Algoritmalar, yeni ortaya çıkan arama motorları ve yapay zeka, her gün bombardımanına uğradığımız bilgilerin kontrolünü ele geçiriyor.

Kalev Hannes Leetaru, "Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük ölçüde özel şirketler değerleri ve dünya çapında neyin kabul edilebilir olduğunu belirledi" diyor ve ekliyor:

"Onların amacı insanları bilgilendirmek değil, kışkırtmak."

Medya kuruluşlarının bilgiyi aktarma sürecini takip eden "GDELT Project"in kurucusu Kalev Hannes Leetaru, sosyal medyada yapay zeka aracılığıyla yanlış bilginin dolaşıma sokulmasına ilişkin, "Yapay zekanın bir insanın elinden çıkmış gibi resim ve yazı üretebilmesi tüyler ürpertici." dedi.

Dünya çapındaki çevrim içi ve basılı medyanın tüm haberlerini tarayarak, bilginin tüketicilere eriştirilme sürecini izleyen ABD merkezli "GDELT Project"i 1979 yılında kuran Leetaru, güncel olayların dezenformasyonuna ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Batılı firmaların, destekledikleri politik görüşlerle örtüşen medya kaynaklarını desteklediğini iddia eden Leetaru, sosyal medya algoritmalarının, reklam gelirleri için kullanıcıların etkileşimde bulanacağı içerikleri ön plana çıkardığını belirtti.

KÜRESEL ŞİRKETLER DÜNYA HALKLARININ ETİK DEĞERLERİNİ YÖNETİYOR

Kalev Hannes Leetaru, "Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük ölçüde özel şirketler, değerleri ve dünya çapında neyin kabul edilebilir olduğunu belirledi" diyor.

Leetaru, algoritmalarda kullanıcı etkileşiminin, bilginin doğru ve tarafsız olmasından öncelikli tutulmasının, hassas jeopolitik bağlamlardaki etkisine dikkati çekti.

Sosyal medya firmalarının, Gazze'deki gibi çatışma içeriklerini, kullanıcının önceki etkileşimleri doğrultusunda sansasyonel biçimde sunduğunu aktaran Leetaru, "Örneğin 'Gazze'yi destekliyorum' derseniz (algoritma) bu içeriği, ön plana koymayacak veya sizinle karşıt görüşteki kişilerin akışına düşürecektir. Amaçları insanları bilgilendirmek değil kışkırtmak." ifadelerini kullandı.

ÜRETKEN YAPAY ZEKA "TÜYLER ÜRPERTİCİ"

Yanlış bilginin hızlıca yayılmasında üretken yapay zekanın etkisine değinen Leetaru, "Yapay zekanın bir insanın elinden çıkmış gibi resim ve yazı üretebilmesi tüyler ürpertici." dedi.

Leetaru, "ABD ve diğer yerlerdeki özel firmalar, dünya çapında kabul edilebilir bilgi ve değerleri tanımlıyor." diyerek kültürel yargıların dayatılmasına işaret etti.

Bazı konularda küresel bilgi akışının, arama sonuçlarının filtrelenmesi ve sansür ile sekteye uğratıldığını vurgulayan Leetaru, ABD'de "kürtaj, Gazze, İslam" gibi konular hakkında arama yapıldığında, ulaşılan kaynak sayısının ciddi ölçekte azaldığını bildirdi.

Leetaru, "Yapay zeka araçlarının kötü ifadeler kullanması için oluşturulan araçların, Amerikalı değerleri yansıtan ABD'li firmalar tarafından yapıldığını unutuyoruz." ifadesini kullandı.

Yorumlar 11 Yorum Var
  • Selahaddin 06.01.2024 21:44
    hiçbir gayrimuslim dunyaya ilave kafa kol ile gelmiyor, Müslümanlarin eli armut topluyor... Bu dünyanin adsleti bu kim çalişirsa karşiliğini aliyor amma hayr amma şer ..
  • vatandaş 29.12.2023 10:20
    yapay zeka bunu 2 senedir yapıyor yenimi tüylerin ürperdi. bi git sen
  • Gençlere: 29.12.2023 09:35
    Ve çoğu gencin bundan haberi yok... Onlar ellerindeki telefonun penceresinden bakıyor hayata. Sağlamasını yapacak başka bir kaynakları da yok...
  • sevgi 29.12.2023 09:15
    palavra. palavra inanmam sana (ajda pekkan 1979)
  • Gürbüz 29.12.2023 09:07
    Zeka nın yapayımı olumuş? Ortada birşey varsa, belki adını koymayı becerememişler, yada asıl dertlerini ortaya koymakta acele etmek istememişlerdir. Hayır Batıdan pek gelmemişte, mesela.
Daha fazla yorum görüntüle