Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi işbirliğinde düzenlenen ve Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu Take Off İstanbul, İstanbul Fuar Merkezi'nde devam ediyor.
"ARGE İNSAN KAYNAĞIMIZ 10 KATINA ÇIKTI"
Zirve kapsamında Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi:
Evet Türkiye'nin teknoloji ekosistemi son 22 yılda muazzam bir gelişme kaydetti. Türkiye'de bugün yüz dört teknoparkımızda on bir bin teknoloji girişimi inovasyon odaklı çalışıyor. Bin altı yüzden fazla ARGE ve tasarım merkezi var. ARGE İnsan kaynağımız yirmi dokuz binden iki yüz doksan bir bine yükseldi. On misline çıktı.
Son yirmi 22 Türkiye'nin ARGE insan kaynağı. ARGE harcamalarımız yıllık bir milyar iki yüz milyon dolardan 16 milyar dolara yükseldi. Bütün bunlar aslında ektiğimiz tohumların ne kadar eee geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.
"YÜKSEK TEKNOLOJİDE HEDEF 19 MİLYAR DOLAR"
İnşallah önümüzdeki dönemde çok daha büyük neticeleri hep birlikte göreceğiz. Bu yıl dokuz milyar doları aşan bir yüksek teknoloji ihracatı var Türkiye'nin. 2028'e geldiğimizde 19 milyar doları aşmasını hedefliyoruz.
Bunun için de teknoloji girişimciliğini önemsiyoruz. Bu start-up dünyasını katma değerli yenilikçi, dönüştürücü ürünler, hizmetler geliştiren yeni nesil girişimlerin Türkiye'de gelişmesini, büyümesini çok değerli görüyoruz. Küresel sahneye çıkabilmelerini önemsiyoruz.
"23 ÜLKEDEN 250 GİRİŞİMCİ VAR"
Bunun için de böyle uluslararası etkinliklere de Türkiye olarak İstanbul'da ev sahipliği yapıyoruz. Işte Türkiye Teknoloji Takımı'yla yine Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'yle bakanlığımız altmış paydaşımız bir araya geldik.Burada 23 ülkeden 250 girişimci var.
Yine yüzden fazla yatırımcı var. Dünyanın dört bir yanından yatırımcılar var. Bu ekosistem Türkiye'nin paylayan yıldızı. Bu ekosistem Türkiye'yi yeniliklere, Türkiye'yi dönüşüme, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak. Biz deher daim teknoloji girişimlerinin, girişimcilerinin yanında olmaya devam edeceğiz.
"BU YIL YEDİNCİSİNİ DÜZENLİYORUZ"
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır'da Haber7'ye özel yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:
Biz Takeoff İstanbul'u aslında 2018 yılında TeknoFest kapsamında ilk kez düzenlemiştik. Bu yıl yedincisini düzenliyoruz ve bu zamana kadar da binden fazla teknoloji startupanı bu programımızda etkinliğimizi ağırlamış olduk. Bu yılda gerçekten hem girişimcilerimizi, önemli yurt dışından, ulusal, uluslararası yatırımcılarımızla burada buluşturuyoruz.
Aynı zamanda ana sahnemize ilham verici gerçekten konuşmacılarımız var. Burada Axiom Space, Meta gibi, SpaceX gibi uluslararası firmalardan önemli konuşmacılara ev sahipliği yapıyoruz. Dolayısıyla burada gelen ziyaretçilerimizin hem önemli farklı sektörlerdeki teknoloji girişimlerini, aynı zamanda önemli, kıymetli kurumlarımızın teknoloji ürünlerini sergiledikleri fuar alanını ve ana sahne ve yan sahnedeki etkinliklerimize katılım sağlayacaklardır diye düşünüyorum.
"TAKE OFF KAPSAMI GİDEREK GENİŞLİYOR"
Tabii geçen yıllarla mukayese ettiğimizde de gerçekten Takeoff'un kapsamı, içeriği de kat ve kat günden güne artıyor. Ekibimizle birlikte yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Hem girişimci sayısı itibariyle hem yatırımcı sayısı itibariyle gerçekten önemli, uluslararası bir zirve olma yolunda hızla devam ediyoruz diyebilirim.
Bizim aslında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı olarak ilk kuruluş maksatlarımızdan birisi de toplumun tümünde bilim ve teknoloji alanında hem bir farkındalık oluşturmak, bu alanda nitelikli gençlerimize eğitimler vermek, platformlar sunmak ve bunun yanı sıra da bu projelerini özellikle Teknofest'te yarıştıkları, hayata geçirdikleri çalışma ve projelerine katma değeri yüksek ürünlere ticari bir boyuta taşımalarıydı. Aslında Takeoff'u da bu maksatla doğrudan düzenleme amaçlarımız arasında bu da yer alıyor. Yani Teknofest'teki yarışmacıların da girişimleriyle kendilerini ifade ettikleri, burada teknolojinin önemli liderleriyle, yatırımcılarıyla bir araya gelerek bu kıymetli çalışmaları anlatabilecekleri bir platform da olmasıydı.
"ULUSLARARASI ALANDAN GELEN YATIRIMCI VE GİRİŞİMCİLER VAR"
Tabii bunun yanı sıra biz T3 girişim merkezimizle birlikte de bu gençlerimizin teknolojilerini, çalışmalarını, ürünlerini girişime dönüştürülmesi yönünde birçok girişim programı da hayata geçirdik bu geçen süre zarfında. Dolayısıyla buraya geldiğimizde aslında hem Teknofest'ten doğan, yarışmalardan girişime dönüşmüş ekiplerimizin standları var. Uluslararası özellikle dost ve kardeş coğrafyalarımızdan gelen girişimlerimiz var.
Filistin'den gelen, burada ondan fazla Filistinli girişimimiz de yer alıyor. Dolayısıyla burada aslında uluslararası bir platform sunmak, İstanbul'u bu anlamda girişimcilik ve teknoloji alanında da önemli bir hap ve bölge haline getirmek maksadımız var. Bu da bu yıl özellikle uluslararası katılımla birlikte açıkçası kendini farklı bir noktaya taşımış oldu etkinlik.
"ÖNÜMÜZDEKİ SENE İKİ KATINA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Burada gittikçe kapsam itibariyle dediğim gibi yatırımcı sayısı, girişimci sayısı, buraya katılan firma sayısı itibariyle katlanara karşı bizler bu ölçüyü daha da büyük büyütmek istiyoruz. Yani burada işte 25 farklı ülkeden 100 yatırımcıyı şu an ağırlıyorsak, aslında önümüzdeki senede bunun iki katına çıkmak, daha farklı ülkelerden hem yakın coğrafyamızdan hem de daha farklı bölgelerden yatırımcıları ve girişimcileri burada ağırlamak arzusundayız. İstanbul bu anlamda önemli bir merkez. Bizim de gençlerimizin yapmış oldukları çalışmalara, projelere güveniyoruz. Onların buradaki ürünleri nezdinde de önemli yatırım destekleri almaları, gerekli sektörel işbirlikleri yapabilmeleri anlamında da Takeoff'u önemli bir platform olarak görüyoruz. Bu noktadaki yönünü kuvvetlendirip güçlendirmek hedeflerimizden birisi.