— 7 Ekim'in ardından Gazze'de çocukların korkunç durumuna ilişkin neden daha güçlü tepki vermediğinizi sormak istiyorum

— Açık şekilde bu konuda 7 defadan fazla kamuoyuna açıklama yaparak açıkça konuştum

— BM Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar hakkındaki internet sitesinde her bir ifadenizi gözden geçirdim. Gazze'den 7 kere bahsettiğinizi söylüyorsunuz. Burada böyle bir bilgi yok 

BM Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, AA Muhabiri Şerife Çetin'in Gazze'de savaştan etkilenen çocukların durumuna ilişkin sorusunu yanıtladı 

---------

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Çocuklar ve Silahlı çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, Gazze konusunda "sessiz kalmadığını" savunarak, bu yöndeki eleştirilere tepki gösterdi.

Gamba, New York BM binasında, 2023 yılı verilerini içeren ve daha önce AA tarafından ulaşılan "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Raporu"na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Gamba, AA muhabirinin "İzin verirseniz 7 Ekim 2023'ün ardından Gazze'de çocukların korkunç durumuna ilişkin neden daha güçlü tepki vermediğinizi sormak istiyorum. Gördüğüm kadarıyla, 16 Nisan'da yaptığınız bir yazılı açıklamada Gazze ve Sudan'daki çocukların kıtlığın eşiğinde olduğu konusunda uyardınız. 3 Nisan'da ise BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen ve insani yardımın engellenmesinin çocuklara etkisinin konuşulduğu oturumda Gazze konusunda tek bir söz dahi etmediniz. Gazze'de 15 binden fazla çocuğun öldürüldüğü göz önünde bulundurulduğunda, nispi sessizliğinizi nasıl açıklarsınız?" sorularını yanıtladı.

Kendisinin Gazze konusunda yeterince güçlü tepki vermediği konusunun sıkça gündeme geldiğine işaret eden Gamba, "Dürüst olmam gerekirse, bu tür sözler benim için endişe verici." dedi.

Gazze konusunda en az 7 kere kamuya açık şekilde açıklama yaptığını savunan Gamba, bunların kayda geçmediğini ifade etti.

Gamba, BMGK'de 3 Nisan'da yapılan toplantıda ise toplantıyı düzenleyen Malta tarafından kendisine konuyu genel olarak ele almasının talep edildiğini bildirdi.

Tüm BMGK üyelerine oturumun içeriği hakkında 1 ay önce bilgi verildiğini aktaran Gamba, bu nedenle Gazze'den bahsetmemesine ilişkin kendisine yöneltilen eleştirilerin "incitici" olduğunu kaydetti.

Gamba, söz konusu eleştirilerin kendisinin amaç ve bağımsızlığına gölge düşürdüğünü belirterek, "Bunu kabul etmiyorum." vurgusunda bulundu.

AA muhabirinin, "Gazze'den 7 kere bahsettiğinizi söylüyorsunuz ancak ben toplantıya inmeden önce sizin tüm resmi hesaplarınızı ve açıklamalarınızı inceledim. Burada böyle bir bilgi yok. Biz gazeteciler bilgilerimizi resmi siteler, sosyal medya hesapları ya da röportajlarınızdan derliyoruz. O yüzden bizim bunları gördüğümüzde kayda geçeceğimizden emin olabilirsiniz." ifadeleri üzerine ise Gamba, "Bunu gündeme getirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben neye dayanarak soru sorulduğunu bilmediğimde biraz üzülüyorum." dedi.

Gamba, ofisinde sadece 12 kişinin görev yaptığını ve 100'den fazla çatışma üzerine çalıştıklarını vurgulayarak, ilave mali yardım da almadıklarını söyledi.

Bu nedenle personelin çok sayıda işi bir arada yapmaya çalıştığını aktaran Gamba, diğer BM birimlerine göre paylaşımlarının daha az görünebileceğini ancak kaynaklarına göre büyük bir iş yaptıklarını dile getirdi.

- "Bana Gazze'ye git denilirse giderim"

Gazze'ye neden hiç gitmediğinin sorulmasına ilişkin ise Gamba, bu hususun BM insani yardım birimlerinin önceliği olduğuna dikkati çekerek, "Gitmemek benim tercihim değildi. Bana git denilirse giderim. Ben uluslararası memurum ve talimatlara göre hareket ederim." açıklamasında bulundu.

Gamba, Gazze'de karşılaştığı görüntülerden etkilenip etkilenmediğine ilişkin ise "Etkilendim ancak bunlara ilişkin tepkilerimi kendime saklıyorum. Her gördüğüm görüntüye tepki verecek olsam istifa etmek gerekir. Yere yatıp ağlarsam işimi yapamam. Birinin işini yapması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar 40 Yorum Var
  • Dennis 14.06.2024 22:35
    Bunlar siyonist haclilar insanin gozunun icine baka baka yalan soylerler. Kin ve dusmanliklarini gulumseyerek dostmus gibi saklarlar. Allaha inanmazlar her seyi para icin yaparlar, dunyayi kölelestirmek icin bilhassa kendilerinden olmayan halk, ve muslumanları. Bunlarin insan, cocuk, kadin, umurunda olmaz. Kimse kendini aldatmasin ve asla bunlara guvenmesin.
  • Abdullah 14.06.2024 22:20
    Basitçe, YALANCI ve SAHTEKÂR ZALİMLER dememiş, uzun uzun açıklamış kardeşimiz. Kendisini tebrik ediyorum. Zalimin üzerine 7'den fazla kilit atmış..
  • Selahattin 14.06.2024 22:16
    abd köpeği olduğunu söylemiş. istifa etmek daha onurlu olurdu..Ama haçlı , siyonist, soykırımcı, bebek katillerinde onur ne gezer
  • Şirin 14.06.2024 22:13
    Yazıları büyük olsa iyi olur
  • Sakih TT 14.06.2024 21:58
    Ablam füze atmış bm temsilcisine
Daha fazla yorum görüntüle