Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrek büyüme rakamını açıkladı.

İlk çeyrekte ekonomi yüzde 5.7 büyüdü. Büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş oldu. Böylece Türkiye ekonomisi büyümede G20 ve OECD ülkeleri arasında 1'inci sıraya yerleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Programımız sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonu, düşen cari açık, artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişi dezenflasyona önemli katkı sağlayacak" dedi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,36 yükselişle 10.519,11 puandan başladı. Borsa İstanbul, günün ilk yarısında ise yüzde 1,46 değer kazanarak 10.634,06 puana çıktı. Toplam işlem hacmi 54,8 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 2,29 ve holding endeksi yüzde 0,76 değer kazandı.

Gözde yatırım araçlarından altın da hareketlilik devam ediyor. Altının ons fiyatı bugün itibariyle 2,346 dolardan işlem görüyor. Düne göre değişim oranı %0.11. 31 Mayıs 2024 güncel gram altın fiyatı düne göre yüzde 0.25 artış gösterdi.

Ekonomist Cüneyt Paksoy, piyasalarda son gelişmeleri Haber7’ye değerlendirdi.

İLK ÇEYREK BÜYÜME VERİLERİ AÇIKLANDI

Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Ekonomist Cüneyt Paksoy, bu verilerin seçim öncesi dönemi içerdiğini hatırlattı. Verilerin beklenti doğrultusunda geldiğini söyleyen Paksoy, Türkiye’nin bir enflasyonla mücadele içerisinde adımlar attığının altını çizdi. Paksoy, ilk çeyrek verilerinden ziyade 2. Çeyrek verilerinin bu kapsamda daha önemli olduğunu söyledi.

Global para politikalarına da değinen Cüneyt Paksoy, TCMB’nin attığı adımların karşılığını aldığını kaydetti.

BORSA’DA MAYIS AYI ÖZETİ: HAZİRAN AYINDA YATIRIMCIYI NELER BEKLİYOR?

Borsa İstanbul’da rekor seviyelerden sonra düzeltme hareketlerinin görüldüğünü söyleyen Ekonomist Paksoy, borsanın TL ve dolar bazlı olarak yükseliş trendinde olduğunu dile getirdi. Paksoy, Haziran ayını işaret ederek hem yurt içinde gri listeden çıkma beklentisi hem de global merkez bankalarının faiz indirim beklentisi ile piyasalarda pozitif bir rüzgarın esebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

Yurt içinde Haziran ayında gri listeden çıkma ve swaplarda iyileşme Temmuz ayında ise Moodys’ten not artışı beklendiğini söyleyen Paksoy, Mayıs ayının pozitif kapatılacağını dile getirdi. Hisselere ilişkin konuşan Paksoy, bankaların önden gittiğini ve hisselerin genele yayılmadığının altını çizdi. 11.200 seviyesine vurgu yapan Cüneyt Paksoy, yatırımcılara ‘Temkinli olmak’ gerek diyerek hisse bazlı alımlar için uyarılarda bulundu.

ALTINDA YIL SONU HEDEFİNİ AÇIKLADI!

Ons altının güçlü bir trend içerisinde olduğunu söyleyen Cüneyt Paksoy, altında yukarı yönlü potansiyelin bitmediğini belirtti. Paksoy, jeopolitik riskler noktasında Gazze’de yaşanan olaylara değinerek ‘barış’ vurgusunda bulundu. Fed faiz indirim beklentisi doğrultusunda altının yukarı yönlü olduğunu söyleyen Paksoy, gram altına da bu durumun yansıdığını belirtti. Cüneyt Paksoy, ons altında yıl sonu beklentisini 2.700 -3.000 olarak, gram altında ise 3.000 – 3.500 seviyelerinde potansiyeli olduğunu söyledi.

 

Yorumlar 0 Yorum Var