HABER7

İsrail’in Lübnan’da Nasrallah dahil Hizbullah’ın üst düzey birçok idarecisine suikast düzenleyerek ortadan kaldırmasının İran’a mesaj olduğu değerlendiriliyor. İran’ın İsrail’e verebileceği cevap ise merak ediliyor. İran’da yaşayan gazeteci Farshid Bagherian, ülkedenin ekonomik ve yapısal zorluklarla karşı karşıya olduğuna vurgu yapıyor. İran’daki mevcut rejimin savaş refleksine halk desteğinin azaldığının altını çizen Bagherian, bu nedenle hükümetin temkinli adımlar attığını ifade etti. Bagherian’a göre İran’a dış güçlerden beklenen yardımlar da belirsizliğini koruyor.

İran ile İsrail’in “danışıklı dövüş” gerçekleştirdiğine yönelik yorumlara da değinen Bagherian, danışıklı dövüş olması durumunda İran dini lideri Ali Hamaney’in gizli bir noktada saklanılmayacağını savundu.

Farshid Bagherian, Haber7 yazarı Ferhat Murat’ın da misafir olduğu TV100’deki canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

HALKIN REJİME DESTEĞİ AZALDI

İran zor durumda. İran bir şekilde itidalli davrandı. 7 Ekim itibariyle savaşa girmemeye çalıştı. Bunun birkaç nedeni var. Çünkü bir ekonomi meselesi var, bir de kurumsal bir yapısal meselesi var. Yani halk ne kadar destekliyor? Son seçim itibariyle oylamalarda düşük bir oran vardı. Dolayısıyla bu düşük orana göre demek ki devlete ya da müesses kurulu düzene olan destek azaldı. Bu bir gerçektir, bunları saklamaya gerek yok.

Şimdi devlet bunu düşünüyor; ‘Ben 8 sene Irak’la savaştım, bu savaş İsrail yüzünden oldu. İki Müslüman devlet birbirini kırdırdılar, İsrail yüzünden. Şimdi o savaş döneminde halk gerçekten can feda bir şekilde destekledi. Ama öyle bir durum şu anda yok. Çünkü o kitle kalmadı. O mektep kapandı. O insanlar yok. Dolayısıyla şu anda devlet bunun hesabını kitabını yapıyor. Yani devlet aklıyla bunu düşünüyor. Bakın, Rusya asker bulamıyor. ‘Ben parayı, mühimmatı, hava savunma sistemini nerede bulabilirim?’ Arkada eğer Çin ve Rusya varsa olur, ama bunlar yoksa nasıl yapacak? Dolayısıyla İran bir şekilde temkinli davrandı.

HAMANEY’İ SAKLIYORLAR

Bunun iki özelliği var: müesses nizam hem kendini korudu hem de bölgedeki savaşın yayılmamasını bir şekilde engelledi.

İran ile İsrail arasında herhangi bir anlaşma yok. Bazıları söylüyorlar, danışıklı dövüşe gerek yok. Dün bile İranlı komutan öldürüldü. Nasıl bir danışıklı dövüş bu? Şu anda denilen haberler geliyor, dini lideri (Hamaney) bir yerde saklıyorlar. Peki, danışıklı dövüş varsa niye saklasınlar?

Yorumlar 19 Yorum Var
  • Temel Kaymakçı 29.09.2024 18:29
    Yapılan anlaşmaya İsrail'in sadık kalmayacağına inanılıyorda ondan hamaney saklanıyor.
  • Gürhan 29.09.2024 18:26
    İrandaki kadim yahudi zümerası devletin kritik noktalarında fetö gibi haşhaşi gibi yuvalanmış değil mi yani danışıklı döğüşü yapanlar onlar. Molla dahi olmuş mute nikahıyla İran gençlerini zehirlemiyorlar mı önce onları temizlesinler. Adamlar Reisiyi öldürmüş, Haniye'yi öldürmüş, Hamaney saklanıyormuş muş. Yahu kripto yahudiler İran devletinin kritik noktalarında...
  • HAMZA 29.09.2024 18:22
    BUGUNE KADAR SADECE MUSLUMANLARA SALDİRAN İran UTANMADAN SALDİRDİGİ MUSLUMANLARDAN HANGİ YUZLE YARDİM İSTİYOR ?????
  • Fatih... 29.09.2024 18:22
    Danışıklı dövüş vaaaar...İran abd İsrail zihniyet aynı.Haaa iran halkı demiyorum yönetim diyorum
  • Mızrak 29.09.2024 18:16
    danışıklı dövüş var ve bu konuda en ufak bir şüphemiz yok. Ülkenin kalbi olan başkentinde gelip gözünün önünde misafir siyasetçiyi çatır çatır öldürecekler ve sen buna en ufak karşılık vermeyeceksin. %1500 danışıklı bir davranış. İran'daki müesses nizamın neyi amaçladığı umurumuzda değildir. Haticeye değil neticeye bakarız.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek