savunma sanayine hasa çok para ayrılmalı ve gece gündüz çalılılmalı gelecekte savaşlar çok uzak değil
  • Misafir 12.10.2023 21:21
    Hayırlı olsun
  • Türkiyem 12.10.2023 21:02
    Bu video düşmana mesaj biz simülasyon görütüz onlar derin ayrıntıyı görür.caydırıcılık ayağını denk al cılık mesajı
Daha fazla yorum görüntüle