Dünya nefesini tutmuş, gözlerini İsrail-Gazze hattına çevirmiş durumda. İşgalci İsrail ordusu kara harekatına hazırlanırken, 7 Ekim'de "Aksa Tufanı" isimli oeprasyonu başlatan Hamas güçleri dünyanın gündemine oturdu.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 9. gününde sürerken İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Kara harekatına hazırlanan İsrail güçlerini neler bekliyor?  İsrail'e tarihinde tek seferde en büyük can kaybını yaşatan saldırının ardında neler yatıyor? Hamas güçlerinin yıllar içinde ulaştığı askeri kapasite ne durumda?

40 BİN ASKERİNİN OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

Reuters Haber Ajansı'nın üst düzey Hamas yetkililerine dayandırdığı haberinde Hamas güçleri "mini bir ordu" olarak tanımlandı. Askeri bir akademisi bulunduğu aktarılan Hamas'ın yaklaşık 40 bin üyesi olduğu iddia edildi.

Global Security isimli internet sitesine göre Hamas'ın 90’lı yıllardaki askeri kanadı yalnızca 10 bin üyeden oluşuyordu.

MÜHİMMAT ORANI BÜYÜK ORANDA ARTTI

Yıllar içerisinde Hamas'ın elindeki mühimmat miktarının de büyük oranda arttığı kaydedildi. Hamas'ın 2008 yılında Gazze'nin kontrolünü ele geçirdikten sonra elindeki roketlerin menzili yalnızca 40 kilometre civarındaydı. 2021 yılına gelindiğinde ise bu mesafenin 230 kilometreye kadar çıktığı öğrenildi.

Hamas yetkilileri ise, "İcatlar ihtiyaçtan doğar" diyerek, İsrail ablukasının bir sonucu olarak Hamas'ın Gazze içinde mühimmat üretimine zorlandığını ifade ediyor. Batılı yetkililer ise bu durumu Hamas'ın İran ile kurduğu yakın ilişkiye bağlıyor.

Hamas Lideri İsmail Haniye, Katar'ın El Cezire televizyonuna verdiği röportajda, ellerindeki uzun menzilli füzeleri İran ve Suriye'den elde ettiklerini açıklamıştı.

Yorumlar 0 Yorum Var