HABER7
Avrupa Parlamentosunun (AP) Alman üyesi Maximilian Krah, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle sosyal medya hesabı üzerinden Almanca ve Türkçe bir video yayınladı. Videoda Türkiye ile Almanya'nın yüzyıllardır süren bir ittifak ve dostluk içinde olduğunu söyleyen Krah, bu ittifakın artarak devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.
"TÜRKİYE 10 YIL İÇİNDE FRANSA'YI GEÇECEK"
Türkiye'nin dünyadaki yerine ilişkin de çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Alman siyasetçi, Türkiye'nin artık gelişmekte olan ülke konumundan çıktığını ve gelişmiş bir ülke olduğunu ifade etti. Krah, "Türkiye bugün itibariyle İtalya'nın ekonomik performansını çoktan geride bıraktı ve on yılın sonunda ekonomik olarak Fransa'dan daha güçlü olacak. Modern teknolojinin, mobilitenin, hava ve uzay yolculuğunun, turizmin ve hizmetin merkezidir" şeklinde konuştu.
Maximilian Krah konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
Savaş sonrası dönem geride kaldı. Almanya'nın dış ve Avrupa politikası yeniden keşfedilmeli. Gerçek eski dostlarımız Türkleri hatırlama zamanı geldi.
Almanya ve Türkiye arasında yüzyıllık bir dostluk, güven ve işbirliği bağı var. Birinci Dünya Savaşı'nda silah arkadaşlığı yaptık ve NATO'da hala öyleyiz. Milyonlarca Türk Almanya'da yaşadı, birçoğu hala orada, diğerleri geri döndü ve bağlılık köprüleri oluşturdu.
Solingen'deki korkunç bıçaklı saldırının akşamında Türk arkadaşlarımla bir aradaydım. Ve Almanya'nın içinde bulunduğu duruma karşı gözlerindeki dehşeti gördüm.
Alman politikacılar, bu harika ülkenin böylesine bozulmasına nasıl izin verebilir, diye sordular. Ulusal kimliği olmayan halklar yabancı devletlerin avı haline gelir, Atatürk'ün sözlerini alıntıladılar. Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan ve Mevlüt Çavuşoğlu gibi politikacılar, hızla değişen bir dünyada ulusal egemenliği korumak ve siyasi manevra alanını genişletmenin mümkün olduğunu kanıtladılar.
Bu, göç sorunu açısından vazgeçilmezdir, çünkü bu modern göç dalgası, Orta ve Yakın Doğu'dan Türkiye'ye ve oradan Almanya ve Avrupa'ya yayılıyor. Birlikte, bu göç dalgasına yol açan istikrarsızlıkları bitirebiliriz.
Bunu sadece ele almak ve istemek gerekir. Bunun için doğru ortaklara ihtiyacımız var. Ama göçü engellemekle sınırlı değil.
Aynı zamanda geleceği şekillendirmek, refah seviyesini korumak ve geleceğin fırsatlarındaki adil payımızı almak da önemli. Türkiye artık bir gelişmekte olan ülke değil. Bugün bile İtalya'nın ekonomik performansını geçti ve bu on yılın sonuna kadar Fransa'dan daha güçlü bir ekonomiye sahip olacak.
Modern teknolojilerin, ulaşım, havacılık ve uzay, turizm ve hizmetler alanlarında bir merkez. Yüzyıllık bağlılık, mevcut güven ve ortak çıkarlar nedeniyle ekonomik gelecek, siyasi istikrar ve göç önleme/geri dönüş için ideal bir ortak. Suriye ve Afganistan'a geri dönüş.
Savaş sonrası dönem geride kaldı. Öğretilen siyasi kesinlikler artık geçerli değil. Gerçek dostları tanımak ve büyüyen güven temelinde geleceğe gitmek zamanı geldi.
Buna cesaret edersek, Almanya ve Türkiye birlikte çiçek açacaktır.