HABER7

46 ülkenin parlementerinden oluşan Avrupa Konseyi Parlementer Meclisi yaz genel kurulu Gazze konulu acil müzakere toplantısı yapıldı. 7 Ekim'den bu yana savaşın başlamasının üzerinden 9 ay geçmesine rağmen AKPM'de hala İsrail'in orantısız saldırılarını kınayan bir açıklama yapılmadı ve bu yönde bir karar alınmadı. Toplantıda konuşan AK Parti Milletvekili Sena Nur Çelik, yaptığı açıklamada Avrupa Konseyi'nin sessizliğine tepki gösterdi.

Aylardır bombalar altında mücadele verilen Gazze'deki insani durumun artık çok vahim bir hal aldığını belirten Çelik, Uluslararası Adalet Divanı'nın Refah'taki saldırıların durdurulması emrinin ardından geçen 48 saat içerisinde bile kente 60 ayrı hava saldırısı düzenlendiğine dikkat çekti. 

"BAŞLARI KOPAN ÇOCUKLARI HEP BERABER GÖRDÜK"

İsrail'in 26 Mayıs'ta Refah'a düzenlediği ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırıları hatırlatan Çelik, "Hepimiz başları kopmuş bebekler ve canlı canlı yanan kadın ve çocukların dehşet verici görüntülerine şahit olduk. Geldiğimiz noktada 37.000'i aşan ölü sayısının 15.000’i çocuklardan oluşuyor.  Uluslararası sivil toplum örgütü Save the Children’ın raporlarına göre, birçok ailenin tüm üyelerinin  öldürülmüş veya enkaz altında kalmış olması veya birbirlerinden ayrılmak zorunda bırakılmış olmaları nedeniyle öldürülen ve hala hayatta olan çocukların kimlik tespitlerinin yapılması neredeyse imkansız hale gelmiş durumda." dedi.

Gazze'deki açlık sorununa da dikkat çeken AK Partili vekil, Gazze'deki birçok ailenin bazen günlerce yemek yiyemediğini belirterek "İsrail’in açlığı savaş silahı olarak kullanma politikası her geçen gün daha fazla çocuğun ölümüne neden oluyor." şeklinde konuştu. 

"TARİH SUSANLARI ASLA UNUTMAYACAK"

Çelik, İsrail'in devam eden operasyonları nedeniyle insani yardım görevlilerinin bile Refah'a ulaşmasını tamamen engelldiğinin altını çizerek "Kurallara dayalı uluslararası sistem" ifadesi, bu düzenin kurucusu olan  ülkelerin İsrail hükümetinin işlediği suçları aklamak için gösterdikleri olağanüstü çaba sonucu bütün anlamını kaybetmiş durumda." ifadelerini kullandı. 

İsrail'e karşı hiçbir yaptırım kararı alamayan Avrupalı parlamenterlerin yüzlerine karşı konuşan Çelik, tarihin bu korkunç saldırılar karşısında susanları asla unutmayacağını bir kez daha haykırdı. 

Çelik konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

Tarih, bu korkunç savaş suçlarını işleyenlerin hiçbir bedel ödemeden masumları katletmeye devam etmelerine göz yumulmasını, yozlaşmış işbirlikçilerin suç ortaklığını ve insanlığa karşı işlenen bu vahim suçlar karşısında bencilce susanları asla unutmayacak. 

Gençlerin dünyanın dört bir yanında düzenlediği cesur protestoların yanı sıra, bu karanlık zamanlarda umut veren gelişmelere de dikkat çekmek gerekiyor. Bu Parlamento’da bazı meslektaşlarımız İsrail'in saldırganlığını utanç verici bir şekilde savunurken, Uluslararası Adalet Divanı İsrail'in eylemlerinin soykırım suçu kapsamına girebileceğini tespit etti ve Filistinlileri korumak için ihtiyati tedbir kararları aldı.

" UMUYORUZ Kİ BU ADIMLAR DEĞİŞİM SÜRECİNİN BAŞLANGICI OLUR"

Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, işlediği savaş suçlarından dolayı Netanyahu hakkında tutuklama talebinde bulundu. Bu Parlamento’daki bazı meslektaşlarımız Filistinlileri insani vasıflarından soyutlayarak yaşadıkları zulmü görmezden gelirken, İrlanda, İspanya, Norveç ve Slovenya gibi Avrupa ülkeleri Filistin devletini resmi olarak tanıdı. Umuyoruz ki bu adımlar önemli bir değişim sürecinin sonu değil başlangıcı olur.

Uluslararası toplum, son birkaç ay içinde çeşitli aktörler tarafından defalarca sunulan ateşkes önerisini kabul etmesi için İsrail'e yoğun baskı yapmalı. Uluslararası hukuku korumak için hepimiz şu çağrıları yapmalıyız: Gazze’ye insani yardım akışının engelsiz sağlanması; İsrail’in Birleşmiş Milletler’in tüm kurumlarıyla işbirliği yapması; Uluslararası Adalet Divanı'nın tüm kararlarının derhal ve tam olarak uygulanması, tüm rehinelerin ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması, ve İsrail'e tüm silah ihracatlarının durdurulması ve diğer yaptırımların uygulanması. 

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMALIYIZ"

Hepimiz, bu çatışmanın diplomatik yollarla çözümü için gayret göstermeli, 1967 sınırlarında iki devletli çözümü sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu Meclis evrensel haklar ve insani değerler söz konusu olduğunda diğer uluslararası kuruluşların gerisinde kalmamalı, onlara öncülük etmelidir. 

Maalesef, bu Meclis bu süreçte hala atması gereken adımları atmış, alması gereken kararları almış değil.  Bu durumu düzeltmek için çifte standartları ortadan kaldırarak bu Meclis’in kurucu ilke ve prensipleri çerçevesinde çalışmasını sağlamalıyız. Hep beraber, adalet, barış ve insan onurunu koruma yolunda mücadele edelim! 
Teşekkür ediyorum.

Yorumlar 24 Yorum Var
  • Yılmaz yucak 11.07.2024 09:13
    Helal olsun Müthiş özetlemiş sin. Allah sözünün tesirini arttırsın.
  • Osman 10.07.2024 11:42
    Partin daha düne kadar israille ticarete devam ediyordu
  • Abdullah 10.07.2024 08:14
    Helal olsun. Tebrik ediyoruz. Güzel niyetli insan. İyiki varsın.
  • Cem 10.07.2024 01:57
    Zulme sessiz kalmamış Allah bu vekilden razı olsun. Seçimlerde ne kadar doğru oy kullandigimin ispatı.
  • *ekrem* 09.07.2024 21:39
    avrupa tamamda şu c h p eş başkanları bile yahudi agzı ile konuşup yahudi ye hala yagcılık yapıyor aslın da konu müslüman lık ateşiniz bol olsun bu tür insanlara destek olanlar da amin
Daha fazla yorum görüntüle