Son yıllarda büyük bir atılım yapan Türkiye savunma sanayi alanında emin adımlarla ilerliyor. 2000'li yılların başında yüzde 30 olan savunma sanayindeki yerlilik oranı, son birkaç yılda yapılan yatırımlarla yüzde 80'lere kadar yükseldi. Türkiye'nin hızlı yükselişini engellemek isteyen dünya firmaları ise iflasla baş başa kaldı.

Türkiye savunma sanayiinde son dönemde üretilen silahlar, savunma-taaruz füzeleri ve özellikle İHA ve SİHA'larla adından söz ettiriyor. Türkiye tarafından üretilen İHA ve SİHA'lar Türkiye'deki terörle mücadelede etkin şekilde kullanılmasının yanı sıra dünyaya da ihraç ediliyor. Türkiye'nin sınır dışında gerçekleştirdiği Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı harekatlarında sahadaki operasyonel gücünü arttıran yerli SİHA'lar dünyanın radarına girmesinin ardından Azerbaycan-Ermenistan savaşı, Libya, Ukrayna-Rusya savaşında da etkin olarak kullanıldı. 

28 ÜLKEYE SATIŞ YAPILDI

Sahada kendini ispatlayan İHA ve SİHA'ları almak için birçok ülke sıraya girdi. SİHA'ların ençok kullanılan modeli Bayraktar TB2'ler şu ana kadar toplam 28 ülkeye ihraç edildi. Türkiye'den "Kuveyt, Azerbaycan, Katar, Ukrayna, Türkmenistan, Fas, Kırgızistan, Polonya, Pakistan, Etiyopya, Kazakistan, Tunus, Irak, Libya, Nijer, Tacikistan, Cezayir, Somali, Cibuti, Litvanya, Mali, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş, Togo, Burkina Faso." gibi ülkeler SİHA satın aldı.

YÜKSELİŞİ ENGELLEME ÇALIŞMALARI YAPILDI

Türk SİHA'ları dünyanın en çok alınmak istenen silah sistemlerinden biri olmasının ve bağımsız satış yapılmasının ardından bazı girişimlerle engellenmeye çalışıldı. Ancak bu girişimlerden Türk SİHA'ları darbe almayarak, alternatif teknolojileri geliştirirken, girişimde bulunan firmalar iflas etti. Türk SİHA'larına ambargo uygulayan Kanadalı şirket Telemus, 27 Ekim 2021'de iflas bayrağı açtı. 

Türk SİHA'larını engellemek için kurulan Yunan şirketi de aynı sonu yaşadı. Yunanistan'ın 'TB2 Avcısı' olarak nitelendirdiği Minotaur isimli anti dron sistemlerini üreten Soukos Robots, isimli şirket iflas etti.

KANADALI ŞİRKETİN İFLASI

Türk SİHA'larına görüntüleme ve hedefleme sistemleri sağlayan Kanadalı savunma şirketi Telemus İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a destek verdiği gerekçesiyle Türkiye'ye silah ambargosu uygulama kararı aldı. Türkiye görüntüleme ve hedefleme sistemlerini yerli olarak üretip yoluna devam ederken, Kanadalı şirket ise 27 Ekim 2021'de iflas ettiğini duyurdu.

YUNAN BAŞ EDEMEDİ

Türkiye'nin SİHA teknolojisine yetişmeye çalışan Yunanistan'da da girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. Yunanistan'ın 'TB2 avcısı' olarak tanıttığı Minotaur isimli anti-dron sistemlerini üreten Soukos Robots isimli şirket hükümetin tüm mali desteklerine rağmen sektörde tutunmayı başaramadı. Yunan şirketin macerası bir yıl bile sürmeden sona erdi. Şirket geçtiğimiz günlerde iflas ettiğini açıkladı.

SİHA'DA DEVLER YERİNDEN EDİLDİ

Türkiye'nin yüksek teknolojili SİHA'larıyla dünya piyasasındaki yerini alması, SİHA pazarını ele geçiren emperyalist devletleri de tahtından etti. Türkiye'nin SİHA üretimine başlamasından önce dünyaya hükmeden ABD, İsrail ve Çin gibi devletler, Türkiye'den sonra satışlarında ağır darbeler aldı.



2000-2017 arasında ABD 402, İsrail 548, Çin ise 217 adeta SİHA satışı gerçekleştirirken Türkiye'nin SİHA pazarına ortak olmasının ardından son 2 yıllık süreçte şampiyonluğu kaybettiler.

Kaydedilen verilere göre son 2 yıllık süreçte Türkiye 190 SİHA satışı gerçekleştirirken, Çin 173, ABD 143, İsrail ise 142 SİHA ihracatı yapabildi.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Bilal kaya 21.11.2023 07:40
    Allah devletimize zeval vermesin böyle giderse allahın izniyle 5 seneye kalmaz savunma sanayide dünya lideri oluruz inşallah