Çinli BYD Manisa'da dev bir fabrika kurarken, Chery'nin de Türkiye'ye geleceği iddia edildi. Çinli otomotiv şirketi Chery’den yatırımla ilgili önemli bir sinyal daha geldi. 

27 yıl aradan sonra ilk otomotiv ana sanayi yatırımını BYD markasıyla Çin’den alması beklenen Türkiye, bir başka Çinli otomotiv üreticisi Chery Grubu’ndan gelecek yeni bir habere kilitlendi.

Uzun süredir Türkiye’de üst düzey yetkililer ile görüştüğü bilinen Chery, dün (21 Ekim) Çin’in Wuhu şehrindeki genel merkezinde aralarında Türkiye’den gazetecilerin de bulunduğu medya mensuplarına yurtdışı pazarlara açılma stratejileri hakkında bilgiler verdi.

Chery Uluslararası Başkanı Zhang Guibing tarafından yapılan sunum sırasında gösterilen dünya haritasında markanın Avrupa’da kurmayı planladığı üretim merkezleri arasında İspanya, İtalya ve Türkiye’nin kırmızı bayrakla işaretli olması dikkatleri çekti.

NİHAİ KARAR BEKLENİYOR

Toplantıyı takip eden Ekonomim Gazetesi’nden Okan Altan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Chery’nin Avrupa üretim tesisleriyle ilgili resmi genişleme planları arasında ilk kez Türkiye’yi gösterdiğini belirtti. Zhang Guibing’in ise sunumunda, Chery’nin ''Denizaşırı ülkelere üretim ve Ar-Ge merkezleri'' başlığı altında Avrupa’da kurmayı planladığı üç üretim üssünde farklı araçların ortak üretimlerini gerçekleştirmek istediklerini vurguladığı görüldü.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de yalnızca Ar-Ge merkezi planları olduğunu açıklayan Chery’nin bu kez üretim üsleri arasına İspanya ve İtalya’dan sonra Türkiye’yi alması ise sunumda öne çıkan detaylar arasında yer aldı. Ancak fabrikanın hangi şehirde kurulacağı, ne zaman üretime geçeceği, hangi marka ve modellerin üretileceği ile ilgili Chery tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Diğer yandan, Chery Uluslararası Başkanı Zhang Guibing, geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı M. Fatih Kacır’ın da katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirmişti.

NETLEŞTİRİLEMEYEN İKİ KRİTİK KONU VAR

Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan haberlerde Türkiye pazarındaki güçlü büyümesini sürdürmek ve Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer yakın pazarlara daha fazla ihracat yapmak isteyen Chery’nin yatırım kararını açıklamasının önünde iki önemli durumun olduğu açıklanmıştı. CNBC-e’nin Chery yetkililerden edindiği bilgilere göre, fabrikanın kurulacağı yer seçiminin ve Chery’nin içten yanmalı araçlar için de imtiyaz talebinde bulunmasının yapılan görüşmelerin uzamasına neden olduğu belirtilmişti. Çünkü, Türkiye’nin hibrit, elektrikli araçlar, batarya teknolojileri ve yeşil yatırımlar konusunda teşvikler vermeye özen gösterdiği biliniyor. Chery’nin ise Türkiye’de içten yanmalı motorlu araç da üretmek istediği ileri sürülüyor.

İKİ SENEDE 90 BİN ADET ARAÇ SATTI

Yıllar önce Türkiye pazarına bir distribütör aracılığıyla giren ancak başarısız olan Chery, 2023 yılında bu kez doğrudan geldi. Geçen yılın başında üç SUV modelle ve rekabetçi fiyatlarla satışa başlayan marka yılı 40 bin 590 adet teslimatla kapatmıştı. Bu sene ise henüz ocak-eylül döneminde 47 bin 997 adet satış yaparak 2023 yılındaki toplam satışlarını geride bıraktı. Böylece, marka yaklaşık iki senede tamamı benzinli olmak üzere Türkiye’de 88 bin 587 adet otomobil satmış oldu. Chery, bu sene Türkiye’ye elektrikli ve hibrit araçlarını da getirmek istiyordu ancak yayınlanan yeni Tebliğ ile bu kararını erteledi.

GÖZLER BYD’NİN YATIRIM TEŞVİKİNDE

Manisa OSB’deki arazi üzerine içerisinde Ar-Ge merkezi de bulunan toplamda 1 milyar dolarlık üretim tesisi için imza atan Çinli üretici BYD için gözler, uzun süredir beklenen teşvik belgesinde. Çünkü, teşvik belgesinin açıklanmasıyla birlikte marka Çin’den ithal edilecek araçlara uygulanan ilave gümrük vergilerinden muaf olarak araçlarını ithal edebilecek. ÇED başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, planlanan yatırım ile Manisa’nın Yunus Emre ilçesindeki Manisa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde arsa tahsisi yapılan organize sanayi alanında BYD Turkey Otomotiv Limited Şirketi tarafından yıllık 200 bin kapasiteli şarj edilebilir hibrit ve elektrikli otomobil üretimi yapılacak. Planlanan projenin inşaat aşamasında ortalama 2 bin 500 kişi, işletme aşamasında ise 3 vardiya halinde toplamda 12 bin kişi çalışacak. Projenin inşaat aşamasının, gerekli izin ve onay aşamaları tamamlandıktan sonra 2025’te başlaması ve aynı yılın sonu veya 2026 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor 2025’in son çeyreğinde makine ekipmanların kurulumuna başlanması, 2026 yılı ilk çeyreğine kadar tamamlanması ile üretime başlanması bekleniyor.

Yorumlar 0 Yorum Var