İsrail-Filistin Savaşı devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kalıcı barış için lider diplomasisi devam ediyor. Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'de bu diplomasiyi Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer ile değerlendirdi.

"BU SÜREÇTE BİR TAKIM ŞANTAJLARA UĞRUYORUZ"

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:

Gazze Savaşı'nın başladığından beri Sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanı, MİT Başkanımız olsun yine ilgili pek çok bürokrasi Gazze'deki insani dramı durdurmak adına başlatılan diplomatik sürecin liderliğini yapıyorlar. Ve biz bu yolda bir takım şantajlara da uğruyoruz. İşte EuroFighter vesaire konusunda. 
Yine İsrail'in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne Demir Kubbe vermesi, Amerika'nın Yunanistan'da Zürafa Adası polemiği yaratarak Türkiye'yle arasında bir kriz çıkarmaya çalışması gibi birtakım çevresel tehditlere de maruz kalıyoruz. Ama buna rağmen dünyada oluşan bu gösterilerin kollektif hale dönüşmesi ve İsrail üzerinde bir siyasal baskı oluşturması noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın konuyla ilgili, dünya liderleriyle önemli devlet insanlarıyla önemli kritik kişilerle sürekli hız kesmeden, yoğun bir diplomasiyi yürütmesi, sokak hareketlerinin kurumsallaşmasını sağlıyor. 

"BU DİPLOMASİ İSRAİL ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURUYOR"

Bunlar olmasa sokak hareketleri belki bir süre sonra sönümlenebilir. Ama görülüyor ki dünyada İsrail'e karşı kitlesel gösteriler her geçen gün artarken ama aynı zamanda hem İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletler Teşkilatı, benzer bölgesel kuruluşlar ve bu bağlamda lider diplomasisi, devlet adamları arasındaki diplomasi, İsrail üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturdu. Bakınız bir ay kadar önce İsrail Dışişleri Bakanı dünyada oluşan baskıya rağmen bu savaşı sürdürebilmek için üç dört haftamız var demişti. Yani bu olaydan çok rahatsızlar, Türkiye'den çok rahatsızlar. Türkiye'nin özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'nın yürütmüş olduğu liderler diplomasisinden çok rahatsızlar. Çünkü bakınız birkaç tane enteresan gelişme oldu. 

Birincisi Türkiye'yle Orta Doğu daha fazla işbirliğine gitti, daha fazla yakınlaştı. Diplomatik bir yakınlaşma oluştu ve Türkiye bu noktada Orta Doğu ülkeleriyle çok daha kaynaşmaya başladı. İşte Mısır ve Suudi Arabistan bunun en önemli örnekleri. İkincisi İsrail neticede herhangi bir şekilde Türkiye'yi öteleyebilecek göz edebilecek bir ülke değil. İsrail Türkiye'yi dikkate almak zorunda. Çünkü Doğu Akdeniz Türkiye'den soruluyor. Bu denklemde. Türkiye'siz Doğu Akdeniz denklemi olmuyor.  Ticaret yolları güvenliği dahil kıta sahanlığın büyük bölümü bizde. Kıbrıs aynı şekilde. Hani dolayısıyla hani İsrail bir şey yapacak ama yapamıyor kalıyor. Çünkü Türkiye'nin ciddi bir baskısı var. 

Yavuz SELVİ-Haber7

Yorumlar 28 Yorum Var
  • Misafir 04.12.2023 04:54
    Birsey yapmalisiniz Sayin Cumhurbaşkanimiz, oylarinizida düsünün. Bu ülkenin geleceginide düsünün, sizsiz olurmu birmiyorum. Savas olaylari insanlari cok erkiliyor.
  • Hüseyin- 04.12.2023 00:34
    Sonuc hava.Palavra üstüne kinama.Ambargo neden agzina almiyor ? Ukranya savasinda hemen avrupa birlik olup ambargo uyguladilar Rusyaya karsi.
  • B gz 03.12.2023 21:49
    Yola devam reis bunlar sana vız gelir tırıs gider allah cc ülkemize güç kuvvet versin sizede sağlıklı uzun ömürler versin inşallah
  • HAK ve Batıl 03.12.2023 20:58
    Bu saatten SONRA ACIMA NE İÇERDE OLUR NE DIŞARDA anladınızmı??? TAM ANLADIĞINIZ GİBİ AYNEN AKLINA GELENİ söyledim.şimdi gidin hande fıratla program yapın acun ile survivar ELİNİZE MİKROFON Müslüman milletten oy nasıl alınıyorsa öyle oynayın.ŞU CHP HDP bi dağılsın BAK TOPLU TEMİZLİĞE.
  • HIDIR BUDUR 03.12.2023 20:46
    Kur’an Maide 82 ; "İman edenlere düşmanlık bakımından insanların en şiddetlisini elbette YAHUDİLER ve şirk koşanlar olarak bulacaksın..."
Daha fazla yorum görüntüle