Bilim adamları, mahkumlara işledikleri suçlara dair kurbanın bakış açısını gösteren 'anılar' yerleştiren bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Mahkum yaşadığı dakikalar içinde yıllarca hapse mahkum edilmiş olacak.

Bir bilim adamı, bir suçlunun serbest bırakılmasını yıllar ya da on yıllar yerine dakikalar içinde hızlandıracağını iddia ettiği geleceğin hapishanesi için bir konsept açıkladı.

Cognify adı verilen tasarım, bir kişinin işlediği suçun sentetik anılarını beynine yerleştirecek, ancak kurbanın bakış açısını gösterecek.

MAHKUMLAR PİŞMANLIK VE ÜZÜNTÜLERİ DERİNDEN HİSSEDECEK

Sistem, suçun yapay zeka tarafından oluşturulmuş görüntülerini gösteren VR benzeri bir cihaz ve bazı bireylerin kendi başlarına üretemeyecekleri pişmanlık veya üzüntü gibi duygusal durumları tetikleyen bir beyin implantı içerebilir.

Hashem Al-Ghaili tarafından geliştirilen konsept, anıları kalıcı hale getirerek terapi seansının uzun vadeli etkilerini sağlayacaktır.

SUÇLULARIN GEÇMİŞTEN DERS ALMASI SAĞLANACAK
Yetkililer uzun zamandır cezaevinin suçluları gelecekte suç işlemekten caydırdığını söylese de, 2021 yılında yapılan 100'den fazla araştırma cezaevinin insanların yeniden suç işlemesini engellemediğini ortaya koydu.

Bu düşünceyle Al-Ghaili, suçluların geçmişlerinden ders almalarına yardımcı olacağını iddia ettiği bir hapishane ile geleceğe bakıyor.

SİSTEM CANLI VE GERÇEĞE YAKIN ANILAR OLUŞTURABİLİYOR

Cognify projesinin bir gün yapay hafızalar oluşturabilir ve bunları doğrudan mahkûmun beynine yerleştirebileceği düşünülüyor.

'Bu karmaşık, canlı ve gerçeğe yakın anılar, yapay zeka tarafından üretilen içerikler kullanılarak gerçek zamanlı olarak oluşturuluyor.

REHABİLİTASYON BİRKAÇ DAKİKA SÜRSE DE, SUÇLUYA YILLAR GİBİ GELECEK

Videoda, "Suçlunun zihninde zaman gerçek hayattakinden farklı olarak daha yavaş geçecek ve bu da yıllarca sürecek bir deneyim yaşatacak" denildi.

Kişinin işlediği suçun ciddiyetine ve aldığı cezaya bağlı olarak, anılar her bir kişinin rehabilitasyon ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir'.

Mahkumlar, sinirsel yollarının ayrıntılı bir haritasını oluşturan yüksek çözünürlüklü beyin taramasından geçirilir.

Harita, Cognify cihazının hafıza, muhakeme ve mantıksal düşünmeden sorumlu belirli beyin bölgelerini hedeflemesini sağlar.

Bu görevler hipokampus, prefrontal korteks, amigdala, parietal lob ve anterior singulat kortekste bulunur.

BÜTÜN AĞIR SUÇLARIN ANILARI BEYNE AKTARILACAK

Cihaz, mahkuma aile içi şiddet, nefret suçları ve ayrımcılık zimmete para geçirme, içeriden bilgi ticareti, hırsızlık ve dolandırıcılığı içerebilen suçlarının yapay zeka tarafından oluşturulmuş anılarını göstererek çalışmaya başlıyor.

Teknoloji, görsel efektlerin yanı sıra, suçlunun kurbanının çektiği acı ve ıstırabı hissetmesini sağlayarak fiziksel bir tepkiyi de harekete geçirebilir.

Açıklamada, "Bazı anılar, sonuçları ve travmayı tetiklemek üzere tasarlanmıştır" denildi.

YÜKLENEN ANILAR TRAVMALARIN SONUÇLARINI UZUN VADELİ TAKLİT EDEBİLİR

"Bu tür anılar, kurbanın ailesinin yaşadığı keder veya kurbanın maruz kaldığı fiziksel ve duygusal travma gibi şiddet eylemlerinin uzun vadeli sonuçlarını taklit edebilir.

Al-Ghaii'nin sosyal medya hesaplarında yayınlanan altı dakika 22 saniyelik klip, duvara dayalı 19 kapsülün bulunduğu beyaz bir odanın görüntüsüyle başlıyor.

Kapsüller açıldığında, her birinin içinde duran, başlarının üzerinde Cognify cihazı, gözlerinin üzerinde bir ekran ve kulaklarında kulaklık gibi görünen bir şey takan adamlar ortaya çıkıyor onları yapay zeka tarafından üretilen anılara daldırıyor.

MAHKUM ANILARI GERÇEKMİŞ GİBİ ALGILAYACAK

Bilgilere göre, "Cognify tarafından yerleştirilen yapay anılar, beynin mevcut sinir ağlarına sorunsuz bir şekilde dahil edilerek bilişsel uyumsuzluğu önleyecek ve deneğin anıları gerçekmiş gibi deneyimlemesini sağlayacaktır.

Mahkumlar işledikleri suçların canlı hatıralarına katlanırken, merkezi bir bilgisayar, insanları bu tür suçları işlemeye iten şeyin ne olduğunu anlamak için veri toplar.

Ancak videoda Cognify'ın 'hassas mahkum bilgileri ve rehabilitasyon verileri için şifreli depolama özelliğine sahip olacağı' belirtiliyordu.

KİŞİ KAPSÜLÜN İÇİNDE AZ DA KALSA MAHKUM YILLARCA KALMIŞ GİBİ HİSSEDECEK

Konsept videosuna göre "Cognify konsepti, uzun süreli hapsetme ihtiyacını ve buna bağlı maliyetleri önemli ölçüde azaltarak ceza adaleti sisteminde devrim yaratabilir.

'Geleneksel cezaevleri inşaat, bakım, personel ve mahkum bakımı için (gıda, sağlık ve rehabilitasyon programları dahil) önemli bütçeler gerektirir.

"Uzun süreli hapis cezalarının yerine yapay hafıza implantasyonu yoluyla kısa süreli ve yoğun rehabilitasyonun uygulanması, cezaevi tesislerinin bakım ve mahkumlara destek maliyetlerini büyük ölçüde azaltabilir.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • hakkı 27.06.2024 13:02
    oohh ne ala adam zaten kurbanın acısından yaşadığı travmadan zevk alıyor katillerin çoğu piskopat katile o zevki her an yaşatıp omür boyu mutluluk garantisi kim bulmuşsa zaten pişman olmuş istemeden katil olanlara ömür boyu işkence edip gerçek katil ruhlulara keyif verecek tırrık başka faydalı icat yapsın bunda adalet yok
  • nihat 27.06.2024 12:09
    güzel bir yöntem idama gerek yok zaten psikolojisi bozulacak sonrada intihar edecek :))
  • Kamu Mühendisleri 27.06.2024 10:44
    657 ye tabi Devlet Kamu Mühendisleri ne olacak
  • Ferhat 27.06.2024 07:17
    Gerçek niyet ne acaba