Marmara Denizi’nin dipten temizlenmesine ilişkin çalışmalarını anlatan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, denizin dibinde 11 milyon ton çamur olduğunu ve bu çamurun 8 milyon tonunun alınması gerektiğini bilimsel çalışmalardan takip ettiklerini belirtti. Başkan Büyükakın, çamurun dipten nasıl temizlenmeli sorusuna yanıt olarak bir tesis kurduklarını ifade etti.
Türkiye’nin en büyük çevre projesi İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği’nin Marmara’ya yeniden hayat vereceğini söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘’TÜBİTAK ile yıllardır bir çalışma yürütüyoruz. Burada denizde biriken çamur çekiliyor. Çekilen çamur membran tüplerin içine sulu bir şekilde pompalanıyor. Orada içine ilave edilen katkı maddelerle çamur çökertilerek tüplerin içinde hapsediliyor. Yani çamuru bertaraf ediyoruz. Sonra temizlenen suyu denize geri veriyoruz” şeklinde konuştu.
Denizdeki suyun içinde azot ve fosforun olduğunu, bunun da müsilajın ortaya çıkmasına sebep olan mikroorganizmaları beslediğini anlatan Başkan Büyükakın, yapılan dip çamuru temizliği ile beslenme kaynaklarını ortadan kaldırarak, Marmara Denizi’nin yeniden hayat bulacağını dile getirdi.
Başkan Büyükakın, “Müsilajla birlikte denizdeki oksijen seviyesi de azalıyor. Oksijenin azalması denizdeki canlı yaşamını ortadan kaldırıyor. Bütün bunların önüne geçebilmek için bu devasa projeyi uyguluyoruz. Amacımız denizdeki biyoçeşitliliği artırmak ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak” şeklinde konuştu.
Marmara Denizi’ne tüm kıyısı olan belediyelerin evsel atık suları arıtma tesisleri ile azot ve fosforu uzaklaştırdıkları yöntem ile denize vermeleri gerektiklerini belirten Tahir Büyükakın, kurdukları tesiste tamamen bilimsel çalışmaların ışığında hareket edildiğini vurguladı.
Ön arıtma ile derin deniz deşarjlarının yapıldığını ve boğazların altındaki akıntı ile Karadeniz’e gideceğinin düşünüldüğünü açıklayan Büyükakın, ancak Karadeniz’deki akıntı ile kaba pisliğin geri geldiğini söyledi. Dip çamuru vakalarının başka körfezlerde de ortay çıktığını hatırlatan Başkan Büyükakın, Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyelerin aynı hassasiyeti göstermeleri gerektiğini ifade etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin enerji maliyetlerinden dolayı arıtma tesislerinin düşük maliyetli çalıştırılmasına yönelik eleştirilerde bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KBB’nin 23 arıtma tesisi olduğunu ve bu tesislerin yıllık enerji tüketiminin maliyetinin 600-700 milyon TL civarında olduğunu vurguladı.
Denizi kirletmemek için sadece 700 milyon liralık bir enerji maliyeti olduğunu dile getiren Başkan Büyükakın, bir belediye başkanının elindeki kaynakları doğru yönetmediği sürece şehrin uzun vadeli önceliklerini geri plana atarak kendi önceliklerini ön plana koyduğu zamanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı temizliğin bir anlamının kalmadığının altını çizdi.
Büyükakın, “Marmara Denizi bir iç deniz ve körfezleri var. Körfezin akıntısının durduğu yerlerde dip çamur oluşacak ve hep birlikte top yekûn bir kötülüğe maruz kalacağız. Marmara Denizi’nin oksijen seviyesi düştüğünde bu denizde balıklar yaşayamamaya başlayacak, balıkçılar balık avlayamayarak işsiz kalacak ve denizdeki kirlilik ile başka çevresel sorunlar ortaya çıkacak. Dolayısıyla bu konuda samimiyetle bir arada çalışılması gerekir” dedi.