Tayvan'ın en yüksek gökdeleni, kendisini depremlere ve şiddetli rüzgârlara karşı koruyan bir mekanizma sayesinde 7.4'lük depremde yıkılmadı.

ABD merkezli Washington Post'un haberine göre, Çarşamba günü Tayvan'ı sarsan 7.4 büyüklüğündeki depremde, adanın en yüksek gökdeleni Taipei 101'in içindeki insanlar, binanın merkezinde bulunan ve şoku emmeye yardımcı olan büyük sarı bir sarkaç tarafından korundu.

TAM 730 TON AĞIRLIĞINDA

"Ayarlanmış kütle sönümleyici" olarak bilinen 730 tonluk çelik küre, binanın tepesinde birkaç kat arasında asılı duruyor ve buradan halk tarafından izlenebiliyor. Gözlemevi başkentte popüler bir turistik cazibe merkezidir.

Taipei 101 web sitesine göre küre, adayı düzenli olarak vuran depremler veya tayfunlar sırasında ileri geri hareket ederek herhangi bir "şiddetli sallanmanın" gücünü emiyor.

Sönümleyicinin mühendisleri, binanın hareketini yüzde 40'a kadar azaltarak bina sakinlerinin hissettiği tedirginliği azaltabileceğini söylüyor.

Depremin meydana geldiği anda Taipei siluetini gösteren kapalı devre televizyon görüntüleri pagoda şeklindeki gökdelenin neredeyse hiç hareket etmediğini gösteriyor. Başka bir binaya monte edilmiş olan güvenlik kamerası ise şiddetle sallanıyor.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • İnşaatçı 05.04.2024 17:48
    Elin oğlu yapıyor mühendislik harikası
  • Deli 05.04.2024 16:25
    Güçün dengesini alıyor güç nerede ise onu alıyor o yüzden yatmadi