53. Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı ve Konferansı'nda konuşan AA Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Özhan, yapay zekanın tarafsızlık ve adalet ilkelerine uymadığını yalan bilgilerin yayılmasına yol açtığını söyledi.

Rusya’nın başkenti Moskova'daki Uluslararası Ticaret Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, OANA Genel Sekreteri ve İran resmi haber ajansı IRNA Uluslararası İlişkiler Direktörü Zaman Rezakhani, TASS Genel Müdürü Andrey Kondraşov, TASS Genel Müdür Yardımcısı Mihail Gusman ve OANA üye temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan ile AA Stratejik İletişim ve Marka Yönetimi Direktörü Hazal Duran da yer aldı.

Toplantı kapsamında OANA üyesi medya kuruluşları yöneticileriyle görüşmeler yapan Karagöz, burada düzenlenen konferansı da dinledi.

OANA Genel Sekreteri Rezakhani ve TASS'ın Uluslararası İlişkiler Departman Müdür Yardımcısı Yaroslav Kurilo moderatörlüğünde yapılan konferansta, medya sektöründe etik ilkeleri çerçevesinde yapay zekanın kullanımı ve sorunları ile ilgili paneller gerçekleştirildi.

 

YAPAY ZEKANIN OLUŞTURDUĞU SORUNLAR

AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Özhan da panelde yapay zeka teknolojisi üzerine bir konuşma yaptı.

Özhan, konuşmasında, yapay zeka sistemlerindeki önyargı ve ayrımcılık sorununa değinerek, Amerikan Amazon şirketinden örnek verdi.

Amazon'un daha önce işe alım yapay zeka uygulaması geliştirdiğini anımsatan Özhan, "Bu uygulama, adaylara yönelik sistematik önyargı sergilediği tespit edildikten sonra kullanımı durduruldu. Yapay zeka sistemi, iş pozisyonları için kadınları yeterince tercih etmedi. Bu, sistem algoritmalarının toplumsal önyargıları kullanabileceğini gösterdi. Bu örnek, yapay zekanın her zaman tarafsızlık ve adalet ilkelerine uymadığını açıkça gösteriyor." dedi.

Özhan, Twitter (X) algoritmalarının da beyaz tenli insanların fotoğraflarına öncelik tanıdığının tespit edildiğine dikkati çekerek, "Bu örnekler, yapa zekanın medya platformlarının güvenirliğini tehlikeye soktuğunu ve kullanıcıların eşit şekilde temsil edilmesini engellediğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar 0 Yorum Var