İslami, akademik, sosyal ve kültürel çalışmalarıyla bilinen merhum ilim adamı Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan'ın Suriye meselesinde yapılan politik hataların bedelini özetleyen sözleri sosyal medyada gündem oldu.

"İŞTE BUNLARIN HEPSİ POLİTİK HATALARDIR"

30 yıl önce verdiği bir vaazda, Türkiye'nin Suriye'de Müslümanları yalnız bırakmasının sonuçlarını anlatan Coşan şu ifadeleri kullanmıştı:

"Suriye'de İhvânü'l-Müslimîn Hafız Esed rejimine karşı isyan etti. Halep'i elde ettiler, Hama'yı elde ettiler, Humus'u elde ettiler, Şam'a kadar geldiler. Galip oluyorlardı.

Türkiye onları destekleseydi Hafız Esed rejimi gidecekti. Bozuk rejim...

O gidecekti o zaman Suriye'de Ehli Sünnet ve'l Cemaat'ten dindar insanlar, iyi insanlar hükümet kuracaktı.

Bizim Türkiye istemedi. Güneyinde şeriate bağlı bir devlet olacak, ister mi? İstemedi.

Ne ilaç yardımı, ne mali yardım, ne askeri yardım, ne siyasi yardım, hiçbir şey yapmadılar.

Suriye'deki rejim tepeledi mi Müslümanları, tepeledi. Hapishanelere doldurdu mu doldurdu. Hapishanelerde makineli tüfeklerle taradı mı taradı. Hama'da Humus'ta camileri bombaladı mı, yıktı mı yıktı.

İlk işi gidip Rusya ile anlaşma yapmak oldu. O zaman dokunamaz oldun artık Suriye'ye, bir...

Ondan sonra başladı düşmanlığa. Su meselesinden kavga, bilmem ne meselesinden kavga...

Kuvvetli de bir ordusu var. İsrail'e karşı kullanmaz. Bize karşı kullanır.

Orada Müslümanlığın gelişmesini istemediler. Şimdi Allah çektiriyor Suriye'den. Çok çekiyoruz. Gazetelerde okuyorsunuz.

Çeker. Çünkü Allah insanın yaptığı hatayı bu dünyada da çektirtir. Sen misin İslam'a düşman olan? Sen misin engelleyen? Sen misin basiretli olmayan?

Devlet idare etmek ileriyi görme sanatıdır. Sen misin ileriyi görmeyen? Başına ne çoraplar örüleceğini görmeyen? Buyur bakalım...

Ben Suriye'den biliyorum, hudutların öbür tarafında da Türk var. Türkçe konuşan köyler var. Oranın Müslümanlarını tanıyorum. Dindar, iyi insanlar. Bize gelirlerdi... Hapiste şimdi. Biliyoruz hepsini.

İşte bunların hepsi politik hatalardır. Sonra acısı çıkıyor..."

MAHMUD ESAD COŞAN HOCAEFENDİ KİMDİR?

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Ahmetçe köyünde 14 Nisan 1938'te dünyaya gelen Mahmud Esad Coşan Hocaefendi, 1942 yılında ailesiyle İstanbul'a geldi.

Babası Halil Necati Efendi vasıtasıyla dönemin tanınan ilim adamlarından Serezli Hasib Efendi ve Abdülaziz Bekkine Efendi ile tanışan ve sohbet meclislerine devam eden Coşan, Vefa Lisesinin ardından devam ettiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi bölümünden 1960’ta mezun oldu.

Hacı Bektaş Veli ve Makalat adlı tezi ile 1972 yılında doçent ünvanını aldı. Matbaacı İbrahim-i Müteferrika ve Risale-i İslamiyye adlı takdim teziyle 1982 yılında profesör olan Coşan, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1987'de emekli olduktan sonra ömrünü sosyal çalışmalara adadı.

Coşan, akademik çalışmaların yanı sıra sivil toplumun gelişmesi için birçok vakıf ve derneğin kurulmasına sağlarken yurt içi ve yurt dışında toplumsal gelişim için aile eğitim programları ile çevre koruma çalışmalarına öncülük etti.

Avustralya'da bir trafik kazasında 4 Şubat 2001'de vefat eden İslam alimi Coşan'ın naaşı, İstanbul'a getirilerek Eyüp Sultan Camii Kabristanı'na defnedildi.

 

Yorumlar 120 Yorum Var
  • MEHMET AKDENİZLİ 19.12.2024 16:42
    Hem âlim , hem Ârif, mekanı cennet olsun.
  • Tuba 07.12.2024 20:15
    Sohbetleri ile halen günümüze ışık tutan ileri görüşlü müberek bir insan. Rabbim şefaatlarına nail eylesin
  • M.ERDEM 07.12.2024 18:56
    Rabbim razı olsun inşallah
  • A. Kadir 07.12.2024 16:59
    Allah rahmet eylesin
  • Ergin hoca 07.12.2024 11:09
    Hocam Allah razı olsun güzel anlattın
Daha fazla yorum görüntüle