Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları cevapladı.
İran'ın Laçin Koridoru'na ihtiyacı kalmayınca Zengezur Koridoru ile ilgili soru işaretleri oluştu. Çin'e kadar Londra'ya kadar ulaşan koridorun bizim ülke bir parçası olmasın demek akla ziyan bir durum. Ermenistan tarafında bazı rezervler oldu. Azerbaycan yürütüyor bu görüşmeleri biz doğrudan müdahil değiliz.
Her iki ülkeden de geçsin. Ermenistan'dan da İran'dan da. Biri 61 kilometre biri 43 kilometre. Bu da mümkün. Öyle ya da böyle bunu yapacağız Azerbaycan ile beraber. Böyle bir koridorun ülkesinden geçmesini istemeyecek yoktur.
Resmi olarak mutabık kalınmış değil. Bir problem olduğu doğru ama her halükarda çözülecek. Problem önümüzdeki dönemde çözülecektir.
Koridoru tamamlamanız lazım. Bir tarafı şişe ağzı gibi bırakmamanız lazım. Şu anda Asya Avrupa ile bağlantıyı Marmaray ile sağlıyoruz. Günlük 600 bin insan taşıyoruz. Yarın burada kapasite arttıkça Marmaray'da hem İstanbul trafiğini sıkıntıya sokmamak hem de kapasiteyi arttırmamız için oradaki yükü almamız lazım.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne Demiryolu projesini planlıyoruz. Bu koridorlarla hem Dünya Bankası hem de Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası çok ciddi bir şekilde ilgileniyor. Bir kredi noktasında da bir aşamaya geldiğimizi söyleyebilirim. Buradaki yaklaşık 122 kilometrelik o hatta bağladığımız zaman Sabiha Göçken Havalimanı, İstanbul Havalimanı bağladığımız zaman Pekin'den çıkan hattın yüksek kapasite ile Londra'ya kadar bağlanmasını sağlayacağız. Aynı zamanda 200 km Hızlı Tren hattı olacak. Yolcu da taşımış olacağız. Projesi bitti. Yatırım programını aldık. Kredi görüşmelerini devam ettiriyoruz. Hedefimiz bu sene içerisinde ihale etmekti. Yetiştiremezsek önümüzdeki senenin ilk aylarında ihalesini yapar hızlı bir şekilde yaparız. 3-4 yıl gibi bir sürede biter.