Eğer 1.000 dereceye kadar ısıtılmış bir metal topu ananas kabuğunun üzerine bırakırsanız, şaşırtıcı bir olayla karşılaşırsınız. Ananas kabuğu yanmaz, alev almaz veya buharlaşmaz. Peki, bu nasıl mümkün oluyor?

Bunu görmek için bir deney çekimi yapılmış. Videoda, metal topun turuncu parıltısını kaybedene kadar ananas kabuğunun neredeyse hiç zarar görmediğini fark ediyorsunuz. Peki, bu nasıl mümkün olabiliyor? Ananas gerçekten zırh yapımında kullanılabilecek bir süper malzeme mi?

Bu durum aslında ısı transferinin ilginç bir özelliği olan Leidenfrost etkisiyle açıklanıyor.

Etki sadece ananaslarda değil, karpuz gibi diğer bazı meyvelerde de görülebilir. Aalto Üniversitesi Kimya Teknolojisi Bölümü'nden Seppo Louhenkilpi'ye göre ısı transferi, Leidenfrost sıcaklığı olarak bilinen bir faktörle etkilenir.

Bu sıcaklığın üzerinde bir yüzey o kadar sıcaktır ki sıvıyla temas ettiğinde buhar tabakası oluşur ve yüzey ile sıvı doğrudan temas etmez.

Bu etkiyi daha önce görmüş olabileceğiniz bir yer, sıcak bir yüzeye sıvı damlattığınızda oluşan küçük topçuklardır. Benzer şekilde gerçekten sıcak bir topu suya koyduğunuzda, topun kendisi suya temas etmez ve küçük bir buhar baloncuğu oluşur.

Isı transferi için şu anlama gelir diyebiliriz: Leidenfrost sıcaklığının üzerindeki yüzeylerde ısı transfer hızı, fazla değişmez. Leidenfrost sıcaklığının altındaki yüzeylerde ise nispeten daha serin olan sıcak yüzey, sıvıyla doğrudan temas edebilir ve ısı transfer hızını önemli ölçüde artırabilir.

KAYNAK: WEBTEKNO

Yorumlar 6 Yorum Var
  • Hakkı 15.08.2024 10:35
    Bilimsel yanı olmayan sıradan bir deney. Soğana yap aynısı çıkar.
  • Bir değişiklik 14.08.2024 21:45
    Haber çeşitliliği açısından güzel olmuş. Farklı bir konu olması bile yeter.
  • Musti 14.08.2024 20:48
    Tank zırhı için ideal bir ürün
  • Diriliş... 14.08.2024 20:11
    tanklara zırh yapılmalı binaların çine izelasiyon yapılmalı harika bişey bu
  • sefer 14.08.2024 20:03
    subhanALLAHi ve bi Hamdihi.. subhanALLAHiL aziiym..
Daha fazla yorum görüntüle