Ukrayna Savunma Bakanlığı Rusya ile devam eden savaşta Rusya'a ait 50 milyon dolar değerinde 4. nesil Su-30SM savaş uçağını havada imha ettiklerine ilişkin görüntüleri paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde;

Karadeniz'de düzenlenen bir operasyon sırasında Ukrayna Savunma İstihbaratı askerleri, hava savunma sisteminin isabetiyle bir Rus Su-30SM savaş uçağını imha etti. Denize düşen savaş uçağı, geçici olarak işgal edilen Kırım'daki Saki havaalanında bulunan Rus Silahlı Kuvvetleri'nin 43. Ayrı Deniz Havacılık Alayı'na aitti.

İşgalciler 11 Eylül 2024 günü sabah saat 5 sularında savaş uçaklarıyla irtibatı kaybettiler. Yaklaşık üç saat sonra Ruslar bir An-26 uçağının yanı sıra Mi-8 ve Ka-27 helikopterlerinin de katıldığı bir arama kurtarma operasyonu başlattı.

Öğleden sonra işgalciler, Tarkhankut Burnu'nun 70 kilometre kuzeybatısında denizde belirgin bir jet yakıtı lekesi tespit ettiklerini ve kısa süre sonra düşürülen Su-30SM'nin enkazını gördüklerini komutanlığa bildirdiler. Böyle bir uçağın maliyeti yaklaşık 50 milyon dolardır. Mücadele devam ediyor, Ukrayna'ya zafer!

SUKHOI SU-30SM'NİN ÖZELLİKLERİ

Su-30SM (NATO sınıflamasına göre Flanker-H) 4+ nesil savaş uçağı olarak kabul edilir. Uçak, radar, telsiz haberleşme sistemleri, dost ya da düşman tanıma sistemi, fırlatma koltukları, silahlar ve diğer uçak sistemleri için Rus askeri gerekliliklerine göre geliştirimiştir. Maksimum algılama aralığı 400 km olan N011M Bars radarı, fazlı bir dizi anteni kullanarak 200 km‘lik arama aralığı ve geniş açılı HUD ile donatılmıştır. Uçak, havadan havaya, havadan yüzeye ve toplam silah ağırlığı 8000 kg‘a kadar olan güdümlü ve güdümsüz bombalar da dahil olmak üzere geniş bir silah yelpazesi kullanarak zemindeki düşmanları hedeflemekte olduğu gibi, hava üstünlüğünü elde etmek için de kullanılabilir. Aynı zamanda bir adet 30 mm GSh-30-1 otomatik topuyla donatılmıştır. Bunun yanı sıra, elektronik savaş amaçları için iki adet SAP-518 karıştırma aparatı kanat uçlarına takılabilir. SAP-518, yanlış hedefler yaratarak, füzenin güdüm sisteminde, düşman uçak radarlarında veya kara ve deniz hava savunmalarında parazit yaratarak uçağı havadan havaya ve karadan havaya füzelere karşı korumak için tasarlanmıştır.

Su-30SM, hava-hava füzeleri ve yüksek hassasiyetli hava-yer silahları da dahil olmak üzere geniş bir silah yelpazesine sahiptir. Su-30SM, tek kişilik savaş jetlerini kullanmak üzere pilot eğitiminde kullanılabilir. Su-30SM, 2012’den beri üretilmektedir. Suriye’deki iç savaşta kullanılan Su-30SM savaş uçağı 2018’de hizmete alındı. 

Knaynak: Haber7 - defenceturk.net

Yorumlar 40 Yorum Var
  • verme 13.09.2024 03:00
    rusya bir kac hafta demez gucunu gøsterir gibi yoksa bitmis gibi hava var dunya onun icin nukler de olabilir yada butun ukrani duz edilir gibi geliyor ilk de bir kac hedef var idi sanirsam artik butun ukrani hedef
  • Dincer 12.09.2024 16:11
    Bunlar Rusların atom bombası atmasını istiyor tek dertleri bu
  • adam 12.09.2024 15:13
    Ben hiç bir şey anlamadım
  • Nokta 12.09.2024 15:08
    Büyük İsrail Devleti için , Dünya ticaretini ele geçirmek için ipek yolu ve kıta sahalarını Ukrayna ile oynayıp ele geçirme taktiğini izliyoruz. Yakında Ermenistan'a desteği seyredebilirsiniz. Gazze'ye ses Yok...!!! Ukrayna'ya silah yığınağı... Kapiş. ;)
  • Mehmet Akif 12.09.2024 14:57
    ABD suya sabuna dokunmadan yürütüyor savaşını. Her ülkenin bir terör örgütü veya sorunu var. İşin ilginci her birinin ardında ABD olmasına rağmen kimse doğrudan suçlamıyor Siyonist ABD'yi
Daha fazla yorum görüntüle