HABER7
İsrail’in Lübnan’da Nasrallah dahil Hizbullah’ın üst düzey birçok idarecisine suikast düzenleyerek ortadan kaldırmasının İran’a mesaj olduğu değerlendiriliyor. İran’ın İsrail’e verebileceği cevap ise merak ediliyor. İran’da yaşayan gazeteci Farshid Bagherian, ülkedenin ekonomik ve yapısal zorluklarla karşı karşıya olduğuna vurgu yapıyor. İran’daki mevcut rejimin savaş refleksine halk desteğinin azaldığının altını çizen Bagherian, bu nedenle hükümetin temkinli adımlar attığını ifade etti. Bagherian’a göre İran’a dış güçlerden beklenen yardımlar da belirsizliğini koruyor.
İran ile İsrail’in “danışıklı dövüş” gerçekleştirdiğine yönelik yorumlara da değinen Bagherian, danışıklı dövüş olması durumunda İran dini lideri Ali Hamaney’in gizli bir noktada saklanılmayacağını savundu.
Farshid Bagherian, Haber7 yazarı Ferhat Murat’ın da misafir olduğu TV100’deki canlı yayında şu ifadeleri kullandı:
HALKIN REJİME DESTEĞİ AZALDI
İran zor durumda. İran bir şekilde itidalli davrandı. 7 Ekim itibariyle savaşa girmemeye çalıştı. Bunun birkaç nedeni var. Çünkü bir ekonomi meselesi var, bir de kurumsal bir yapısal meselesi var. Yani halk ne kadar destekliyor? Son seçim itibariyle oylamalarda düşük bir oran vardı. Dolayısıyla bu düşük orana göre demek ki devlete ya da müesses kurulu düzene olan destek azaldı. Bu bir gerçektir, bunları saklamaya gerek yok.
Şimdi devlet bunu düşünüyor; ‘Ben 8 sene Irak’la savaştım, bu savaş İsrail yüzünden oldu. İki Müslüman devlet birbirini kırdırdılar, İsrail yüzünden. Şimdi o savaş döneminde halk gerçekten can feda bir şekilde destekledi. Ama öyle bir durum şu anda yok. Çünkü o kitle kalmadı. O mektep kapandı. O insanlar yok. Dolayısıyla şu anda devlet bunun hesabını kitabını yapıyor. Yani devlet aklıyla bunu düşünüyor. Bakın, Rusya asker bulamıyor. ‘Ben parayı, mühimmatı, hava savunma sistemini nerede bulabilirim?’ Arkada eğer Çin ve Rusya varsa olur, ama bunlar yoksa nasıl yapacak? Dolayısıyla İran bir şekilde temkinli davrandı.
HAMANEY’İ SAKLIYORLAR
Bunun iki özelliği var: müesses nizam hem kendini korudu hem de bölgedeki savaşın yayılmamasını bir şekilde engelledi.
İran ile İsrail arasında herhangi bir anlaşma yok. Bazıları söylüyorlar, danışıklı dövüşe gerek yok. Dün bile İranlı komutan öldürüldü. Nasıl bir danışıklı dövüş bu? Şu anda denilen haberler geliyor, dini lideri (Hamaney) bir yerde saklıyorlar. Peki, danışıklı dövüş varsa niye saklasınlar?